The winner takes it all. Ceny Czech Grand Design 2023 byly rozdány

Již osmnáctý ročník prestižního ocenění Czech Grand Design zná své vítěze. Absolutním vítězem – Grand designérem roku 2023 – se stal Jan Plecháč. Do Síně slávy českého designu vstoupil – in memoriam – designér Jiří Jiroutek.

O vítězích rozhodovala Akademie designu ČR, složená z 62 významných osobností z řad českých i zahraničních kurátorů, galeristů, šéfredaktorů, novinářů a teoretiků designu. Nejprestižnější ocenění pro české autory, designéry a výrobce převzali laureáti v rámci slavnostního večera v neděli 3. března 2024 ve Stavovském divadle. 

Absolutním vítězem se stal Jan Plecháč, a zpečetil tak svou roli uměleckého ředitele tradiční karlovarské sklárny Moser, které se dle odborných porot a většiny členů Akademie designu ČR zhostil s respektem k řemeslu, tradici a se smyslem pro citlivou inovaci a originální design. Plecháč se stal rovněž vítězem kategorie Designér roku – Cena Ministerstva kultury ČR. Ocenění si odnesl za vázu Abyss, vázy Harmonic a kolekci váz a nápojového skla Duše lesa, které navrhl právě pro karlovarskou sklárnu Moser.

Za celoživotní přínos oboru byl do Síně slávy českého designu uveden designér Jiří Jiroutek (1928–2023), který se zapsal do historie českého designu ikonickou kolekcí nábytku U-450. Designér dokázal snížit náklady tak, aby se nábytek mohl vyrábět v masovém množství a prodávat za přijatelnou cenu. Skříňky se navíc vyznačovaly skladností, vyráběly se z lehčího dřeva a hodily se do jakékoliv místnosti. Za dvacet let se slavného nábytku vyrobilo několik milionů kusů.

Ceny byly dále uděleny v osmi kategoriích a vítězové převzali v rámci kreativního galavečera trofeje v podobě „osobního lapače nápadů a snů“ navržené loňskými Grand designéry, studiem Lexová&Smetana.

Kategorii Módní designér roku ovládl slovenský návrhář žijící v Praze Boris Král’, který se v kolekci Salon de Nuit a při návrhu róby pro herečku Danielu Kolářovou vrátil ke svým dětským snům, vytáhl skicy ze střední školy a redefinoval naivní pohled na své retro múzy.

Boris Král

Designérkou šperku roku se stal nový talent evropské módní scény – Klára Marie Bliss s kolekcí Banshee. V kategorii Grafický designér roku uspěla vzdělávací platforma Vividbooks Vítka Škopa. Digitální učebnice pomáhají učitelům fyziky, chemie a matematiky s výukou na základních školách. 

Klára Marie Bliss

Titul Fotograf/ka roku obhájilo z roku 2020 duo SHOTBY.US, za nímž stojí Lenka Glisníková a Karolína Matušková. Na poli ilustrace zazářila Magdalena Rutová, která zaujala kresbami pro dětské knihy Já, chobotnice, Čavargoš / Tulák a Rajčaťáci a Banáni.

SHOTBY.US

V kategorii Objev roku, jejíž cílem je upozornit na čerstvé nápady, nová designérská uskupení i mladé talenty, letos z široké konkurence 17 nominací uspěla originální stavebnice TOTEMO designérky Adriany Koldy. 

Totemo

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *