Revolta, která už proti ničemu nebojuje aneb Jak se Marcus změnil

V minulém díle jste četli: … Šest firem za tři roky, “Naše zkažená mysl je naše vězení”, scientologie, Marcus podnikatel, šest firem, a také Marcusova čtyři bytí. Teď ovšem přichází na řadu další. Jaký je Kaleta podnikatel? Jaká je jeho cílová skupina? A co jeho “spolupráce” s dezinformátorem Rajchlem?

Marcus číslo 5 – Motivátor

Stejně, jako dřív Revolta motivoval ke cvičení a zdravému životnímu stylu (nutno říci, že se to snaží dělat dodnes), motivuje dnes k vydělávání peněz. Pod nickem Marcus X Double hlásá, že veškeré své úspěchy musíte pro příště násobit dvěma, abyste se někam v životě posunuli. A kdybyste s tím náhodou potřebovali pomoct, stačí si říct.

Double Academy je právě pro vás, 21 videí za 1 600 Kč. Mezi témata patří: jak získat sebevědomí, jak správně nastavit svou hlavu na úspěch, jak si správně nastavit cíle či jak se zlepšit v obchodě. Nebo je libo kurz obchodního tréninku (level 1) za 15 000 korun? Či nástavba obchodního tréninku level 2 za 20 000? Anebo radši marketingový a plánovací workshop za 10 tisíc korun? 

Pokud jste si nevybrali, nevadí. Je zde ještě možnost účastnit se Marcusovy konference Double – ano, té, za kterou stojí Marcus Enterprises. Poslední se konala v Brně, Marcus na ni přiletěl helikoptérou, do sálu vjel na motorce, následně se v sále vozil na střeše auta, vzduchem létaly bankovky, ve kterých se následně na zemi vyváleli furries v životní velikosti a Marcuse hned na začátku korunovali. Nehledě na to, že na konferenci vyjma Marcuse řečnil na příklad i Jan Kutník – majitel domény Leader Cash Warriors, před kterou vydala varování ČNB

Jediná skutečně smysluplná věc, která se ten večer odehrála, byla sbírka na děti z klokánku. Vybralo se přes 2 miliony. Aby také ne, když účastníci postupně chodili na pódium a do mikrofonu sdělovali částky, kterými přispěli. Že by psychologický nátlak? Ale k tomu by přece někdo jako Marcus neklesl. Že ne? Revolta se pochopitelně ohrazuje, že to celé bylo jinak. Na židlích byly QR kódy a posílal jen ten, kdo chtěl a kolik chtěl. Peníze ovšem byly odevzdány na netransparentní účet – takže jediný způsob, jak kontrolovat, co se s penězi bude dále dít, je být v kontrolní radě klokánku. 

Martin Mikyska ve svém videu tvrdí, že „celá Marcusova filosofie a kázání je vlastně dokonalý nástroj, jak zpracovat lidi tak, aby šli pracovat do síťového marketingu. Ale do kterého? Škoda, že nemá (Marcus – pozn.red.) vlastní. Ale počkej, !“ dochází Mikýř k „překvapivému“ závěru. 

Marcus číslo 6 – Influencer

Marcus funguje hlavně na sociálních sítích – Facebooku, Instagramu a YouTube. Na Facebooku má 184 tisíc followers, sdílí na něm převážně stejná videa, jako na svém instagramu. Ve svém biu zde uvádí, že je majitel Energy Revolution, majitel SunFlow Energy ale také majitel BigFlow Production. Copak by Marcusově sebereprezentaci jako jediného majitele řekl jeho kolega Jan Vašourek, který se na svém instagramu uvádí jako spolumajitel BigFlow Production?

Na instagramu má Kaleta už o něco menší čísla – 112 tisíc sledujících. Pořád docela hodně, dokud si neuděláme analýzu – z té nám vyjde, že 58,6 tisíc účtů, které ho sledují, je neaktivních. Aktivních nám tedy zbyde 53 tisíc. Jeho posty pak obdrží průměrně 2,5 tisíce likes. Ve svých videích (vyjma svého odporu proti drogám) rozšiřuje podobné myšlenky jako Andrew Tate. S tím ho spojuje i podobnost jeho Double Academy s Tateovou Hustler’s University. Obě vám mají radit, jak jednoduše vydělat peníze. Obě za poplatek, obě většinou skrze předtočená videa či Discord servery. 

Na youtube má 94  tisíc odběratelů, 342 videí a v součtu 53 milionů shlédnutí. Nutno říci, že do jeho youtube kanálu se počítá úplně vše – jeho hudba, motivační videa i krátké vlogy a audio-vizuální vzpomínky na jeho konferenci. 

Průšvih začíná ve chvíli, kdy si někdo, koho sledují hlavně mladí lidé, kteří jsou nedůvěřiví vůči systému, začne notovat s dezinformátorem Rajchlem. Jejich spolupráce bude jistě zajímavá. „Jsou prý již v kontaktu a budou jednat o spolupráci, která by v podání rapera Revolty mohla vypadat tak, že bude pro Rajchla oslovovat mladší generace. Proti bídě tak bude nejspíše burcovat asi nejznámější zlatý mládežník z Česka, který se rád chlubí luxusem a drahými auty.“ píše web Expres.cz. 

„Proč jiní bezohledně vidí prospěch svůj, proč nevidí své chyby? A ještě jim poděkuj.“ 
Marass – Klid V Duši (2011)

Rajchl je přitom označovaný za proruského dezinformátora. Copak by na tuhle spolupráci řeklo Revoltovo staré já, které v písni „Klid V Duši“ rapuje „Základ společné řeči je sakra mír“? 

„Vzal jsi ze mě, co jsi potřeboval, a potom jsi mě obětoval, celé jsi to nafejkoval.“
Marcus Revolta – Za Pravdu Mi To Stojí (2017)

Nebo v kontextu demonstrací proti bídě, kdy Revolta roku 2009 v písni „Dokud Nechcípnu, Sám Za Sebe“ zpívá „Každý chce love, ale nikdo neví, co jsou zač, jaký je to porod, hlavně, že jsme svobodní. Tady máš návod, brácho, bojuj, abys vyhrál, já jsem prohrál, vybral jsem si hudbu, skončím jak‘ žebrák.“. 

Ale nebylo by to poprvé, co Marcus na svých sítích otevřel téma politiky. Skrze své „rady“ se pokoušel pomoci s inflací Petru Fialovi či prezidentovi Pavlovi. Dokonce měl schůzku i s Andrejem Babišem. Ten se o něm po konci schůzky vyjádřil takto: „„Velmi úspěšný mladý muž, který si plní americký sen a motivuje mladou generaci, jak být úspěšný podnikatel. Viděl jsem video z jeho motivační show a musím říct klobouk dolů, rozený showman,“.

Dle serveru antiyoutuber s ním ovšem většina jeho sledujících nesouhlasí. „ostatní se shodují v tom, že Revolta neví o čem mluví, protože není ekonom.“ píše v článku. Na což Marcus reaguje: „Já nejsem ekonom, já jsem manažer. Já se nevyjadřuju ekonomicky, já se vyjadřuju manažersky,“, jako manažerovi mu prý stačí, když má kolem sebe odborníky, kteří tématu rozumějí a dobře mu poradí. „Můj názor jako občana České republiky je, že bych ve vládě založil produktivismus, což znamená jasné kvóty a cíle. Čeho mají dosáhnout a pokud toho ti lidi nedosáhnou, tak je vyměnit a nahradit. To je přístup manažera,“ zmiňuje ve videu

Péťo Fialo a Péťo Pavle, kluci. Klidně zajeďte na Ukrajinu, Péťo Pavle, klidně zavolej do Tchaj-wanu, kamkoliv. Ale nezapomeňte hlavně zajet a zavolat někam, kde mají inflaci pod osm procent, protože Česká republika je třetí nejhorší v Evropě, co se míry inflace týče,“ otevírá Revolta jedno ze svých videí. „To není žádná ostuda, žádný učený z nebe nespadl. Sbalte kufry kluci, vemte i Markétku Pekarovou, pozvěte kluky z vlády ze zemí, které mají inflaci pod osm procent, na oběd, na kávu. Ať vám k*rva poradí co s tím,“ na konec uzavírá: „Když tak zavolejte mně kluci, já vám poradím,“. Jestli jim chce Marcus radit svými kurzy obchodního tréninku nebo marketingovým a plánovacím workshopem už se z videa nedozvíme. 

Co je ovšem patrné je, že tato „politická“ videa mají na Facebooku a Tiktoku mnohem více shlédnutí, než videa, kde mluví o (na příklad) zdravém životním stylu. Pokud tedy Revolta právě objevil model „čím kontroverznější, tím lepší“, má rozhodně o krok blíže stát se českým Anrewem Tatem.

Marcus číslo 7 – Spisovatel

Jakožto úspěšný podnikatel, motivátor a životní kouč (jak sám sebe Marcus prezentuje) napsal i dvě knížky a jeden ebook. Ten se jmenuje „Double – Jak rychle zdvojnásobit příjmy, zákazníky, úspěch, energii a sílu“. Ačkoliv by se mohlo zdát, že vám tato pětatřiceti stránková knížečka poradí s vaším úspěchem, je to ve zkratce Marcusův vlastní příběh, kterým se snaží lidi motivovat a inspirovat. Chce se prezentovat jako úspěšný podnikatel. Vzhledem k faktu, že jeho příjmy nelze ověřit mu tato sebeprezentace vychází. Pomůže vám však jeho příručka zdvojnásobit příjmy? Ne. Může vás motivovat k učení se zdvojnásobovat své příjmy? Také spíše ne. 

Marcus číslo 8 – Člověk

Kaletův obrat o 180 stupňů je na jednu stranu nesmírně smutný. Z rapera, který se snažil dělat revoltu a jít proti proudu se ve finále stala jeho součást. Mladík, který bojoval proti konzumu se dnes chlubí vilou v Miami a jachtou v Dubaji (co na tom, že pokud chcete z vily na jachtu, musíte přeletět půl světa). Co na tom, že společnost s ručením omezeným dnes založíte za 10 minut (a tedy nepotřebujete na šest firem tři roky ale hodinu)? 

Revolta se rozpadla, vymizela a z myšlenky boje proti „normální“ společnosti zbylo nudné mainstreamové cosi. Budiž Marcusovi k dobru jeho renesanční charakter a rozmanitost všech jeho „bytí“. Jen škoda, že všechny z těch hezkých, originálních myšlenek se nakonec utopily ve vodách okolní všednosti a neoriginality. Kaleta dodnes tvrdí, že se snaží „přivést mladé lidi na správnou cestu“ – jak ovšem ví, co je pro lidi kolem to „správné“ nám asi zůstane záhadou stejně, jako proč zahodil svůj ideál boje proti luxusu. 

Doporučené články

1 komentář

  1. […] Revolta, která už proti ničemu nebojuje aneb Jak se Marcus změnil […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *