13 vět, které stoprocentně uslyšíte, když lidem řeknete, že přestáváte pít

Detox. Očista. Nutnost. Říkejte tomu, jak chcete. Někdy je každopádně potřeba vyřadit ze života alkohol prostě čirá nutnost – nebo taky radost. A po mnoha vánočních večírcích, oslavách konce roku a zapíjení stresu se není čemu divit. Bohužel ale reakce okolí možná budou trochu jiné, než byste čekali. Co vás doopravdy čeká, když lidem řeknete, že přestáváte pít?

Jen si to představte. Sraz s kámoškou, rande s klukem, brunch s partou. Večerní víno střídají panáky a nedělní snídaně se nemůže obejít bez pořádné dávky mimosy. Vážně? Opravdu se pořád potřebujeme prolejvat alkoholem?

Jasně, že ne. My víno milujeme, (což jste si ostatně mohli přečíst v mnoha našich článcích), dát si ale na chvíli od alkoholu pohov je někdy tak strašně fajn. Buďte ale připraveni na palbu nepříjemných otázek. Tohle jsou naši favoriti:

Celej měsíc?!

A proč?

Aha.

Jsi nemocná?

Jsi těhotná?

Nebuď trapná.

Hm, to je blbý.

Já teda piju.

Prosim tě, co zas blbneš?

To je nuda.

A to si nedáš ani jednu skleničku?

Netrhej partu.

Ty řídíš?

Mimochodem, víte, že v Česku umírá v důsledku konzumace alkoholu asi 6500 osob ročně? Na celém světě je to dokonce 3,3 milionů lidí. A taky, že více než 1,5 milionu (17–20 %) dospělých obyvatel u nás pije rizikově?

Z toho víc než půl milionu (5–8 %) dospělých pije alkohol takovým způsobem, že to má výrazné škodlivé dopady na jejich fyzické či duševní zdraví. Hm, good to know.

A co se s vaším tělem stane, když vyřadíte alkohol?

Už po prvním týdnu bez alkoholu můžete začít pozorovat, že lépe spíte. I když jste doposud měli možná pocit, že právě sklenička (nebo víc, že ano) vám pomůže při usínání, opak je pravdou. A váš mindset? Tak ten se z nabručeného pesimista módu promění v milujícícho sluníčkáře.

Pokud byl váš žaludek poslední týdny nebo měsíce jako na vodě a neustále jste měli nafouknuté břicho, můžete být klidní. Do dvou týdnů od začátku abstinence by se měl váš žaludek srovnat.

Po pár dalších týdnech se začnou regenerovat i vaše zbídačená játra a pomalu začínáte taky hubnout. Do měsíce se začne zlepšovat i vaše pleť. Najednou bude pevnější, zářivější a zmizí akné.

Pokud se rozhodnete nepít – i kdyby jen na chvíli, věřte nám, že nejhorší fáze abstinence budou nakonec jen trapné a nemístné poznámky vašeho okolí. A věta „Na zdraví” vám najednou v souvislosti s alkoholem úplně přestane dávat smysl.

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

2 komentář

  1. […] 13 vět, které stoprocentně uslyšíte, když lidem řeknete, že přestáváte pít […]

  2. […] 13 vět, které stoprocentně uslyšíte, když lidem řeknete, že přestáváte pít […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *