Please stop! 5 nejčastějších chyb při nákupu letenek

Taky jste si po několika zrušených letech kvůli covidu říkali, že tohle už nechcete nikdy zažít? Dolovat peníze z aerolinek ještě několik měsíců po dovolené? A platit tisíce za jakoukoliv změnu se vám taky nechce? Tak čtěte dál. Tohle jsou nejčastější chyby, které děláme při nákupu letenek.

1. Snažíte se ulovit nejlevnější letenku

Hlavním problémem při hledání letenek bývá často hon za nejnižší cenou. Nejenom že hledáte letenky na serverech, které letenky pouze přeprodávají, ale zapomínáte i na to, že webové stránky si pamatují vaši historii. Čím častěji pak stránku s letenkami otvíráte, tím rychleji roste jejich cena.

Rada pro příště: Letenky hledejte přes Google flights nebo přímo na stránkách aerolinek. Při hledání používejte anonymní okno, nebo vždy potom vymažte historii – a to včetně cookies.

2. Kupujete letenky přes prostředníka

Tohle je problém právě ve chvíli, kdy potřebujete cokoliv změnit, s něčím poradit nebo vrátit peníze. Prostředník si bere nejenom poplatky za zprostředkování, ale navíc na všechno mnohem déle čekáte.

Rada pro příště: Letenky klidně hledejte na Kiwi, Letušce nebo kde chcete, ale kupujte je pouze u konkrétní aerolinky.

3. Nedíváte se na jiná letiště

Při hledání nejlevnějších a nejlepších letenek vás možná ani nenapadne hodit do vyhledávače i jiná letiště. Přitom byste mohli ušetřit klidně i několik tisíc.

Rada pro příště: Nemusíte hned jezdit do Vídně nebo Frankfurtu. Stačí, když zakliknete i Pardubice nebo Brno.

4. Čekáte, že budou letenky levnější

Pokud toužíte po exotice nebo oblíbené destinaci, nepočítejte s tím, že by letenky zázračně zlevnily. Pokud víte, že v určitou dobu chcete letět, rozhodně kupujte hned. I když se na internetu objevují super levné letenky, většinou jsou s odletem hned druhý den.

Rada pro příště: Pokud se objeví levné letenky na dlouhou dobu dopředu, berte je. Pokud potřebujete letět v určitém termínu a nejsou zrovna za pakatel, berte je taky.

5. Nedáte si dostatek času na přestup

Abyste ušetřili na dlouhých trasách, koupíte letenky tak, aby vám jednotlivé lety na sebe sice navazovali, ale už se třeba nepodíváte, že přílet a odlet máte z úplně jiného terminálu nebo dokonce z úplně jiného letiště. Ten stres za to vážně nestojí.

Rada pro příště: Než letenku zaplatíte, podívejte se pořádně, ze kterého letiště poletíte. Případně jak jsou daleko terminály nebo další letiště.

A tady si přečtěte 10 travel hacků, bez kterých se na cestách neobejdete

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *