10 věcí, které mi dělají radost: Michelle Losekoot

Digitální vypravěčka Michelle je rozhodně renesanční žena. Píše knihy, točí podcasty, školí, pomáhá značkám, aby byly lepší a víc vidět, a nejenom nás tím vším neskutečně inspiruje. Nedávno se vrátila z tříměsíčního pobytu ve Španělsku a prozradila nám, co jí teď dělá největší radost.

1. Mít prázdný kalendář

Děje se mi to málokdy, ale ty dny naprosto miluju. Dny, kdy otevřu kalendář a zjistím, že na dnešek nemám vůbec nic naplánovaného a že si můžu celý den dělat to, co chci a potřebuju. 

2. Rozbíjet stereotyp

Když jedu moc dlouho v zajetých kolejích, otevřu si Nestereo.com. Vždycky se snažím udělat hned první úkol, který v něm najdu, nicméně ne pokaždé mám potřebné možnosti. Takže občas párkrát refrešnu stránku, abych našla TEN úkol, který je dnes pro mě proveditelný.

3. Odpojovat se

Minulý rok jsem strávila tři měsíce ve Španělsku. Jela jsem tam psát knihu a dodělat tvůrčí projekty, na které si v Praze neumím najít čas. Konečně jsem naplno pochopila všechny ty umělecké rezidence, do kterých tvůrčí lidé utíkají, aby se mohli soustředit na práci. Odpojit se a na čtvrt roku zmizet bylo to nejlepší rozhodnutí, jaké  jsem mohla udělat. Už teď se těším, kam vyrazím na příští tvůrčí pobyt.

4. Knihy

Vrátila jsem se v posledních letech ke čtení. Na nějakou dobu jsem z něj vypadla, a tak mi trochu  trvalo stát se zase vášnivým čtenářem. Největší radost mi udělalo rozhodnutí vyhradit si na čtení část své pracovní doby. Když se v deset ráno v běžný pracovní den chystám sednout do křesla a číst si, moje duše plesá.

5. Pomáhat uprchlickým dětem

Před dvěma lety jsem si vzala do hostitelské péče Mohameda, mladého chlapce z Maroka, který se ocitl v Česku bez rodičů. Tenkrát jsem si myslela, že budu pomáhat já jemu, ale opak se stal pravdou – obohacujeme se a pomáháme si navzájem. Spousta lidí kolem mě se díky tomu dozvěděla o možnosti pomáhat nezletilým cizincům bez doprovodu  a teď jsou sami hostitelé. Radost na druhou.

6. Pomáhat lidem objevit svou kreativitu

V posledních dvou letech jsem se na plný úvazek ponořila do studia kreativity. Potvrdila jsem si, co jsem předtím už věděla z vlastní zkušenosti: kreativita není daná, dá se učit a rozvíjet. Tento rok jsem ji  začala učit ostatní a nemůžu se toho nabažit. Vidět, jak se z člověka, který si o sobě myslí, že není kreativní, stává po pár hodinách tréninku člověk kreativní, je vždycky neuvěřitelný zážitek.

7. Silový trénink

Před pár lety jsem byla holka, co odmítala dobíhat tramvaje. Má nenávist k tělocviku se protáhla až do třicítky a zabralo mi dost energie tenhle přístup změnit. Konkrétně mi v té změně pomohla knížka Nastavení mysli. Teď trénuju 5x týdně a moje největší radost je vidět, jak zvedám vyšší váhy a dělám těžší cviky.

8. Nebrat telefony

Abych nelhala, občas je vezmu. Třeba když čekám na mesíka nebo nějaký jiný ohlášený hovor. Ale jinak jsem velký fanoušek hluboké práce a módu nebýt neustále dostupný. A když říkám fanda, tak myslím fakt fanda, dokonce jsem na to lidem, kteří to mají podobně, udělala dva weby, které si můžete dát do podpisu v mejlu: www.hlavneminevolej.czwww.proctitoneberu.cz.

9. Starat se o svou hlavu

Jestli mi v životě něco trvalo opravdu dlouho, tak zjištění, že štěstí je volba a spokojenost práce. A to začíná v hlavě, takže se o ni starám. Chodím na terapii, hlídám, co si do hlavy pustím (tzn. mám informační dietu), a snažím se věci, který se motají kolem duševního zdraví, zakomponovávat i do svého pracovního času. Naposledy jsme spustili třeba portál Posviť si nebo podcastovou sérii Plný kecky.

10. Moje smečka

Moji nejbližší přátelé jsou dost specifičtí. Polovina z nich jsou terapeuti a druhá polovina na terapie chodí. Naše rozhovory jsou tedy často náročné, hluboké a křehké. Zároveň se od sebe neustále učíme: nastavovat si hranice, vytvářet bezpečné prostředí, empaticky se účastnit prožitků druhého, a to i přesto, že s nimi nesouhlasíme nebo je nechápeme. Být v takovém prostředí je pro mě ohromně léčivé. Zažívám velký vděk, kdykoliv odcházím ze schůzky s někým ze smečky.

Kdybyste si chtěli přečíst o více věcech, které Michelle dělají radost, tady je seznam 100 nejlepších za rok 2022.

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *