Právě vydáno! O co na podzim obohatit svou knihovnu, pokud nechcete číst beletrii?

Už se vidíte uvelebení v křesle s čajem v jedné ruce a zajímavou knížkou ve druhé? Máme pro vás pár tipů. Tyhle knížky vás ale v klidu nenechají. Naučí vás vařit, ukážou vám Prahu z jiné perspektivy a taky vám prozradí něco o českém rapu.

Praho! projekt 3/4

Projekt Praho! vznikl v říjnu 2021, kdy autorka začala do veřejného prostoru umisťovat několik desítek básní ve formě samolepek, plakátů a billboardů. Ptala se na otázky typu: „Kvůli čemu vlastně ráno vstáváš?“ nebo „Co nejzvláštnějšího se Ti kdy v životě stalo?“ a sbírala anonymní odpovědi. Těch získala přes 12 tisíc výpovědí, všechny nádherně poukazující na jedinečnost každého z nás.

Výpovědi se rozhodla zprostředkovat ostatním skrze knihy, konkrétně 4 publikace, každou vydanou v jednom ročním období. Snaží se tak o vytrhnutí náhodných lidí z každodenní šedi, bojuje proti exkluzivitě vystavování umění v galeriích a dokazuje, že si v tomto na první pohled odcizeném světě můžeme být daleko blíž, než se občas zdá. Třetí publikace je právě v prodeji.

Přečtěte si Josefíny rozhovor s tajemnou autorkou.

Mapamátky: 70 míst, které byste v Praze neměli minout 

Netradiční průvodce Mapamátky představuje město z jiné perspektivy. 70 unikátních staveb, 100 kilometrů procházek a nekonečno architektonických zážitků. Kniha obsahuje tipy na výlet za architekturou i pozvánky na výstavu, koncert či do kina.

Všech 70 staveb, mezi kterými najdete činžovní domy, vily, paláce, mosty i veřejné stavby, je uspořádano do sedmi kapitol podle městských čtvrtí v rámci centra i jeho širším okolí. Ale nečekejte žádný zdlouhavý výklad. Mapamátky poskytují pohled na stavby z různých kontextů a díky krátkým textům i hravé grafice se poznávání hlavního města stává zábavnější než kdy dřív.

Mirka Van Gills kuchařka

Růžovovlasá a vždy veselá cukrářka Mirka Van Gils vydává novou Famózní! kuchařku, tentokrát s podtitulem Od babičky. Proto se můžete těšit na recepty na tradiční kremrole, věnečky, indiánky, větrníky, rakvičky a mnoho dalších lahůdek, které jsou určitě u své babičky taky jako děti mlsali.

Přečtěte si rozhovor s Mirkou o cukrařině i jejím životě v zahraničí.

Lahodný Benedikt

A u kuchařek ještě zůstaneme. Výživová poradkyně Denisa Stránská je maminka tříletého Benedikta, který byl hned od narození problémový jedlík a brzy se ukázalo, že trpí potravinovou intolerancí na kravskou bílkovinu. Strávila proto hodiny vymýšlením a přípravou jídel, u kterých by se vyhnula kritickému alergenu a která by zároveň byla chuťově lahodná – a to jak pro děti, tak pro jejich rodiče.

O své zkušenosti se pak začala dělit s maminkami na svém instagramovém profilu a posléze se je rozhodla shrnout do kuchařky Lahodný Benedikt. Najdete v ní recepty na jednoduchá a nutričně vyvážená jídla z dostupných surovin a tipy na zařazení jednotlivých alergenů miminkům. Skvělá i jako dárek pro všechny nastávající nebo čerstvé rodiče!

Českej rap

Českej rap autora Ladislava “Poety“ Zemana kompletně mapuje historii a současnost nejpopulárnějšího hudebního žánru – rapu. Obsahuje rozhovory, profily, tematické kapitoly, exkluzivní fotky, historické materiály a diskografie jak od pionýrů jako jsou třeba PSH nebo Prago Union, hybatele Yzomandiase a Viktora Sheena až po nové tváře jako je například Cashanova Bulhar nebo brněnský Stein27.

Ladislav knihu prokládá i jeho příběhy, postřehy a vzpomínky, které nasbíral po dobu 25 let působením například v již zaniklém časopise Street nebo jediném českém rapovém rádiu Spin.

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *