Každý svého neštěstí strůjcem aneb Přestaňte si už konečně stěžovat

Negativní myšlení vás může i zabít – nebo vám minimálně dost znepříjemnit život. Každý si občas stěžuje, ale co když už to tak přeháníme, až si sami přivoláváme negativní věci? A přitom se stačí jen trochu víc soustředit na to pozitivní.

Na internetu je možné zkouknout mnoho TedTalků, ale asi jen jen málo z nich vám dokáže razantně změnit pohled na život. Jedním z takových je dost možná “A Complaint Free World” od Willa Bowena. Ve zkratce je tento TedTalk o tom, že negativní mysl a zejména stěžování nesou negativní následky, které mohou být dokonce i fatální. 

Autor vypráví příběh o své kamarádce, která si byla tak jistá, že umírá, že nakonec skutečně zemřela – i když podle lékařů byla zcela v pořádku. A pokud taky patříte mezi lidi, kteří si občas možná trochu moc stěžují, nabídne vám tenhle TedTalk řešení.

Svět bez stížností

Naše myšlení je mocný nástroj a cílem hnutí Willa Bowena „Svět bez stížností“ je pomoci lidem používat ho pozitivním způsobem. Zmiňuje, že stěžování si není nic jiného než soustředění se na všechno, co se nedaří, místo na všechny věci, které se ve skutečnosti daří. Pokud vysíláte negativní energii, budou se vám dít negativní věci. Je to začarovaný kruh negativních myšlenek a jejich negativních důsledků.

Will Bowen uvádí pět hlavních důvodů, proč si lidé stěžují, pod zkratkou GRIPE: získat pozornost (G), zbavit se odpovědnosti (R), vzbudit závist (I), demonstrovat moc (P) a omluvit špatný výkon (E). Zapamatování a rozpoznání těchto důvodů pomůže snížit množství našich vyslovených stížností, a tím pozitivně ovlivní naše myšlení. 

V přednášce zazní mimo jiné věta “Complaining is a competitive sport.” V překladu říká, že stěžování si je závodní sport. Ve společnosti je běžné ‘trumfovat’ se navzájem ve stížnostech. Kdo je víc busy, koho víc bolí záda, čí šéf je horší, you name it. Těžko říct, zda je za tím soutěživost, nebo snaha o empatii a sdílení utrpení, ale efekt je stejný: kolektivně si způsobujeme neštěstí. 

Dokážete si 21 dní nestěžovat?

Mnoho lidí tvrdí, že chtějí žít šťastnější život, a přitom si rádi stěžují. Možná si teď říkáte, že si určitě stěžujete méně, než lidi kolem vás. Jenže jak zazní v přednášce: „Stěžování je jako smrad z pusy – všimnete si ho jen když vychází z úst někoho jiného.“ Pokud je pro vás tahle věta tak trochu reality check, možná stojí za to absolvovat Bowenovu 21denní výzvu. 

Smyslem této výzvy je vydržet 21 dní bez stěžování. Zdá se vám to jednoduché? Tak to zkuste. Průměrný člověk si stěžuje 15 až 30krát denně! A jak to funguje? Při plnění této výzvy si tedy na jedno zápěstí dáte gumový náramek a pokaždé, když se přistihnete, že si stěžujete, náramek si přehodíte z jednoho zápěstí na druhé. 

Ze začátku budete náramek pravděpodobně přehazovat dost často. A pokaždé, když ho přehodíte, začínáte odznova. Výzva je dokončena teprve tehdy, když vydržíte 21 po sobě jdoucích dnů bez výměny náramku. Podle Bowena to většině lidí trvá někde mezi 4 a 8 měsíci. Pokud se ptáte, proč právě 21 dní, je to proto, že podle výzkumů trvá přibližně 21 dní, než si začnete vytvářet návyk. 

Pokud vás téma zaujalo, doporučuji shlédnout celou přednášku, nebo si přečíst knihu “A Complaint Free World” (obojí v angličtině). Zamyslet se nad tím, co vychází z vašich úst a snažit se soustředit na pozitivní věci místo stěžování si totiž vážně pozitivně ovlivní váš život.

Doporučené články

1 komentář

  1. […] Každý svého neštěstí strůjcem aneb Přestaňte si už konečně stěžovat […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *