Začíná Signal festival. Co o něm potřebujete vědět?

Už ve čtvrtek 12. října se celá Praha rozsvítí a zaplní instalacemi v rámci Signal festivalu. Každý rok je to fascinující podívaná. Signal Festival nabízí několik světelných instalací a projekcí všude po Praze, a to i na zajímavých místech. Kde, kdy a co speciálního vás letos na festivalu čeká?

Signal festival se koná každoročně v Praze od roku 2013. Za jeho vznikem stojí ředitel festivalu Martin Pošta, kurátor Jan Rolník a umělec Amar Mulagebovič z umělecké skupiny The Macula. První myšlenka o vzniku festivalu přišla po úspěšném videomappingu k 600. výročí Staroměstského orloje v roce 2010. Na něm spolupracovala právě skupina The Macula s Martinem Poštou. 

Festival propojuje historickou Prahu s nejnovějšími technologiemi a současnými společenskými tématy. Na programu se podílejí čeští i zahraniční umělci ze světa light designu, vizuálního a digitálního umění nebo umělé inteligence. 

Program Signal festivalu

Každý ročník festivalu má své téma a ten letošní propojí přírodu, kulturu, společnost, a technologii, které společně tvoří ekosystémy, ve kterých žijeme. Téma jedenáctého ročníku Signal festivalu je Ecosystems: Explore! 

Festival vám umožní prozkoumat krásy a rozmanitost světa skrze umělecká díla. Explore! bude mít čtyři části, a to Computer Vision, Nature, Big Data a Play. Budou propojovat vědu, umění, techniku a přírodu.

Program se bude odehrávat v centru Prahy, v Holešovicích a Karlíně. Signal festival má i svou aplikaci, ve které máte mapu s místy a program. Všechny trasy, mapu a informace najdete i na webových stránkách

V aplikaci je stejně jako minulý rok jako bonus Signal AR. Jedná se o virtuální podívanou skrze váš telefon, která se odehrává v Karlíně. Na místě naskenujete Signal Marker a pak už se jen koukáte na umělecké dílo. Virtuální trasa funguje každý den od osmi do devatenácti hodin

I letošní ročník bude něčím speciální…

I letos má festival připravenou nějakou novinku. Tím jsou tři instalace mimo hlavní trasy festivalu. Tato díla mají název Satelity, protože se jedná o satelitní instalace. Jsou to díla, která můžete navštívit i mimo festival. Během festivalu ale budou doprovázeny světelným programem. Promítat se bude vždy od sedmnácti hodin do půlnoci. 

První z těchto instalací bude Concrete Layers Frederica Díaze v areálu centra Bořislavka, druhé je potom dílo Vista Mars Jiřího Příhody, které se nachází v prostorách Rustonky. A k třetí projekci Zdeňka Sýkory a Davida Vrbíka můžete zavítat k oblíbeným Letenským sadům. Instalace můžete navštívit klidně i během dne, ale určitě budou stát za to i jejich audiovizuální program. Rozsvícené budou od devatenácti hodin až do půlnoci

Kdy na festival vyrazit? 

Signal festival se koná od čtvrtka 12. října do neděle 15. října. Navštívit ho můžete potom, co se setmí, a to od devatenácti hodin až do půlnoci.

Trasu Signal AR, při které uvidíte díla virtuálně přes váš telefon, můžete navštívit i za denního světla od osmi do devatenácti hodin. A to i mimo festival! Signal AR je přístupný celý rok v Karlíně. 

Během festivalu jsou vám také nápomocní Signalisti. Dobrovolníci, kteří vám pomohou s tím, jak se dostat k různým instalacím, s aplikací nebo doprovodným programem. Nejdete je přímo v ulicích.

Signal festival nabízí i doprovodný program

Doprovodný program letošního ročníku je bohatý. Čekají vás Signal Talks, které jsou zdarma, jen si stačí zarezervovat své místo. Těšit se můžete i na skupinovou výstavu From the Rave to the Gallery v Hale 40 v Holešovické tržnici. Tam se dostanete se vstupenkou Signal Plus a Signal VIP anebo si vstupné zaplatíte na místě. 

Dále na vás čeká audiovizuální performace V E K T R O S K O P. Lístky seženete na GoOutu. Mimo jiné Signal festival pořádá workshopKunsthalle Praha a skupinovou výstavuArts Space Bořislavka. Festival má i program pro děti.

Kde sehnat vstupenky a kam se dostanete zadarmo?

Vstupenky na festival seženete online na stránkách Signal festivalu, v síti GoOut i na místě, kde můžete platit hotově i kartou. Vstupenky jsou rozdělené do tří kategorií. 

Signal Plus

Můžete si vybrat ze Signal Plus vstupenky, která stojí 390 korun online a na místě 440 korun. Pořídit můžete i rodinné vstupné pro dva dospělé a dvě až tři děti od sedmi do dvanácti let. Za rodinné vstupné Signal Plus zaplatíte 1150 korun a na místě 1350 korun. 

A co všechno díky vstupence uvidíte? Sedm unikátních instalací, které můžete navštívit kdykoliv budete chtít.

Signal VIP

Vstupenka Signal VIP 1690 korun a na místě potom 1990 korun. Díky vstupence budete moct vidět všech sedm instalací dříve než ostatní, a to hodinu před zahájením od osmnácti hodin.

VIP Upgrade

VIP Upgrade vstupenku si můžete pořídit po zakoupení vstupenky Plus nebo VIP. Bonus této vstupenky je welcome drink a vstup o hodinu dříve. 

Slevu na vstupenky mají senioři. Děti do šesti let a ZTP mají vstup zdarma.

Kam se dostanete zdarma? 

Většina programu Signal festivalu je zdarma. Můžete navštívit deset instalací, tři satelitní instalace a doprovodný program.

Letošní program toho nabízí opravdu mnoho. Máte šanci vidět Prahu z trochu jiného úhlu pohledu, tak ji nepromeškejte. Ozvláštnit si tak můžete i hezkou podzimní procházku Prahou.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *