Průvodce pojištěním: Které se vám rozhodně vyplatí?

Zařizujete si pojištění, jen když frčíte na dovolenou? A nebo ani to? Možná je nejvyšší čas si v jednotlivých druzích pojištění udělat pořádek a ujasnit si, které byste rozhodně mít měli a které je spíš příjemným bonusem.

Pojištění funguje tak, že pravidelně odkládáte bokem peníze pro jistotu, kdyby se něco stalo. S vámi, s autem nebo třeba s vaším domovem. Pojistit majetek si můžete třeba pro případ havárie, krádeže nebo živelné pohromy.

Platbou pojistného předcházíte finančním potížím, do nichž byste se kvůli astronomickým částkám za jejich vyřešení mohli dostat. Právě díky pravidelným splátkám se o vás pojišťovna postará. Všechna pravidla jsou sepsána ve smlouvě.

Vy jako pojištěná osoba musíte zvážit, jaká jsou rizika a jak vysokou částku zvládnete nebo chcete platit. Částka by logicky neměla překročit vaše limity.

Tahle pojištění se rozhodně vyplatí:

Životní pojištění

Tohle je přesně ta pojistka, kterou znáte z filmů – když umřete, vaše manželka zkásne pořádný balík. Oficiálně vás životní pojištění ochrání v případě nemoci, úrazu, invalidity nebo smrti a myslí i na další rizika, včetně finančního zajištění vás i celé rodiny.

Existují dva základní druhy životního pojištění – investiční / kapitálové životní pojištění a rizikové životní pojištění. Vyplatí se ho uzavřít co nejdřív. Rizika a samozřejmě i pojistná částka se zároveň s věkem zvyšují.

Než uzavřete životní pojištění, promyslete si, co od něj čekáte a jakou částku můžete platit. Asi nejdůležitější je promyslet si, jestli má pojištění sloužit jen jako krytí případných rizik, nebo si skrze něj chcete i spořit na budoucnost.

Rizikové životní pojištění kryje základní riziko aka riziko smrti. Kapitálové životní pojištění funguje jako pojištění pro případ smrti a dožití. Investiční životní pojištění představuje kombinaci pojištění pro případ smrti, ale navíc s možností investovat část pojistného do podílových fondů. 

Pojištění majetku / domácnosti

Vztahuje se na domy, byty, chaty a chalupy i na sportovní vybavení. Nejčastěji jde o škody způsobené přírodními živly, při vloupání, ale vztahuje se i na méně obvyklé situace – třeba poškození majetku zvířetem. Takže pokud jste vlastník něčeho drahého, pojistka se vám bude hodit.

Tahle pojištění je dobré mít:

Penzijní připojištění 

Tohle pojištění oceníte hlavně ve chvíli, kdy budete staří a půjdete do důchodu. V podstatě to funguje tak, že každý měsíc si dáváte bokem určitou částku a ta se následně zhodnocuje. Sami rozhodujete o tom, jak jsou peníze ve fondech spravovány. Volíte strategii s odpovídající mírou rizika a můžete ji kdykoli změnit.

Jeho hlavní výhody jsou třeba pravidelné příspěvky od státu, daňové úlevy, možnost příspěvku od zaměstnavatele a taky možnost odejít do důchodu až o pět let dřív.

Pojištění odpovědnosti aka Pojistka na blbost

Uzavírá se pro případ způsobení škody jiným osobám a to jak v běžném životě, tak v zaměstnání. Pojistka za vás pokryje výdaje při úhradě způsobené škody, ať již vznikla náhodou či vlastní nerozvážností.  

Typicky je to třeba pád omítky z vašeho domu na osobu či stojící auto, vytopení sousedova bytu, způsobíte škodu jako chodec nebo cyklista nebo se do problémů dostane váš domácí mazlíček (přehryzaný kabel k televizi u někoho na návštěvě nebo kousnutí cizího člověka v parku).

V zaměstnání se vám může stát taková klasika, jako že rozbijete služební mobil, spletete čísla účtů a způsobíte škodu, kterou musí banka zaplatit, při řízení služebního auta způsobíte dopravní nehodu nebo rozlijete kafe na služební počítač.

Pojištění internetových rizik

Poměrně nový druh pojištění, které vás ochrání v případě zneužití vaší platební karty – ztráta nebo krádež. Pojištění internetových rizik kryje také odcizení hotovosti do 120 hodin (může se lišit) od výběru z bankomatu. Ochrání vás i v případě, že vás někdo při výběru z bankomatu přepadne, nebo vás k výběru peněz donutí.

Nemocenské pojištění pro OSVČ

Jeho cílem je pojistit krátkodobé následky některých událostí osob samostatně výdělečně činných. Typicky třeba při dočasné pracovní neschopnosti, karanténě, při ošetřování a péči o člena domácnosti, nebo při těhotenství a mateřství.

Nemocenské pojištění vás má finančně zajistit v případě, kdy z důvodu nemoci či mateřství dočasně ztratíte výdělek. Nesjednává se v pojišťovně, nýbrž na OSSZ.

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *