10 nejdůležitějších pravidel etikety. Znáte je všechny?

pravidla-etikety

Jste na večírku a dojde na představování. Kdo ale koho představuje první? A kdo komu podává ruku? A kde má sedět kluk, když jdete do divadla? Tohle je top 10 slušného chování pro dnešní dobu.

1. Ruku podává vždy žena.

Bez výjimky! Muž zkrátka nikdy nesmí ženě podat ruku jako první. Prostě ne. Muž se smí ženy dotýkat jen v případě, že jí pomáhá do schodů či z auta.

2. Při vstupu do společnosti zdravíte jako první.

Vy jste někam přišli, takž vy zdravíte. Konec, tečka.

3. Víno držíme za stopku.

Pokud jste ve společnosti a nejste s kámoškou v zakouřené vinárně, chovejte se slušně. Víno nebo sekt držte vždy za stopku, abyste skleničku zbytečně neosahali a nezůstaly na ní fleky. Fakt to nevypadá dobře.

4. Na párty bez mobilu.

Je úplně jedno, jestli jdete do divadla, na koncert nebo na večírek. Telefon mějte ztlumený a ideálně schovaný na dně vaší kabelky. Nevytahujte ho při každé příležitosti, když zrovna s nikým nemluvíte, a už vůbec ne tehdy, pokud se s někým bavíte. Chvilku to bez Instáče snad vydržíte, ne?

5. (Ne)Potvrzujte účast.

Pokud jste dostali pozvánku na společenskou akci, je slušnost odepsat hostiteli či organizátorům, jestli přijdete. Pokud rovnou víte, že se vám tam nechce, slušně odmítněte. V žádném případě ale nepotvrzujte účast, když na akci nepřijdete. Je to trapné.

6. Dárečky!

Na večírek (pokud je to žádoucí) nikdy nechoďte s prázdnou. Budete vypadat jako vyžírka a socka a to přece nechcete.

7. Lokty dolů!

Při jídle nemějte v žádném případě lokty na stole. Nůž nedržte jako propisku. Nemluvte s plnou pusou. Nemlaskejte.

8. Pravidlo společenské významnosti

Představuje se muž ženě, mladší staršímu a podřízený nadřízenému. Víte proč? Ten „důležitější“ má totiž právo dozvědět se jako první s kým má tu čest. A pokud jste prostředník, představujete toho méně důležitého tomu více důležitému. Muž tím pádem také zabírá vždy to „horší“ místo. V divadle sedí po vaší levici, na schodech nahoru jde za vámi, po schodech dolů před vámi a tak dále.

9. Tykačka

Tykání nabízí vždy pouze žena. Viz pravidlo o podávání rukou.

10. Hnědky prostě ne!

Tělové punčocháče si nesmíte vzít nikdy nikam!

PS: Když procházíte v divadle / kině uličkou, nestrkejte nikomu do obličeje svůj zadek. Děkujeme.

A víte, jak párovat jídlo s vínem? Čtete tady.

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *