Fenomén subathon: Dokázali byste streamovat několik měsíců v kuse?

Doba, po kterou je divák schopen udržet pozornost, se neustále zkracuje. Na výsluní jsou teď především několikavteřinová Tiktoková videa. Přesto se skoro stejné oblibě těší i live streamy, které trvají několik hodin, dní, týdnů, ale i měsíců. Co je to subathon a proč je tak populární?

Podstata subathonu tkví v tom, že délku živého vysílání mají v rukách diváci. Za každý finanční příspěvek, který pořadateli zašlou, se časovač o několik minut prodlouží a dokud neodbije nulu, stream musí běžet.

Momentálně v rámci subathonu streamuje jeden z nejznámějších českých streamerů vystupující pod přezdívkou Opat04. Vysílat začal 21. srpna ve 20:00 a momentálně mu do nuly zbývá ještě 129 hodin.

Stihl už získat skoro 70 tisíc nových odběratelů a vydělat přes 100 tisíc korun – prodloužení o jednu minutu stojí stovku. Stream průběžně zhlédly tři miliony diváků. A co vlastně sledují? Třeba jak Opat vstává, obědvá i spí.

Rekordmani

Rekord nejdelšího subathonu na Twitchi ale momentálně drží Emilycc. Diváci ho bez přestávky sledovali 274 dní v kuse. Na druhém místě je Notmess, jehož živé vysílání trvalo 115 dní. Úplně nejdéle ale stramoval GPHustia, a to celých 465 dnů. Jde o nejdelší stream vysílaný sólo streamerem.

A proč jsou subathony tak populární? Mezi tvůrci určitě proto, že jde o jednoduchou cestu, jakou nejen získat tisíce nových sledujících, ale také vydělat peníze (hodně peněz) a získat pozornost médií.

Diváci se subathony těší zejména proto, že mají moc v reálném čase ovlivnit život jejich oblíbeného streamera. Mohou s ním držet krok a 24/7 komunikovat skrze chat.

Pokimane

Subathony však streamovací nadšence polarizují – zatímco jedna strana je z výzvy, kterou tyto „nekonečné” sreamy představují nadšená, druhá ji odsuzuje: „Ti lidé by spíš měli navštívit terapeuta. Některé věci jsou v pořádku a některé ne. Promluvíme si o tom za 20 let, až budeme mít data týkající se důsledků takového chování,” vyjádřila se Pokimane, kanadsko-marocká streamerka a youtuberka známá především videohrami, zejména League of Legends a Fortnite.

Tak co, přihodíte nějakou kačku streamerům, nebo snad sami zkusíte vydělat nějaké peníze?

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *