Jak si vytvořit finanční cíle? Buďte realisté a mějte jasný plán

Snažíte se šetřit, ale nějakým záhadným způsobem končíte každý měsíc na nule? Na dovolenou si půjčujete od kamarádů a tom, že byste si třeba pořídili nový mobil si zatím můžete nechat jenom zdát? Poradíme vám, jak si nastavit finanční cíle tak, abyste si na spořicí účet mohli odložit víc než jen pár drobných. A hlavně pravidelně.

Nastavení finančních cílů je hodně individuální proces a každý z nás k němu bude nejspíš přistupovat trochu jinak. Především podle našich možností a schopností. Je důležité být v jejich vytváření realistický.

Pokud máte pocit, že potřebujete pomoc, můžete se obrátit na finančního poradce, který vám může poskytnout další rady a navrhnout konkrétní strategii pro dosažení vašich cílů. A nebo to nejprve zkuste podle našeho návodu.

Definujte své cíle.

Začněte tím, že si přesně určíte, jakých cílů chcete dosáhnout. Může to být například splacení dluhů, uspoření na větší nákup, investice do nemovitostí nebo vytvoření důchodového plánu. Důležité je mít jasnou představu o tom, co chcete získat.

Specifikujte své cíle.

Uveďte si cíle do konkrétních čísel a termínů. Například, pokud chcete vyrazit příští rok na velkou dovolenou, určete si, kolik peněz budete potřebovat naspořit a do kdy. Specifické cíle vám pomohou udržet se na správné cestě a mít měřitelné výsledky.

Rozdělte cíle na kratší a delší lhůty.

Některé cíle mohou být dosažitelné v krátkodobém horizontu, zatímco jiné vyžadují delší časový rámec. Rozdělení cílů na kratší a delší lhůty vám umožní plánovat a přijmout vhodné finanční kroky pro každý z nich. Menší kroky navíc nevypadají tak nedosažitelně a tudíž vás budou více motivovat.

Jak se zajistit na stáří? Čtěte zde.

Stanovte si konkrétní finanční plán.

Analyzujte svou současnou finanční situaci a vypracujte plán, jak dosáhnout svých cílů. Zvažte, jaké máte možnosti. Potřebujete v práci přidat? Snížit výdaje? Investovat? Lépe spořit a neutrácet za blbosti Vytvořte si rozpočet, který vám umožní spravovat peníze efektivněji a díky kterému snáz dosáhnete svých cílů.

A co dál?

Sledujte a hodnoťte svůj pokrok.

Pravidelně sledujte svůj pokrok a hodnoťte, jak se vám daří dosahovat svých finančních cílů. Pravidelné vyhodnocování vám pomůže upravit plán, pokud je to potřeba, a udržovat se na správné cestě.

Buďte motivovaní a disciplinovaní.

Nastavení finančních cílů vyžaduje motivaci a disciplínu. Udržujte si motivaci tím, že si budete pravidelně připomínat důvody, proč chcete dosáhnout svých cílů, a následně se radujte z malých úspěchů. Dodržujte svůj finanční plán a buďte disciplinovaní ve sledování svých výdajů a investic.

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *