Duhový festival Prague Pride se blíží. Na co se v letošní nabité sezóně můžete těšit?

Prague Pride s ústředním tématem tradice letos nabídne nejbohatší hudební program a nejvyšší počet festivalových akcí (téměř 200) za celou svoji historii. Poprvé taky začíná rozehřívací festivalová party už v neděli 6. srpna, celý festival bude zakončen o týden později, tedy 13. srpna. Které akce si určitě poznamenejte do kalendáře?

Oficiální zahájení: party all night long!

To proběhne tradičně v Pride Village na Střeleckém ostrově v pondělí 7. srpna. Vystoupí irská hudebnice Ailbhe Reddy, norský DJ iDJa, hudebnice z Buenos Aires Juana Rozas a stálice Prague Pride česká DJka a promotérka Henriette. Nejlepší část ale je, že tentokrát nebudete muset v 10 večer domů.

Párty se totiž přesune o pár metrů dál do Pride Clubu v podzemí K-kafe přímo na Střeleckém ostrově. Nový Prideklubový prostor otevře DJ setem britský producent Tom Aspaul, autor skladeb pro Kylie Minogue a AlunaGeorge, trans diva Lil Autotune nebo hyper-popová dvojice Terra a Kewu.

Přečtěte si rozhovor s Terrou!

Waacking is not wack!

Tradiční součástí festivalu se již stalo páteční odpoledne v Pride Village s Nora Waacking Inferno (letos se uskuteční 11. 8. od 18:00 do 22:00). Tanečníci/ice z mezinárodního tanečního uskupení Imperial House of Waacking Czech Chapter vytvoří klubovou atmosféru sedmdesátkových gay barů v Los Angeles a nabídnou disko, taneční vystoupení i módní přehlídku v jednom. Tam rozhodně nesmíte chybět!

„To za nás nebylo!“

Hm, až na to, že bylo. A přesně o tom se bude mluvit na přednášce Trans* identita jako tradice, která se uskuteční 11. 8. od 17:00 hodin. Těšit se můžete na skutečnou a dobrodružnou cestu časem i prostorem, která ukáže, že kořeny trans* identit sahají k samým počátkům lidských civilizací.

Pride a Ukrajina

V Pride Gallery v prostorách kavárny Langhans ve Vodičkově ulici se můžeme těšit hned na několik výstav. My ale určitě půjdeme zhlédnout soubor portrétů LGBTQ veteránů války na Donbase, který pod názvem Byli jsme tu představí ukrajinský fotograf Anthon Shebetko.

Většina z queer vojáků se bojí odhalení své identity. Každý z nich má jiný názor na pride průvody i coming out. Jediné, co je spojuje, je služba v ukrajinské armádě, aktivní účast v dobrovolnickém hnutí, sexualita a genderová identita.

Duhový průvod

Nemůžeme nezmínit tradiční duhový průvod, který se uskuteční v sobotu 12. 8. Tentokrát se ale o hudební doprovod postarají DJs na „sky stagích“ na vysokozdvižných plošinách podél trasy průvodu. Okay?! 

Na Letné bude čekat Pride Park s šesti hudebními stagemi. Hlavní Rainbow Stage představí velká zahraniční jména, Red Stage českou drag a hudební scénu, Yellow Stage rezidentní DJs úspěšných queer parties, Green Stage se zaměří na ukrajinské techno, Orange Stage na romské umělce*kyně a Blue Stage bude patřit českým DJs. Program tedy představí queer kulturu v maximální šíři a to nám dělá velkou radost.

Seznam všech festivalových míst:

  • Pride Village – komunitní program a hudba každý všední den
  • Pride Club – po 22. hodině se Village přesouvá do podzemí ostrova
  • Pride House – besedy a workshopy
  • Pride Life – mezigenerační program
  • Pride Gallery – několik výstav z ČR i zahraničí
  • Pride Cafe – program v angličtině (nejen) pro expaty a turisty
  • Pride Park – v sobotu 12. 8. na Letné

Kompletní program festivalu najdete zde.

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *