Jak říct alkoholu ne? I přesto, že suché léto v Česku moc nefrčí 

Svatby, grilování, pikniky nebo třeba hudební festivaly – to všechno k létu neodmyslitelně patří. Jenže právě i tyhle události jsou většinou spojeny s alkoholem, a to často s nemalým množstvím. Jak tyto situace přežít, když nechcete pít?

„Přece neodmítneš,“ říkají vám přátelé, rodina nebo kolegové. A tak se mnoho z nás nechá strhnout společenskou „normou“ protože si třeba jen neuvědomí, že tento silně zažitý zvyk lze změnit. Přesto, že „suché léto“ se v Česku moc nenosí, jde to i jinak.

Nejste in? Buďte průkopníci

Možná jste si všimli, že je čím dál tím víc v módě zdravý životní styl. Kdo si doma nezacvičí jógu nebo si nedá smoothie se spirulinou a avokádem, jako by nebyl. A to jsou ideální podmínky pro to říct NE alkoholu, no ne? 

Stačí se jen odvážit říct jednu kouzelnou formulku: „Dnes si dám nealko. Snažím se alkohol omezit, doufám, že mě podpoříš“. Asertivita prostě není přístup, který se dá aplikovat jen v práci.

Stanovte si mantinely 

„A co přípitek na novomanželé? Vždyť to se nedá odmítnout,“ mohou namítat někteří. Dá! Pokud vám to ale svědomí nedovolí, myslete na to, že jedna sklenička nikoho, až na pár výjimek, nezabije. 

V tom je dobré si dopředu stanovit mantinely a zastavit se v pravou chvíli. Právě to je pro mnohé stěžejní. Ale pokud myslíte omezení alkoholu vážně, třetí drink si už zkrátka neobjednáte.

13 vět, které stoprocentně uslyšíte, když lidem řeknete, že přestáváte pít

Nealko alternativy přibývají

A že je voda nuda? Souhlasíme. Ale i bez alkoholu si člověk může vychutnat super virgin drinky. Od nealko míchaček, jako je Mojito či Piña Colada, přes Crodino (italský nealkoholický aperitiv) až po nealko pivo nebo víno. Ceny za nealko se navíc pohybují podobně jako za ty alkoholické, mnohdy jsou i levnější. Dobře tak uděláte svému tělu i peněžence.

Většina lepších barů vám navíc s nealko variantou vyjdou s klidem vstříc, přibývá i podniků s nealko vínem. Někde navíc dělají tak vymazlené limonády, že si na alkohol ani nevzpomenete. A párují je i s jídlem! 

Ani o nealko pivo není v pivařské zemi nouze. A není nic jednoduššího, než si k přátelům láhev nealka vína donést. Možná se budete divit, kolik lidí to ocení. K rizikové konzumaci alkoholu má v tuzemsko nakročeno 1,5 milionu lidí. Tak proč tento trend nezvrátit? Navíc omezení neznamená abstinenci. 

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *