Za funkcionalismem! Mapamátky uvádí devátou trasu po skvostech architektury

Funkcionalismus v hlavní roli architektonické procházky po Praze. Mapamátky, provozují web s trasami po pražských stavbách a teď přichází s devátou trasou. Vydat se tak můžete z Holešovic přes Bubeneč až do Dejvic a navštívit mnoho funkcionalistických perel. První květnovou neděli se navíc můžete vydat na komentovanou procházku s autory projektu a osobně se podívat do vilových čtvrtí na Praze 6.

Trasa se zaměřuje nejen na veřejně přístupné stavby jako je Veletržní palác či budovy Národního zemědělského a technického muzea, ale poodhalí také příběhy bytových domů i vil ze 30. let minulého století. Můžete se těšit na příjemnou procházku Holešovicemi, Bubenčí a Dejvicemi.

Trasa vysvětluje základní principy funkcionalistického stylu a ukazuje typické prvky na různých stavbách. „Funkcionalismus se vyznačuje stylovou čistotou a klade důraz na funkci budov. Po dvouhodinové procházce s průvodcem na našem webu jistě každý pochopí, co tato hesla znamenají,” uvádí vedoucí spolku Mapamátky Marie Zákostelecká.

Při příležitosti vydání trasy spolek Mapamátky pořádá i komentovanou procházku. Ta je oproti trase na webu poněkud zkrácena. Autoři projektu se vydají v neděli 1.5. ve 14 hodin od stanice metra Bořislavka přes Hanspaulku až k osadě Baba.

Hlavní roli budou hrát funkcionalistické vily postavené za První republiky, jež skrývají nejen architektonické jedinečnosti, ale také mnoho osobních příběhů a historek.

Dům Radost

Mapamátky se již druhým rokem zabývají popularizací pražské architektury a na kulturní scénu přišli s konceptem individuálních procházek po Praze. Na jejich webu si můžete vybrat trasu podle svých preferencí a vydat se objevovat město.

Trasy jsou doplněné nejen fotografiemi, ale také textovým a audio průvodcem. Kromě vycházkových tras pro individuální víkendový či odpolední program Mapamátky pořádají i řadu již zmíněných komentovaných procházek a účastní se festivalů architektury.

O Mapamátkách si můžete přečíst víc tady.

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *