Kde najít klid na učení? Tyhle studovny vás zachrání nejen během zkouškového

Léto je za námi a horké letní noci vystřídaly dlouhé noci často strávené nad učebnicí nebo esejí. Přinášíme proto tipy na místa, kde můžete v klidu pracovat a soustředit se na učení, když už vám to doma leze ušima. Kam se tedy před okolním světem schovat v Praze, Brně, Pardubicích, Olomouci a Zlíně?

Praha

  • Národní technická knihovna (NTK)
    Nachází se v Dejvicích a je jednou z největších a nejmodernějších knihoven v ČR. NTK nabízí nejen tisíce odborných knih, ale také otevřené prostory pro studium a skupinovou práci. Navíc si v kavárně v přízemí můžete dát jídlo a libovolný počet espress.
  • Městská knihovna v Praze
    Městská knihovna na Mariánském náměstí nabízí klidná místa k individuálnímu studiu, moderní studijní zóny a také velký výběr knih z různých oblastí.
  • Studovna Klementina
    Historické prostředí Klementina s rozsáhlými fondy nejen pro vědce a studenty humanitních oborů nabízí dokonalou atmosféru pro ty, kdo mají rádi klid a atmosféru starých knihoven.
  • CAMP
    Camp kousek od Karlova náměstí diponuje nejen krásným a klidným prostředím a zahrádkou (kterou oceníte během letních měsíců), ale také širokou sbírkou knih a vlastní kavárnou.

Brno:

  • Knihovna Jiřího Mahena
    Jedna z největších veřejných knihoven v ČR nabízí pohodlné studijní zóny a tiché prostory.
  • Moravská zemská knihovna
    Další oblíbená brněnská knihovna, která poskytuje velké otevřené prostory, moderní zázemí a pohodlné studijní koutky, ať už pracujete sami nebo ve skupině.
  • Technická knihovna VUT
    Pokud studujete technické obory, Technická knihovna VUT je skvělou volbou – najdete tam spoustu potřebných zdrojů a skvělé zázemí pro studenty i odborníky.

Pardubice

  • Krajská knihovna v Pardubicích
    Knihovna nabízí prostorné studovny s klidným prostředím, kde se můžete věnovat studiu nebo práci bez zbytečných rušivých vlivů. Potěší i moderní vybavení a dostupnost materiálů.
  • Univerzitní knihovna UPCE
    Studenti Univerzity Pardubice mají přístup k moderní univerzitní knihovně, kde najdou nejen odborné knihy, ale také příjemné prostředí k učení i práci.

Olomouc

  • Univerzitní knihovna Univerzity Palackého
    Moderní a příjemné prostory knihovny Univerzity Palackého poskytují ideální podmínky ke studiu – najdete zde jak individuální studijní místa, tak i zóny pro týmovou práci.
  • Vědecká knihovna v Olomouci
    Jedna z největších vědeckých knihoven na Moravě poskytuje nejen přístup k rozsáhlým odborným zdrojům, ale také tichá místa pro práci.

Zlín

  • Knihovna Univerzity Tomáše Bati
    Knihovna UTB ve Zlíně je známá pro své moderní vybavení a příjemné prostředí. Je ideálním místem pro studenty, kteří hledají klid a pohodlí pro učení i relaxaci.
  • Krajská knihovna Františka Bartoše
    Knihovna poskytuje klidné místo pro studium a je skvělým útočištěm pro všechny, kdo se potřebují připravit na zkoušky nebo věnovat intenzivní práci.

Většina knihoven a studoven v ČR nabízí vstup zdarma, zvláště pokud jde o veřejné knihovny nebo univerzitní knihovny, kde studenti a občané mohou využívat prostory bezplatně. Některé knihovny však mohou vyžadovat registraci (členskou kartu) nebo poplatky za speciální služby, jako je vypůjčování knih domů, tisk nebo přístup k elektronickým databázím.

  • NTK (Praha): Vstup je zdarma, ale pro některé služby, jako je výpůjčka knih, je nutná registrace a zaplacení poplatku.
  • Městské knihovny: Většinou mají volný vstup, ale zápisné nebo registrace na rok může být zpoplatněná (např. 60-100 Kč).
  • Univerzitní knihovny: Studenti univerzit mají vstup zdarma, ale externí návštěvníci mohou potřebovat dočasnou kartu nebo platit za přístup k některým službám.

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *