Anketa: Jak moc může ženám zkomplikovat život menstruace?

Většina z nás asi tuší, co všechno ženu při menstruaci provází – bolesti, změny nálad a chuti k jídlu nebo třeba omdlévání a nevolnosti. Občas je ale těžké uvědomit si, kam až to může zajít a jaké příběhy si můžou ženy zažít. Na které menstrauční zážitky by naše čtenářky raději zapomněly?

Nina, 23

Jednou jsem zažila tak bolestivou menstruaci, že jsem cestou domů z obchodu omdlela na chodníku. Když jsem se vrátila domů, ještě několik hodin jsem se klepala v křečích. Hrozná bezmoc v kombinaci s pocitem vlastní slabosti, protože jsem měla pocit, že menstruaci přeci zvládá polovina planety a já bych měla taky.

Nela, 24

První mě napadne určitě něco psychickýho, pocit trapnosti a studu, když jsem třeba musela ve škole říct, že nejdu plavat, protože mám menstruaci a ostatní se mi vysmáli. Takový to stigma, že se za to máš stydět…

Nikol, 49

Ke konci 80. let jsem šla na přijímací zkoušky na střední ekonomickou školu. Bylo mi skoro 14. Byla jsem nabiflovaná, nervózní, vystresovaná… Než jsme vyšli z domova, tak jsem si ještě naposled odskočila na záchod. Škola byla v jiném městě, 40 kilometrů vzdálená. Na toaletě jsem zjistila, že mám menstruaci. POPRVÉ. To mě rozhodilo ještě víc. Máma mi navíc nic o menstruaci neřekla. Byl to děsný den. No a teď jsem v peri – menopauze. Menstruaci mám pořád ještě přesnou, ale tak silnou, že musím pracovat z domova. A ani po práci nikam nechodím celý týden.

A co naše sexuální fantazie? Čtěte zde.

Natálie, 24

Kvůli práci (natáčení) jsem zhubla asi šest kilo, velmi špatným jídelníčkem. Asi po měsíci jsem přišla zhruba na 3-4 měsíce úplně o menstruaci. Ta se naštěstí vrátila, když se moje tělo a jídelní návyky vrátily do normálu. Doteď ale bojuji s tím, že je příliš slabá a mám pocit že se tělo správně nepročisťuje.

Nora, 27

Dostala jsem velmi silnou menstruaci na dovolené v Řecku. Během úvodní schůzky s delegátem (trvala asi hodinu, celkem 30 lidí) mi opravdu silně protekla vložka a krev se dostala přes kraťasy a znečistila světlou sedací soupravu v recepci v hotelu. Skvrna měla zhruba 20 cm průměr. První trapná chvíle byla vysvětlování příteli, proč se nemůžu zvednout a další, když přivedl delegáta, aby s tím něco udělal…

Naďa, 30

Nejsilnější zážitek byla určitě první menstruace, byl to šok, na který jsem nebyla úplně připravena, ač se mi to snažilo okolí hezky vysvětlit. Další šok byl, když se mi spustila menstruace po tom, co jsem nešikovně skočila ze skály do moře. Bála jsem se, že prožívám nitroděložní těhotenství, protože mě vystrašil internet.

Norma, 26

Málem jsem zkolabovala na autobusové zastávce. Nemohla jsem se postavit rovně a hodinu jsem seděla a čekala, až bolest trochu přejde a budu moci znovu chodit. Stalo se to naštěstí zatím jen jednou a doufám, že naposledy.

Nataša, 22

Menstruaci jsem měla odjakživa bolestivou, nehledě na to, že jsem ji dostala někdy v 10ti nebo 11ti letech. Dřívější odchod ze školy či z práce v důsledku bolestí, šílené množství analgetik na předpis každý měsíc či pocit nevolnosti a omdlévání pro mě bylo a stále je normou. Nedávno to však vyeskalovalo, když mě z ničeho nic ve sprše chytla nesnesitelná menstruační bolest, ze které se mi začalo zužovat vidění, měla jsem mžitky před očima, klepaly se mi ruce. Dosápala jsem se k lékům na bolest, lehla si polonahá na gauč a rozjímala, jestli si zavolat záchranku. Naštěstí bolest nakonec ustala, ale celý den jsem bolavá ležela a modlila se, ať už to skončí.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *