Hit Instagramu: turecká vejce. To musíte zkusit!

Turecká vejce jsou skvělým způsobem, jak ozvláštnit snídani. Jedná se o jemně vařená pošírovaná vejce servírovaná na jogurtu s česnekem a zalitá máslem s paprikou a chilli. A zvládne je úplně každý! Tady je recept.

Ingredience (pro 2 porce):

  • 4 vejce
  • 300 g hustého řeckého jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g másla
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky chilli vloček (dle chuti)
  • 1 lžíce octa
  • Sůl
  • Čerstvé bylinky (kopr nebo petržel) na ozdobu
  • Chléb nebo pita na podávání

Postup:

  1. Příprava jogurtu:
    Ve střední misce smíchejte jogurt s nastrouhaným česnekem a špetkou soli. Misku dejte stranou, aby se chutě propojily.
  2. Pošírovaná vejce:
    Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu, poté snižte teplotu tak, aby voda jen lehce probublávala. Přidejte lžíci octa (pomáhá udržet vejce pohromadě).
    Každé vejce opatrně vyklepněte do malé misky nebo hrníčku. Vytvořte ve vodě vír a pomalu do něj vlijte vejce. Vařte asi 3-4 minuty, dokud nebude bílek tuhý, ale žloutek zůstane tekutý. Vejce vyjměte pomocí děrované lžíce a dejte na talíř.
  3. Příprava másla:
    V malém kastrůlku rozpusťte máslo. Jakmile začne pěnit, přidejte mletou papriku a chilli vločky. Krátce osmažte, dokud se koření nerozvoní, ale dávejte pozor, aby se máslo nepřepálilo.
  4. Servírování:
    Na talíř nebo do mělké misky dejte vrstvu ochuceného jogurtu. Na jogurt položte pošírovaná vejce. Vše přelijte paprikovým máslem. Na závěr můžete ozdobit čerstvými bylinkami.
  5. Podávání:
    Turecká vejce podávejte s čerstvým chlebem nebo pitou, která se hodí k namáčení do jogurtu a másla.

foto: kublanka.cz

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *