První ročník Student Fashion Show má potenciál vytvořit konkurenci MBPFW. Čím nás nejvíc zaujal?

Jaro patří eventům a jednou z nejvýraznějších událostí byla bezpochyby Student Fashion Show, kterou pořádají studenti VŠE. Vznikla nám další konkurence oblíbeného pražského fashion weeku? Jak studenti organizují akce pro stovky lidí? A čím byl páteční večer v Pragovce jiný?

Představte si, že studujete vysokou školu a přemýšlíte nad tím, jaký závěrečný projekt svého bakalářského studia si vymyslíte a uskutečníte. Nadšení studenti Arts Managementu Podnikohospodářské fakulty VŠE se toho nebáli a v pátek 5.5.2023 uspořádali Student Fashion Show, o kterou byl takový zájem, že se vyprodala za pár dní.

IG: @carolinee.grgv

Organizace na jedničku

Bylo pro mě neuvěřitelné, jak skvěle zorganizovaná akce byla, a to i přes to, že za ní nestáli profesionálové, ale studenti, kteří se tohle všechno zatím učí. Vše začalo už ve fázi PR, kdy si pečlivě vytvořili databázi novinářů lifestylových médií a včas jim poslali tiskovou zprávu, která obsahovala vše, co má. Vím, může to znít samozřejmě, ale i značky, které jsou na trhu několik let, tento krok poněkud podceňují a nedotahují do konce.

Prostory Pragovky s ikonickými sloupy a továrními okny mají skvělou atmosféru pro jakýkoliv druh akce, ale pro módní přehlídku byly jako dělané. V rámci tří oddělených bloků se představili nejen studenti oděvní tvorby, ale i nadšenci a další mladí tvůrci, kteří nemají možnost prezentovat své umění veřejně. „Přesně tito lidé jsou budoucností módního průmyslu, zabývají se mimo jiné tématem udržitelnosti a my je chceme tímto projektem podpořit a ukázat veřejnosti, co v nich je,“ upřesňuje jedna z hlavních organizátorek Poli Bogoslavets.

IG: @karahudeckova

Kdo prezentoval svou tvorbu?

Své modely představili například Kateřina Kulková a Valeriya Kovtun, Ema Domanická, Jeremiáš Fürst, Tereza Pirklová, Barbora Kociánová, Julie Foltýnová, Sára Jindřichovská, Altner, Pavla Soukupová, Dominik Kallo, Adéla Princová, Dayana Teplykh, Albi, Designers Sans Frontières, Lea Hartmannová a Lada Mačková, Klára Kozderková, Kateřina Šeichová a Rozálie Zervanová.

Pozorně si tato jména zapamatujte, možná mezi nimi je příští Zuzana Kubíčková nebo Jan Černý.

IG: @leahartmannova_

Akce plná života a pozitivity

Jasně, máme tu pár módních eventů, kteří se snaží prezentovat tvorbu studentů, ale tento je unikátní především v tom, že studenti ho pořádají pro studenty. Naprosto tak rozumí své cílové skupině a je to vidět. Na akci se mi kromě kreativních a inspirativních modelů líbila především její atmosféra, lidé se na sebe usmívali, byli vstřícní, ve frontě u baru si podávali drinky, pouštěli se do dveří, skládali komplimenty cizím lidem a hlavně si to užívali.

Žádné pozérství, pozorování a srovnávání, kdo má oblečení od světovějšího designéra, žádné sluneční brýle nasazené během sledování show nebo pozdní příchody do předních řad. Návštěvníci SFS přišli za módou a skvěle stráveným večerem, nikoliv za hodinovým nastavováním póz před fotostěnou, aby se ukázali. A to je osvěžující stejně jako welcome drink v podobě Cideru Pátečníků Demokrat.

Opravdu smekáme klobouk před všemi organizátory prvního (!) ročníku SFS a těšíme se, až jednou budou pořádat i ostatní akce nejen ze světa módy. Bude to totiž velká zábava.

Zdroj úvodní fotografie: @sweetlushka

Klára Dedková

Od malička jsem si přála pracovat v módním časopise, ale když se můj sen splnil, zjistila jsem, že chci ještě něco víc – sedět v kavárně a pracovat na něčem vlastním. Miluju všechny ty holčičí věci, jako jsou kabelky, rtěnky nebo podpatky, ale dokážu ocenit také klasickou hudbu, kvalitní filmy, víno, architekturu nebo svíčkovou od babičky. Jsem posedlá parfémy, svíčkami a vším, co voní. Mužů nevyjímaje.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *