10 věcí, které mi dělají radost: módní návrhářka Denisa Dovala

Módní návrhářka Denisa Dovala nám v rámci MBPFW udělala radost svou novou kolekcí. Co dělá poslední dny radost jí?

Denisa Dovalová, absolventka zlínské univerzity Tomáše Bati, založila svou stejnojmennou značku v roce 2016. Zkušenosti načerpala například v ateliéru módní značky Iris van Herpen, své modely předvedla i v rámci Kyjevského nebo Budapešťského týdne módy.

Poznávacím znamením návrhářky je fakt, že si pravidelně tiskne vlastní vzory. A jinak tomu nebylo ani u poslední kolekce „Born from stars“ na sezónu podzim / zima 2023-2024. Co dělá usměvavé Denise v posledních dnech radost?

1. Začátek práce na nové kolekci. 

Přesně ta chvíle, kdy mám všechno potvrzené, čekají mě dlouhé dva měsíce tvorby a hlavně práce a já si v hlavě představuji, jak asi ta nová kolekce bude vypadat. Mám z toho pocit absolutního štěstí a obrovskou radost. Radost, že mohu tvořit něco nového. 

2. Setkání s mojí rodinou

Mám dvě ségry a tátu a jelikož nežijeme ve stejném městě, setkáváme se všichni dohromady i s jejich drahými polovičkami jen párkrát za rok. A já to miluju! Cítím se s nimi nejkomfortněji, i když to s holkama často končí ranní kocovinou, která je ale nejspíš kvůli tomu, že s nikým jiným bych se tolik neuvolnila. Takže stojí za to.

3. Má nová cesta tvorby

Letos jsem se zaměřila na silnější propojení konceptuální tvorby s tvorbou zakázkovou. Soustředit se pouze na umělecké sebevyjádření, které pro mě bylo vždycky prioritou, není pro zdravý růst brandu ideální. Chtěla jsem se posunout někam dál, asi blíže k zákaznicím, a proto chci dnes tvořit trochu jinak. Především šaty, které ženy budou milovat a mě zároveň budou kreativně uspokojovat. Tak mám radost z této nové cesty, i když rozhodně budu pokračovat i v konceptuální tvorbě, jen ne tak často.

Váže se k tomu i to, že jsem přestala kývat na vše v rámci mé brandové spolupráce. A to konkrétně na zápůjčky oblečení zdarma. Nemohu zapůjčit vše a každému. Začala jsem obezřetně vybírat. Tyto věci pro mladý brand, jako jsem já, kdy jsou některé šaty dělány z hedvábí či jiných drahých a choulostivých materiálů, nejsou udržitelné. 

4. Péče o sebe, běh a posilování

Začala jsem jako důležitou věc v mém životě brát péči o samu sebe. Nebát se za sebe něco více utratit. Neboť buduje-li člověk značku, jde na počátku (což je tak 10 let, haha) každá zbytná koruna do firmy.

Naučit se běhat mi trvalo tak 10 let. Překonávání prvních 5 kilometrů bylo tristní, ale dnes, i když měsíc neběhám, ke svým 8 kilometrům se vracím lehce a často dám i 10. A když zůstanu u toho, půjde to zase dál. Posledního půl roku taky hodně posiluji své gramlavé ruce a vidím první svaly, no to je teprv pro mě odvaz! Tak snad budu pokračovat i k dalším metám.  

5. Prague Fashion Academy

Rozjely jsme s kamarádkou Vendy naší malou módní akademii, která je vytvořená jen a jen podle nás a každý workshop, kde se setkáváme s úžasnými ženami, mi dělá radost, neboť i mě vzdělává a obohacuje. 

6. Když objevím parfém, do kterého se ihned zamiluju. 

Vůně já zbožnuji a jsem dost vybíravá. Zbožňovala jsem jednu vanilkovou vůni, přestali ji vyrábět a já se do jiné vanilkové dlouho nezamilovala. A pak to přišlo…. Má nová láska: Mancera Roses Vanille!

7. Dobrá investice

Asi už stárnu nebo za to mohou ty investiční podcasty na každém rohu, ale letos jsem si to asi nějak přivolala a je to obrovská radost. Minulý rok byl pro mě rok investic a já se cítím více dospěle a bezpečně.

8. Luxusní sekáčový úlovek. 

Z druhé ruky lovím moc ráda. V 16 letech jsem začínala v místním moravském sekáči a naplnění snu bylo ulovit něco za 10 korun. Dnes už mě tyto levné věci moc nebaví, ale ujíždím si na vintage luxusních doplňcích. Naposledy to byly krásné Chanel brýle za tisícovku. 

9. Plánování dovolené

Konečně mám termín a tentokrát si dopřeji alespoň 14 dnů, musím si to naordinovat. Jsem workoholik a to se musí krotit.

10. Hudba mé sestry k mé nové kolekci.

Ta mi udělala neskutečnou radost, neboť byla naprosto úžasná, autorská, umělecká a dokonce i chytlavá. Ale radost mám především z toho, jak to má ségra umí! 

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *