Jan Černý si zahrával s ohněm. Jaká byla jeho 10. show?

Již desátá přehlídka českého módního návrháře Jana Černého patřila bezpochyby mezi největší události podzimu, a tak jsme na ní rozhodně nemohly chybět. I tentokrát jsme se zaměřily především na zákulisí, a to i bez náramku s nápisem backstage. Máme totiž oči všude.

Kolekci „A boy who plays with fire“ českého módního návrháře Jana Černého jako by v sobotu 26. 11. 2022 toužila vidět celá Praha. Fronty před vstupem do Staroměstské tržnice lemovaly celou Rytířskou ulici a páska mezi čekajícími jasně oddělovala ty, kteří si koupili vstupenku za 360 Kč a ty, kteří byli pozvaní. Dohromady jich bylo přes tisíc!!!

Influenceři, celebrity, novináři, módní tvůrci, zkrátka ti vyvolení, jež spadají do skupiny druhé, měli umožněný vstup do sálu okamžitě, a mohli si tak najít vyhovující místo, odkud se jim nejlépe budou točit instastories. Tedy pardon, samozřejmě odkud budou moci nejlépe sledovat perfektní stehy a střihy krejčího Borise Kráľe.

Foto: Jakub Zeman

Celebrity a „ti druzí“

Běžní smrtelníci, fanoušci Janovy práce či ostatní módní nadšenci si museli na show ještě chvíli počkat, a to ne úplně v důstojných prostorech. Od hlavního prostoru je totiž dělila železná mříž, která se otevřela až ve chvíli, kdy byli všichni VIP usazení. Ano, taky nám to připomnělo nejednu scénu z úspěšného seriálu Hra na oliheň.

Foto: Jakub Zeman

Tento fakt nás však přivádí k otázce, zdali je módní přehlídka určena módní elitě, nebo širší veřejnosti? Dá se vůbec toto kombinovat? Nebylo by lepší udělat show dvě, jednu pro novináře a celebrity, kteří se sledováním a hodnocením oblečení živí a druhou pro fanoušky, kteří na ni jdou za stejným účelem, jako chodíme do kina? Tedy za zábavou?

Možná bychom se tak postupem času vyhnuli debatám, že fashion week už není, co býval, a že ho místo odborníků navštěvuje zlatá mládež se zálibou v nevhodných módních kombinacích.

Foto: Jakub Zeman

A boy who plays with fire

Ale teď už k hlavní podstatě věci, a to kolekci. Rozdělena byla do tří částí, které se dotýkají tří důležitých částí začátku lidského života: dětství, dospívání a osamostatnění se. „Siluety se kromě typických oversized looků začínají zužovat a protahovat do výšky, jak je vidět na tailorovaných kabátech a prodloužených, úzkých rukávech na vícero modelech,“ popisují tvůrci.

Foto: Jakub Zeman

Za zmínku stojí též paleta barev, ve které kromě typickým barev pro značku najdete i víc tlumených a tmavých odstínů. Autor kolekce chtěl tímto gestem zobrazit nelehkou dobu, ve které se nacházíme. ,,Značka JAN stojí za rovnými právy pro všechny a podporuje LGBTQ+ komunitu. Tady a teď nikdo nesmí cítit strach a ohrožení,“ píše se v tiskových materiálech.

Foto: Jakub Zeman

Třpytky a sirky

Nás zaujaly všechny třpytivé věci, ve kterých bychom nejraději odešly rovnou na afterparty, velmi kvalitní řemeslné zpracování oblečení, za které ještě více obdivujeme krejčího Borise Kráľe a také nádherný make-up, vlasy a výběr modelů. Tleskáme!

Foto: Jakub Zeman

Zajímavým detailem byl také dárek, který každý z návštěvníků obdržel. Byly to sirky s Janovým logem, kterým však chyběly hrubé hrany, o něž oheň zažehnete. Ve skutečnosti však sám designér na afterparty prozradil, že se jedná o speciální zápalku, kterou zapálíte o cokoliv, třeba o podlahu. Skrz QR kód z krabičky jste si navíc mohli přečíst informace o přehlídce.

Foto: Jakub Zeman

Odposlechnuto z prvních řad

Zajímavé je také pozorovat, jak práci Jana Černého hodnotí hosté z prvních řad. Podobně jako tomu bylo na fashion weeku (čtěte ZDE), se ani tady neřešila pouze móda. Dovolte nám proto pár citací mluvících za vše:

Jsou ty drinky zadarmo?

Nějak jsem zapomněl koukat na to oblečení, nemohl jsem totiž odtrhnout oči od těch kluků.

Jakou máš pásku? Taky žlutou? Černý prý došly.

Hele, támhle jsem viděla vánoční stromeček, nepůjdeme se k němu vyfotit?

Jsou psi na přehlídkách nové módní doplňky? Má ho tu každý!

Řekl někdo Champagneria?

Hodně revoluční a výrazný skok v Janově tvorbě.

Hele, Pavol Habera.

Jak se jmenovala ta písnička? Nobodylisten asi.

Potřebuji ten flitrovaný kabát nebo šaty Elišky Matějkový.

Jo, hudba tam byla pěkná.

Foto: Jakub Zeman

Jak to chodí na afterparty

Po zhruba patnáctiminutové přehlídce následuje afterparty. Ne vždy se však koná na stejném místě jako show, což byl i případ 10. show Jana Černého. Ten pro tanečky až do rána zvolil klub Swim nedaleko Václavského náměstí. V přízemí jste našli větší výběr drinků, ale také více světla a dýmu z cigaret, zatímco v dolních patrech vás čekala hudba v režii djů Kewu a NobodyListen a taky placená šatna.

Tohle bychom zakázaly, kdo s sebou na módní přehlídku nosí cash nebo drobné? Navíc mi tři hlídající šatnáři nabídli, že možná za tři drinky nám tam kabáty nechají. Skromní to chlapci. A tak si většina lidí udělala šatnu 2.0 přímo vedle DJ pultu.

Možná je to jen detail, ale právě z těch se následně skládá celý obrázek o akci, která byla jinak skvostná a skvěle jsme se na ní bavily.

Foto: Jakub Zeman

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *