To chcete! Vědci testují lék na vymazání bývalých partnerů z hlavy

Běžně vědecké články ani analýzy nestudujeme, ale když jsme viděly lék na vymazání některých vztahů či lidí z hlavy, toužily jsme zjistit víc. Pár adeptů, na které bychom pilulku použily, totiž máme.

Když v roce 2005 Charlie Kaufman získal Oscara za nejlepší scénář k filmu Věčný svit neposkvrněné mysli, všichni žasli nad autorovou originalitou a fantazií. Díky té totiž sepsal dílo, jehož ústředním tématem je vynález, kterým doktor Mierzwiak dokázal vymazat bývalý vztah i partnera z lidské paměti.

Přijde vám to jako sci-fi, nebo možná jako geniální nápad? Tak zbystřete, protože možná nadešel okamžik, kdy podobný „lék na bývalé“ spatří světla světa i mimo filmové plátno.

Upozornění: Jelikož se jedná pouze o fázi studie a výzkumů, nic z tohoto prosím neberte jako návod nebo jako hotovou věc, která funguje. Nic není tak černobílé, jak na první pohled vypadá, a článek využívá nadsázky. Pokud po přečtení článku netoužíte po ničem jiném, než po této zázračné pilulce, raději si promluvte s terapeutem nebo se opečujte jiným vhodnějším způsobem.

Z filmu Věčný svit neposkvrněné mysli

Nepřizpůsobivá

Slyšeli jste už o poruše přizpůsobení? Jedná se o moment, kdy se ve vašem životě objeví natolik zásadní změna (například rozchod, zamilování, ztráta práce nebo blízké osoby), že se vaše tělo začne bránit.

A to například nespavostí, depresemi a v krajním případě i myšlenkami na sebevraždu. Změny prostě evolučně nemáme rádi.

Tabletka ordinovaná terapií

Studie zveřejněná v časopise Journal of Affective Disorders se snaží pomoci právě těm, kteří podobné stavy zažívají kvůli bývalým partnerům či bolestným rozchodům. Využívá k tomu kombinaci léku na úzkosti a speciální terapie. V praxi to vypadá tak, že spolknete tabletku beta-blokátoru propranololu, která se kromě depresí užívá i na léčbu migrény. Za pomoci terapeuta si pak vzpomínáte na bolestné chvilky nebo momenty plné emocí, které byste v mysli raději neměli.

„Tento přístup vychází z neurovědeckého výzkumu, podle kterého musí být vybavená vzpomínka znovu uložena do dlouhodobé paměti. Pokud do toho procesu ukládání zasáhneme, přinese to zhoršenou – méně emotivní – vzpomínku,“ popisuje pro server Dazed jeden z autorů studie Alain Brunet.

5 z 5 bývalých vymazáno

První výsledky výzkumného šetření ukazují, že ze 48 lidí to pomohlo 35. Je tedy dost možné, že se již brzy dočkáme tabletky, kterou vymažeme kluky, jenž nám v hlavě zabírají ten drahocenný prostor, který by se bezpochyby dal využít lépe.

Nezapomínejme však ani na to, že všechno zlé je pro něco dobré a že i ze zklamání nebo emočních zvratů především čerpáme zkušenosti a jejich proděláním se stáváme silnějšími. Víte, co se říká: když něco končí, něco i začíná. A k tomu se zatím upínejme i bez této blahodárné pilulky.

Klára Dedková

Od malička jsem si přála pracovat v módním časopise, ale když se můj sen splnil, zjistila jsem, že chci ještě něco víc – sedět v kavárně a pracovat na něčem vlastním. Miluju všechny ty holčičí věci, jako jsou kabelky, rtěnky nebo podpatky, ale dokážu ocenit také klasickou hudbu, kvalitní filmy, víno, architekturu nebo svíčkovou od babičky. Jsem posedlá parfémy, svíčkami a vším, co voní. Mužů nevyjímaje.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *