Oplachovat micelárku, nebo ne? Připomeňte si, jak správně čistit pleť

Důkladné čištění pleti sice může znít jako samozřejmost, kterou dělá každá z nás, ale i tak kolem této rutiny koluje mnoho mýtů a polopravd. Jelikož je opakování matkou moudrosti, pojďme si to společně projít krok po kroku. Jen pro osvěžení, samozřejmě.

Vlastně je to takový zamotaný kruh. Chceme se cítit a vypadat co nejlépe, a proto často využíváme sílu make-upu. Ale ani ten neskryje špatně vyživenou a vyčištěnou pleť. Proto je nutné začít zase u té stokrát omílané skin-care. A co je jejím základním stavebním kamenem? No samozřejmě čištění.

Ráno, nebo večer?

Stejně jako si čistíme zuby, i pleť bychom měli zbavit nečistot nejméně dvakrát denně. Ač se to může zdát jako zbytečný krok, nepodceňujte ho. Mnoho z nás má tendenci odličovat se pouze večer, ráno obličej pouze opláchnou vodou a jde se.

Ne! Schválně si zkuste udělat takový krátký test. Poté, co ráno vstanete, si vezměte čistý vatový tamponek s micelární vodou a přejeďte s ním po obličeji. Áha.

Micelární voda vs. tonikum

Pokud nejste nalíčení a nepotřebujete z pleti primárně dostávat vrstvy make-upu, využijte na očištění pleti vatový tamponek s tonikem. To následně nemusíte oplachovat a je pro vyčištění pleti dostačující. Pokud jste však nalíčená a nejdříve musíte z pleti dostat make-up, využijte k tomu tamponek s vodou micelární.

Tip na tonikum: RITUALS, Namasté Clarifying Facial Toner

Micelární voda totiž obsahuje tzv. tenzidy, tedy částice, které se ve spojení s vodou stávají micely, jež na sebe vážou nečistoty a make-up jako magnet. Jelikož se jedná o takto účinný prostředek, tak ho oplachujte, a to nejlépe teplou vodou.

Jak u tonika, tak u micelární vody se vždy ujistěte, že je pleť opravdu čistá, což zjistíte nejlépe pomocí vatového tamponku. Dokud po setření po obličeji není stejně čistý jako před ním, s čištěním pokračujte.

Tip na micelární vodu: LA ROCHE-POSAY, Physiologique Ultra

Gely, mléka a pěny

Možná si říkáte, že toho existuje k čištění pleti přece mnohem více než jen tonikum a micelární voda. Ano, vždy záleží na tom, jakou pleť máte a co potřebuje. Obecně se o micelárních vodách a tonikách tvrdí, že pleť vysušují. Pokud po nich však nanesete na pleť obvyklý hydratační krém, nemusíte se těchto problémů bát.

Je však pravdou, že k dočištění, tedy fázi po odlíčení, je dobré využít ještě například čisticí pleťové mléko, nebo pěnu či gel. I když vás micelární voda perfektně zbaví make-upu, nezapomínejte ani na jiné nečistoty, které na obličej během dne nachytáte. Pro tyto účely mějte ve sprše například mycí gel a obličej podrobte tzv. druhotnému čištění. Znáte to, čistota je půl zdraví.

Tip na čisticí pěnu: DIOR, La Mousse OFF/ON Foaming Cleanser

Čistit prsty, tamponkem nebo kartáčkem?

Co můžu z vlastní zkušenosti ještě doporučit jsou speciální masážní kartáčky, například od značky Foreo, které pleť vyčistí podobně jako v salonu. Stejných účinků dosáhnete též za pomocí peelingu nebo hloubkově čisticí masky.

S těmi to však nepřehánějte a jejich schopnostem se oddávejte maximálně dvakrát za týden. I zde však záleží na konkrétním přípravku. Bohatě si však vystačíte s masáží pomocí rukou nebo klasickými vatovými tamponky. Takže od teď už žádné výmluvy!

O tom, jak jsme se zkoušely odlíčit jen pomocí ručníku si přečtěte TADY.

Klára Dedková

Od malička jsem si přála pracovat v módním časopise, ale když se můj sen splnil, zjistila jsem, že chci ještě něco víc – sedět v kavárně a pracovat na něčem vlastním. Miluju všechny ty holčičí věci, jako jsou kabelky, rtěnky nebo podpatky, ale dokážu ocenit také klasickou hudbu, kvalitní filmy, víno, architekturu nebo svíčkovou od babičky. Jsem posedlá parfémy, svíčkami a vším, co voní. Mužů nevyjímaje.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *