I need to move on. Jak na rozchod s kamarádkou?

Rozchod s klukem vidíme v každém druhém filmu nebo seriálu. Víme, co je špatně, co dobře, co se dělat má a co zase nemá. Ale co když se místo partnera potřebujeme rozejít s kamarádkou?

Rozchody, o kterých se nemluví, a zároveň rozchody, které často bolí stejně, ne-li víc než ty s klukem = rozchody s kamarádkami. Přátelství často vyšumí, holky se vzájemně vyghostí, v horším případě se pohádají a už spolu nepromluví.

Co když ale už delší dobu cítíte, že to prostě neklame a chcete se zachovat správně? Jak se s kamarádkou rozejít férově? A jde to vůbec?

Jak poznat, že to neklape?

Základnem je vědět, že v přátelství už nemá cenu pokračovat, že vám víc bere, než dává. Tahákem může být zodpovězení si několika základních otázek:

Těším se na to, že se uvidíme, nebo z toho mám spíš stres?

Chci s ní sdílet šťastné okamžiky a novinky? Tajím jí ty horší?

Lžu jí?

Mluvím o ní hezky?

Co mi naše přátelství dává?

A jak je to vice versa?

Odpovědi jsou často víc než směrodatné. Je ale důležité si přiznat, že pokud to v přátelství neklape a váš vztah je nějakým způsobem toxický, jen málokdy je to jednostranné. Takže možná ukončíte trápení nejen sobě, ale i druhé straně.

Představa, že přátelství se mají do konce života jen nabalovat, není reálná. Čím jsme starší, tím víc si musíme rozmýšlet, kam svoji energii investovat, a tak není nic špatného na tom, se z určitých vztahů stáhnout.

Krok 1: Co vlastně chcete říct?

Začněte tím, že si ujasníte svoje důvody a způsob, jakým je druhé straně podáte. Nemá cenu nikoho obviňovat nebo řešit coby, kdyby. Úplně stačí, když řeknete, proč si myslíte, že to neklape, že si přátelství vážíte, ale že se v životě chcete posunout dál, zvlášť.

Krok 2: Přípravy

Nastiňte už dopředu, že chcete něco probrat, samotný rozhovor ale proveďte osobně, nejlépe nad hrnkem dobré kávy nebo skleničkou vína, popřípadě třeba v parku, daleko od lidí, ať může kdokoliv z vás odejít. Vyberte příjemné, přesto neutrální místo – věřte, že nechcete, aby vám rozchod připomínala vaše oblíbená kavárna pokaždé, když si ráno půjdete pro latte.

Krok 3: Akce!

Nechoďte kolem horké kaše a naopak jděte rovnou k věci. Neviňte, ale soustřeďte se na svoje pocity a důvody k rozhodnutí. Doporučuje se vypíchnout třeba tři emoce, které jste v souvislosti s kamarádkou poslední dobou cítili, ne ji zaplavit výčitkami. Úplně zapomeňte na věty typu: „Myslí si to i…“ nebo „Všichni mi říkali, ať…„! Naopak nezapomeňte zmínit to, co vám přátelství dalo a co si z něj odnesete.

Krok 3: Nechte ji reagovat.

Nechte i kamarádku reagovat. Ať už vám dává silent treatment, má otázky nebo je naštvaná, nechte ji možná nečekanou situaci a s ní spojené emoce zpracovat. Zároveň se ale nenechte vyvést z míry, poslední, co chcete, je ukončit vztah hádkou.

Krok 4: Aftercare

Každý, kdo se někdy s někým rozešel, mi dá za pravdu – jen proto, že jste to vy, kdo dělá zásadní rozhodnutí, neznamená to, že vás to nebolí. Nechte proto i vy průchod svým emocím, posmutněte si, vypovídejte se jiné blízké kamarádce.

Pokud jste zapomněli při rozchodu říct něco, co vás i nadále trápí, zkuste již bývalé kamarádce napsat dopis, který ale neposílejte a zkuste ho třeba spálit. A hlavně – odpusťte: jí, sobě, vám oběma. Znáte to, něco končí, něco začíná a je zbytečné v sobě nést zlobu a zášť, ať už byl důvod k rozchodu jakýkoliv.

PS: Všechny známe situace, kdy férový rozchod prostě zvládnout nejde, protože nějaké věci se zkrátka nedělají. I to je ok!

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

2 komentář

  1. […] Jak na rozchod s kamarádkou? […]

  2. […] tom, jak se rozejít s kamarádkou, jsme už psaly. Co ale když jste na druhém břehu a dostanete kopačky vy? Jak se přes rozchod, […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *