Dvě oddané milovnice šampaňského a sestry Kateřina a Klára Vorlíčkovy se rozhodly, že své znalosti o tomto elegantním nápoji a zkušenosti z jeho degustací zužitkují a napíšou o něm knihu. Co je k tomu inspirovalo? A proč právě šampaňské?
Když knihu BUM! 75x champagne držíte v rukách, připadáte si stejně výjimečně, jako byste právě popíjeli pravé lahodný bublinkový nápoj. Navíc poté, co se o šampaňském dozvíte různé zajímavosti, vám bude chutnat ještě víc. Jedno je jisté, tato kniha určitě neskončí nepřečtená v knihovně, nutí vás totiž bádat a ochutnávat. A to vás bude bavit stejně jako popíjení onoho šumivého zázraku.

Vzpomenete si na chvíli, kdy jste šampaňské ochutnaly poprvé? Jaké bylo?
Kateřina: Já ano. Pracovala jsem jako advokátní koncipientka, bylo mi 24 let a jeden víkend jsem strávila ve společnosti švýcarské dámy – právní poradkyně naší kanceláře, která s námi spolupracovala na jednom sporu. Pamatuji si, že v neděli po obědě Susanne vyhlásila, že jsme s prací hotovy a je čas se odměnit. Z minibaru vyndala lahev Moët & Chandon, pak zavolala recepci, ať pošlou číšníka, který nám víno otevře a naservíruje. Pro mě to byl jedinečný okamžik a zážitek. Po odpracovaném víkendu to bylo nejlahodnější víno, jaké jsem mohla ochutnat.
Klára: Úplně poprvé jsem ochutnala šampaňské víno značky Billecart-Salmon a to na degustaci se someliérem Jiřím Janovským. Dodnes jsem nezapomněla na první doušek. Naprosto mě dostala elegance, důstojnost a finesa tohoto vína a tuhle reminiscenci mám od té doby pokaždé, když Billecart- Salmon ochutnám.
Čím vás okouzlilo šampaňské natolik, že se stalo vaší celoživotní vášní?
Kateřina: Šampaňské je pro mne noblesní, elegantní nápoj, který lze ochutnat v mnoha variantách – má bohatou škálu chutí a podob – může být svěží, minerální, plné, v různé zralosti, suché či sladší. U každé lahve můžete objevit něco nového. Líbí se mi, že pro každou příležitost lze zvolit jiné champagne, lze jej párovat téměř s každým jídlem nebo si je vychutnat samotné. Jak často říkáme, se šampaňským se prostě nebudete nikdy nudit a možnosti jeho objevování jsou téměř nekonečné.
Proč bychom mu měli dát přednost před populárním proseccem nebo sektem?
Kateřina: Nemyslím, že bychom stavěly champagne před ostatní vína. Každý, ať si dopřeje, co mu chutná. Jen si myslíme, že je škoda svět champagne neprobádat a upírat si jej jen proto, že jeho pití může být spojeno s různými předsudky.
Klára: I my máme svá oblíbená prosecca nebo cremanty a krásné degustační zážitky s nimi spojené. Jsem přesvědčená, že tak jako v mnoha dalších věcech, i v otázce výběru vína je dobré být tolerantní, nebát se objevovat nové věci a především neustále nehodnotit osobní preference a vkus ostatních.

Sama jsem v této oblasti začátečník, ale ráda bych časem chtěla (i díky vaší knize) rozeznat ve víně nejrůznější chutě, vůně a podtóny. Jak dlouho trvá, než se k odbornějšímu pohledu člověk propije?
Kateřina + Klára: Myslíme si, že každý, kdo rád pije víno, by měl znát alespoň základní informace o tom, jak jej ocenit. Je třeba si uvědomit, že je to mnohavrstevný nápoj, který zkoumáme všemi smysly. Není to tedy jen o chuťovém vjemu, ale je třeba zkoumat i vzhled, aroma a celkové vyznění. Zkrátka dá se říct, že může jít o celoživotní vzdělávání, v tomto případě velmi příjemné!
Šampaňské je spojováno spíše s bohatšími lidmi, a to kvůli vyšší ceně. Které argumenty by o jeho koupi mohly přesvědčit i ty, jež si na něj budou muset pravděpodobně déle šetřit?
Kateřina + Klára: Dobré je, že se na českém trhu objevují už i vína, která jsou finančně dostupná a jsou velmi kvalitní. Jak už jsme zmínily, vyrobit šampaňské je náročné v mnoha ohledech – ať už jde o kvalitu hroznů, technologii výroby, ale i čas. Vždyť i tzv. základní šampaňské, které dům vytváří každý rok, vyžaduje minimálně 15 měsíců ležení, než se k vám dostane do sklenky. A mnohdy je to mnohem déle, mohou to být i desítky let, než je víno připraveno k otevření. Jedinečné know-how, kvalita a časová náročnost jsou v tomto případě faktory, z nichž vyšší cena finálního produktu prostě vyplývá a je třeba ji akceptovat.
Společně jste napsaly krásnou knihu s názvem BUM! 75x champagne. Jak vás to napadlo a co skrze ni chcete čtenářům předat?
Kateřina + Klára: Šampaňské degustujeme již řadu let, od určité doby se snažíme udělat si o každé vypité lahvi poznámky. Po nějakém čase se jsme se shodly na tom, že bychom mohly naše zážitky a degustační poznámky zužitkovat a podělit se o ně s ostatními. Champagne jsme také několikrát navštívily a měly jsme za to, že by takové osobní zkušenosti mohly být zajímavé i pro další milovníky vína. A protože knihy jako médium jsou nám oběma blízké od malička, publikace o šampaňském byla jasná volba.
„Když vás jednou uchvátí kouzlo bublinek, není cesty zpět.“ (Hervé Jestin)
V knize popisujete mimo jiné také 75 nejznámějších značek šampaňského. Chápu, že to bude těžká otázka, ale nedá mi to a musím se zeptat, která značka je vaše nejoblíbenější?
Kateřina + Klára: V knize jsou prezentovány proslulé ale i méně známé značky, jejichž vína známe a měly jsme možnost je osobně ochutnat. Každá máme své favority a asi bychom uměly dát TOP 10 šampaňských vín dohromady. Nejoblíbenější víno ale neumíme jednoznačně určit. Shodneme se na tom, že vždy volíme šampaňské podle příležitosti, nálady, chuti nebo doby, kdy jej pijeme.

Ochutnaly jste všechny v knize zmíněné láhve?
Kateřina: Ano, všechna vína uváděná v knize jsme skutečně osobně ochutnaly.
Vaše kniha zahrnuje i několik známých citátů o šampaňském, často z úst známých osobností. Se kterým osobně souzníte nejvíc?
Kateřina: Mně se líbí citát Bette Davis: „V životě každé ženy přijde čas, kdy jediná věc, která pomůže, je sklenka šampaňského“. A určitě nechci dopadnout jako John Maynard Keynes, který prohlásil: „Jediné, čeho lituji, je, že jsem v životě nevypil více šampaňského vína.“
Klára: Myslím také, že se více než ztotožňujeme s výrokem Hervé Jestina, jednoho z nejrespektovanějších šampaňských enologů součastnosti: „Když vás jednou uchvátí kouzlo bublinek, není cesty zpět.“
Kterým šampaňským jste si připíjely naposledy?
Kateřina: To je každý den jiné a bude to jinak i v den, kdy vyjde tento rozhovor. Ale já jsem při přípravě odpovědí popíjela šampaňské André Clouet V6 Experience. Uvidím, co pak budu pít při revizi.
Klára: Před pár dny jsme měly možnost ochutnat několik vynikajících lahví, z nichž největší dojem na mě udělalo víno Ulysse Collin Les Pierrieres Blanc de Blancs Extra Brut. Dnes jsem si původně myslela, že budu mít „day off“, ale nakonec jsem si řekla, že při práci na rozhovoru nemůžu zůstat o vodě a otevřela jsem si jedno ze svých nejoblíbenějších šampaňských vín vůbec – Miniere F & R Blanc Absolu.