Spousta pocitů na jednom místě. Navštívili jsme výstavu Krištofa Kintery 

Chodíte rádi do galerií za zážitkem, který ve vás vyvolá emoce? Výstava How can I help you v pražském DOXu ve vás zanechá nejen pozitivní pocity. 

Výstava How can I help you Krištofa Kintery zabírá tři patra věže centra DOX. V prvním patře se nachází světelná instalace doprovázená hudbou s výraznými basy. Ve druhém patře najdete jak obraz s nápisem doslova vysekaným sekerou, flakon parfému Chanel s nápisem VÁŠEŇ i kresby vytvořené vysokým napětím, které připomínají květiny. 

Co je velmi zajímavé sledovat je způsob, jakým byly obrazy vytvořeny. Proces můžete vidět na obrazovce, kde se přehrává video přímo z průběhu autorova tvoření. Kontrast instalací v tomto patře je tedy velký. Některé vás znejistí, další zaujmou, u jiných se pousmějete a ostatní vedou k zamyšlení. 

Celá výstava vrcholí ve třetím patře, kde najdete instalaci barevných nápisů na barelech, nádobách nebo nádržích. Vysoké stěny této místnosti jsou celé zaplněné obrazy a připomínají stránky deníku. 

Přečíst a prohlédnout si pečlivě každý obraz vám zabere opravdu dlouho. Trojrozměrná díla jsou poskládána z nalezených věcí a materiálů a doplněná nápisy. Krištof Kintera je nazývá jako kresby. Uvidíte tu například polštář s žárovkami místo očí a nápisem I dreamed about you! 

Umělcův deník 

Jednoduchost a přímočarost Kinterových kreseb ve vás vyvolá smíšené pocity. Přesto si v obrazech můžete najít to své. A to proto, že výstava je takovým Kinterovým deníkem, osobní zpovědí umělce. Do svých děl zaznamenává myšlenky a emoce, úryvky textů nebo názvy písní. 

Krištof Kintera se dotýká našich bolestí, strachů, radostí, nejistot a nejhlubších pocitů. Všechno tohle ve vás dokáží jeho díla vyvolat v jednom okamžiku. Od výstavy jsem očekávala mnoho, hlavně vizuálně poutavá díla, která má očekávání splnila. Nečekala jsem ale, že by ve mně návštěva DOXu vyvolala tolik emocí. 

Stojí za to na výstavu jít? Je to určitě jedinečná příležitost, kde můžete poprvé vidět společně stovky děl deníku Krištofa Kintery, které se jinak ocitají na různých místech. Výstava se vás opravdu dotkne. Probíhá do 20. srpna, kdy se bude konat i křest katalogu, který se k výstavě připravuje. 

Centrum současného umění DOX se nachází v Praze v Holešovicích. Dostanete se sem snadno, a to tramvají na zastávku Ortenovo náměstí, odtud je to už jen tři minuty pěšky. Otevírací doba je od středy do neděle od dvanácti do osmnácti hodin. Vstupné pro dospělé je 280 korun, pro studenty s platným studentským průkazem potom 130 korun. Vstupenky můžete koupit i online.

Momentálně probíhají v DOXu další dvě výstavy a to Infamous Beauty fotografa a umělce Andresse Serana a Rituál prokletých srdcí malíře Jana Vytisky. V DOXu je také kavárna, takže si po výstavě můžete zajít na něco dobrého. No a co nevynechat? Vzducholoď Gulliver, do které se dostanete přes terasu a po vyšlápnutí několika schodů.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *