Nutriční terapeutku Hedviku Jakošovou možná znáte díky jejímu Instagramu Nejen o jídle. Hedvika vystudovala nutriční terapii na 1. lékařské fakultě a wellness specialistu na Vysoké škole tělesné výchovy a sportu. Skloubením těchto dvou oborů pomáhá klientům se začleněním vhodných a dlouhodobě udržitelných návyků do každodenního života. Jak vypadá zákulisí její profese?
Jak ses dostala k práci nutriční terapeutky kudy vedla cesta k vlastnímu projektu?
To není úplně veselý příběh. První setkání s oborem nutriční terapie přišlo v době, kdy jsme v rodině měli případ konečného stádia rakoviny. Do té doby jsem výživu znala jen z lednových novin v článcích o hubnutí. Nakonec ten nedobrý konec přinesl nový začátek. Vliv mělo také studium zdravotního laboranta ještě před nástupem na nutriční terapii. Tam jsem se setkala zas z jiné stránky s úlohou výživy v životě člověka. Vše dohromady mě přesvědčilo, že výživa a celkově péče o zdraví je směr, kterému se chci profesně věnovat.
Kdy přišel impuls založit něco vlastního?
Po dokončení oboru Výživové poradenství a sportovní diagnostika, který jsem studovala o rok dříve paralelně s nutriční terapií. Měla jsem dvě možnosti. Buď hledat práci jako zaměstnanec nebo se postavit na vlastní nohy. A protože mě čekal poslední ročník na nutriční terapii a zároveň jsem se přihlásila na magistra wellness specialisty, potřebovala jsem flexibilní pracovní dobu, což podnikání umožňuje. Jen jsem tehdy začínala především jako osobní trenérka a výživu k tomu postupně připojovala.
Aktuálně je na Instagramu k vidění mnoho profilů zaměřených na zdravý životní styl. V čem se ten tvůj liší?
Nic lidem nezakazuji. Zákazy přináší akorát pokušení a mohou přinést víc škody než užitku. A věnuji prostor i dalším tématům mimo jídlo, která jsou důležitou součástí zdravého životního stylu. V létě například probíhala kampaň o křečových žilách. A brzy se mi na profil zas vrátí pohyb, který byl teď půl roku v útlumu.
Kolik času ti zabere tvorba contentu?
Statické příspěvky můžou být hotové do hodiny, když je dobrý nápad. Videa zaberou několik hodin.
Jak vypadá tvůj běžný pracovní den?
Aktuálně jsem jednou nohou na mateřské, takže starší dítě kolem 8 odvádím do školky, a pak buď odjíždím do Prahy nebo se vracím domů a věnuji se do 12 pracovním povinnosten. Současně v tu dobu zajišťuji potřeby mladšího dítěte, tak to nejsou úplně soustředěné tři hodiny. Po 12 už se věnuji dětem a k práci občas ještě usedám večer. Když včas usnou, a když mám já ještě energii. Pokud něco vyloženě nehoří, snažím se chodit včas spát, protože bez pořádného spánku by vůbec nešlo věnovat se všem aktivitám.
S čím za tebou klienti nejčastěji chodí?
Nejčastěji kvůli redukci hmotnosti a celkové úpravě životosprávy. Ať už se jedná o pár kosmetických kilo, ve kterých se necítí dobře, až po větší nadváhu a obezitu.
A s čím vším jim dokážeš pomoci?
Zvýšení energie, začlenění pohybu do života nebo naopak začlenění odpočinku, se spánkovou hygienou, s výživou starších dětí, s prekoncepční a prenatální výživou nebo i s nemocemi zažívacího ústrojí. A to i u lidí, kteří nemají potíže s hmotností, ale zároveň svůj jídelníček nemají pod kontrolou. Funguji také jako takový rozcestník při řešení celulitidy a otoků. Často ženy nevědí, že i to může bránit redukci hmotnosti a nejedná se jen o estetický problém.
Co se s námi stane, když se naučíme mít zdravý vztah k jídlu? A co to vlastně je ten zdravý vztah?
Se zdravým vztahem k jídlu se lépe žije a dýchá. Ustanou stresy, kdy se člověk rozhoduje jestli půjde s přáteli na večeři nebo bude sedět sám doma se svým salátem. Člověk se zdravým vztahem k jídlu se nemusí stresovat při cestování, protože se spokojí i s bílou bagetou se šunkou a sýrem z benzinky nebo wrapem či hamburgerem z rychlého občerstvení. Bude vědět, že lepší se najíst než mít tik v oku z hladu. Však další den si může dát zas jídlo, na které je zvyklý.
Člověk se zdravým vztahem k jídlu má povědomí o vyvážené stravě a potravinách vhodných na každodenní konzumaci a těmito instrukcemi se také snaží řídit. Tím si zajišťuje, že má pod kontrolou chutě, hlad i sytost. Ale nejsme stroje, jídlo má přinášet také požitek. Když má zrovna chuť na dort, i když splňuje výše uvedené (a nemá žádná specifická omezení diagnostikovaná lékařem), tak si ho dá. Nemá z něj výčitky, neupírá si kvůli němu další dva dny přílohy, nepotřebuje ho jít vysportovat.
Jak se to naučit? A jak dlouho to obvykle trvá?
Základem je dostatečné množství jídla ve správném poměru, vnímání potřeb a svého denního rytmu. A také zahodit aplikace na počítání. Nepopírám tím rovnici příjem/výdej. Ale organismus není přesně nakalibrovaný. Aplikace poslouží jednorázově k tomu, abyste si uvědomili, že ten 10% slazený smetanový jogurt je lepší vyměnit za bílý 3% s čerstvým ovocem. To pak není potřeba každý den otrocky zapisovat. Pořád to bude ten samý 3% bílý jogurt a kus ovoce. Takto provést revizi všech jídel a nebo si nechat pomoct od nutričního terapeuta.
S vhodně poskládaným jídelníčkem se pak vždycky najde prostor ještě pro koláček s kamarádkou nebo svíčkovou od babičky, případně na ten smetanový slazený jogurt. Zkrátka na jídla, která nejíme každý den, ale máme je rádi. Může to zabrat týdny až měsíce. Pokud se to člověku zdá jako náročný proces, je dobré se svěřit i do rukou psychologa.
Jaké chyby (v jídelníčku a nejen v něm) nejčastěji děláme?
Často lidé podceňují příjem a efekt sacharidů a schází jim bílkoviny. Takže vlastně jedí málo, ale pak z hladu sáhnou po něčem hodně energeticky vydatném, co sice energeticky dorovná jejich potřebu, ale ne nutričně a s vyváženým jídelníčkem by si to nedali vůbec nebo ne v takovém objemu.
Co je na tvé práci nejhorší a co naopak nejlepší?
Nejhorší jsou extrémy a nedostatečná legislativní regulace. Pak se stane, že každý s vlastní zkušeností a nedostatkem vzdělání si udělá volnou živnost a ačkoliv je nezákonné bez patřičného vzdělání radit nemocným lidem, není žádný systém, který by toto kontroloval. Takový “poradce” může svému svěřenci poškodit fyzické i psychické zdraví a ještě si za to vezme nemalou sumu. Nejlepší jsou dobré konce. Velkou radost mi přináší každý spokojený klient, ale také zpětné vazby na sítích, když si lidé s pomocí mých příspěvků zvyšují kvalitu svého života.