Víno jako investice a jak ho správně uskladňovat

Věděli jste, že vína vhodná k archivaci jsou špička produkce daného vinaře? Často jsou nejen výborné, ale kupují se jako investice nebo originální dárky. My máme kvalitní víno více než rády, a proto jsme se rozhodly se na vintage vína podívat trošku do hloubky.

V rozhovoru s odborníkem na archivní vína, sommeliérem a majitelem e-shopu Vinozarchivu.cz Janem Pánkem se podíváme na správné uskladňování vína, výjimečnou chuť archivních vín i lahve vhodné k investici.

Čím vás víno obecně zaujalo natolik, že jste se s ním rozhodl podnikat?

Víno jsem měl vždycky rád, ale do jeho tajů jsem pronikl zhruba před deseti lety v době, kdy jsem žil v Itálii ve vinařské oblasti. Tam jsem objevil zajímavý a inspirativní svět vína a všechno, co jej obklopuje. Poznal jsem i historická ročníková vína. A právě archivní víno mi přišlo jako skvělý a originální dárek v dnešní době, kdy každý v podstatě všechno má, nebo si to může koupit. Prvních pár lahví jsem prodal přes inzerát, doslova se za nimi zaprášilo. A od toho to už byl jenom krůček k založení vlastního e-shopu a inspirování ostatních k vyzkoušení archivních pokladů.

Víno nejčastěji uchováváme v lednici, je to tak správné? Kdy mám případně uvažovat o koupi vinotéky?

Pokud ho tam chcete uchovávat krátkodobě, tak lednice je určitě vhodná, zejména pro bílé víno, protože když ho vyndáte, tak už ho máte ideálně nachlazené. Červené víno v lednici být nemusí, klidně mimo ni, je ale důležité, aby nebylo na sluníčku – vínu nevyhovují velké teplotní změny, ale ani vysoké teploty. Pokud ale chcete uchovávat víno dlouhodobě, tak jsou vhodné domácí vinotéky. Jen pozor, pokud byste chtěli víno archivovat několik let až třeba desítky let, je třeba, aby víno netrpělo otřesy – některé domácí vinotéky vibrace nemají nebo jsou eliminovány na minimum.

Abych se přiznala, víno mi zavřené doma příliš nevydrží, jsou archivní vína vhodná i pro mě?

Určitě ano! Můžete si koupit víno už zarchivované a pak nemusíte s jeho spotřebou otálet.

Jak se liší od těch běžných? Pozná jejich výjimečnou chuť i laik?

Jako archivní víno je označované víno 3 a více let od sklizně hroznů. Starší, archivní vína mají jiný charakter a  jiné přednosti než klasická vína. Zkuste jej ochutnat a uvidíte, nechte rozvinout všechny své smysly. Archivní vína jsou ideální k ochutnávce s přáteli při nějaké milé příležitosti.

Archivní vína se často dávají jako dárek, archivují je obdarovaní i dál?

Záleží na tom, jaké archivní víno se daruje – mladší vína s potenciálem, třeba pět let staré, je určitě možné dále archivovat a nechat naplno rozvinout jejich potenciál. Pokud ale někdo obdrží víno jako dárek už třeba několik desítek let staré, tak archivací to víno na kvalitě už nezískává. Někdo má svůj vinný sklípek a uchovává tam různá vína ze svého roku narození a pak je otvírá postupně. Jen u těchto archivních, i několik desítek let starých vín už je opravdu třeba bedlivě dodržovat správné skladovací podmínky.

Kdy poznám, že je víno na archivaci už moc staré a bylo by dobré ho raději vypít?

Pokud archivujete od jednoho druhu více lahví, ideální je konzultovat svůj výběr s vinařem/obchodníkem, který má zkušenosti u tohoto konkrétního vína, jaký je jeho potenciál k archivaci. Skladujete-li více lahví stejného druhu, můžete takové víno pravidelně v průběhu času ochutnávat a pozorovat, jak se vyvíjí. Vinař nebo prodejce by vám měl říct, kdy dané víno bude pravděpodobně na vrcholu a jak dlouho byste na něj měli čekat, aby bylo na vrcholu svého archivního potenciálu.

Je každé víno k archivaci vhodné? Jak poznám to ideální?

Většina vyrobených vín je vhodná ke krátkodobé konzumaci do dvou/tří let. Vína vhodná k archivaci jsou špička produkce daného vinaře. Musí splňovat některé parametry, jako jsou hrozny z nejlepších vinic, nízký výnos na hektar, dostatečný obsah kyselinky, tříslovin, alkoholu. Pokud víno obsahuje i vyšší zbytkové cukry, tak v takovém případě působí jako konzervant a pomáhá to archivaci.

Co víno jako investice? Dá se jeho správným skladováním na vzácných lahvích časem i vydělat?

Víno jako investice je možné, řada lidí se tomu skutečně věnuje. Doporučil bych to spíše jako doplňkovou investici v rámci diverzifikace portfolia. Pokud si koupíte zajímavé lahve vysoké kvality s potenciálem k archivaci, tak jako “mladé” budou za nižší cenu, než budou mít po pěti/deseti letech. Jen pozor na skladování! Takto kvalitní lahve je nutné správně uchovávat, aby se dlouhodobou archivací rozvinul jejich potenciál a cena se zvýšila.

Pokud byste měl do konce života pít jen jeden druh vína, jaké by to bylo?

To archivní samozřejmě. Baví mě ochutnávat různé druhy vín – záleží na dni, na společnosti na místě. Každé víno je vhodné pro jinou příležitost. Občas si dám rád kvalitní bublinky, a naopak k výborné večeři si dám nejradši červené plné víno. Určitě bych nechtěl být jenom u jednoho druhu, to by byla velká škoda!

Klára Dedková

Od malička jsem si přála pracovat v módním časopise, ale když se můj sen splnil, zjistila jsem, že chci ještě něco víc – sedět v kavárně a pracovat na něčem vlastním. Miluju všechny ty holčičí věci, jako jsou kabelky, rtěnky nebo podpatky, ale dokážu ocenit také klasickou hudbu, kvalitní filmy, víno, architekturu nebo svíčkovou od babičky. Jsem posedlá parfémy, svíčkami a vším, co voní. Mužů nevyjímaje.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *