Cože, vy ještě nemáte terapeuta? PS: Hodí se, i když nemáte depku

Smýšlení typu „Cože, terapie? Ale tak přece nejsem magor, ne?!“ je dávno pasé. Péče o naše duševní zdraví by měla být stejně běžná jako to, že se občas jdete projít do přírody nebo si skočíte do fitka. A pokud ještě stále váháte, jestli se objednat, přinášíme pár důvodů, které by vás mohly přesvědčit.

Porozumíte sami sobě.

Terapie není jen pro lidi s diagnostikovanými psychickými poruchami. Naopak je to skvělý způsob, jak poznat sám sebe, svoje vzorce chování a zjistit, jak být lepším člověkem pro sebe i vaše blízké, a to i v případě, že vás zrovna nic akutně netrápí. Terapeut vám pomůže prozkoumat vaše sny, cíle a hodnoty, objevit nové zájmy, posílit sebedůvěru a nasměrovat vás na vaší životní cestě.

Naučíte se přijímat kritiku.

Nebojte, určitě vás terapeut nebude během sezení soudit! Možná vás ale popostrčí k poznání a rozlišení vlastní chyb, ke kterým se, abyste je mohli vyřešit a najít východisko, musíte nejdřív postavit čelem a vyslovit je nahlas. A jakkoliv to občas bolí, neuvěřitelně vás to psychicky posílí, a naučíte se tak podobně těžké situace zvládat i s partnerem, přáteli, s rodinou nebo kolegy.

Můžete mluvit o sobě!

Všichni rádi mluvíme o sobě. A když nás něco trápí, dost často mluvíme pořád o tom samém jako zaseknutá gramofonová deska. Je proto dobrý to občas namísto kamarádce, která už má stejně vymluvenou díru do hlavy, říct někomu nezúčastněnému, někomu, kdo vás nesoudí, ale zároveň vám jasně nastaví zrcadlo. Terapeutovi navíc můžete říct i to, co pro všechny ostatní z jakéhokoliv důvodu musí zůstat tajemstvím. A sharing is caring – uvidíte, jak se vám uleví jen tím, že to s ním budete moci sdílet.

Začnete se mít rádi.

Fakt. Možná to bude chvíli trvat, ale je to tak. Když jsme totiž na své problémy sami, často se dokážeme (zejména kolem půlnoci, kdy bychom měli už dávno spát!) nesmyslně zacyklit a zbytečně se vinit. Mít outside perspektivu někoho, kdo vám občas připomene, že nejste úplně na nic, bude vám plně naslouchat a pomůže vám validovat vlastní emoce je první krok k healed girl (or boy) summer (and spring and autumn and winter)!

Přečtěte si rozhovor V práci s terapeutkou!

PS:

  • Najít toho pravého občas chvíli trvá. Tak to nevzdávejte, když vám první schůzka s terapeutem nesedne. Není žádná hanba se omluvit, že na druhé sezení už nepřijdete a objednat se k někomu jinému. A pak klidně ještě k někomu. Dejte si čas, je to přece jen intimní vztah a mělo by vám s člověkem na druhé straně být příjemně.
  • Zároveň se zamyslete nad formou terapie, kterých dnešní doba nabízí hned několik – někdo jde radši do ordinace, dá si společný čaj a probírá vše z očí do očí, někdo preferuje video call, někdo obyčejný telefonní hovor, jiný třeba dopisy. Hlavní je, aby to vyhovovalo vám a ani tady není žádná hanba zkoušet a poznávat, než najdete tu správnou cestu.
  • A co se týče nákladů na terapii, cena se obyvkle pohybuje mezi 500 až 2000 korunami za 45 až 60 minut. Existují ale i možnosti hrazení terapeutických služeb zdravotní pojišťovnou. Zkuste se podívat na podmínky té své, zjistit, zda je pojišťovnou terapie hrazena částečně nebo úplně a poradit se s vaším lékařem.

Je to proces, ale stojí za to. Tak kdy se objednáte?

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *