Zn. spěchá a nekonečné přeměřování. Moje nejbizarnější zážitky z Vintedu #1

Nakupujete na Vinted? A máte k tomu i terapeuta? Tohle je výběr těch nějšílenějších zážitků z nakupování přes Vinted!

Vinted je skvělé místo, kde lze sehnat bezpočet originálních kousků. Kór od doby, kdy se česká nabídka propojila i s Polskem a Slovenskem. Prodávám tam hodně a nakupuji ještě víc. Za tu dobu mě už však hodně věcí pobavilo, otrávilo nebo dokonce naštvalo.

Jako takhle – kam se oproti Marketplace hrabe Vinted. Marketplace je už pořádný bizár, ale i tak jsem všema deseti pro, abychom všichni společně udělali z Vintedu lepší místo. Všechny popsané body jsou samy o sobě maličkosti, ale jakmile se to sejde – ach Bože, to dokáže hnout žlučí.

Odhadování velikosti

Začnu příběhem. Pět let zpátky jsem si kupovala falešný kožíšek ve velikosti XS, který byl původně z H&M. Přišlo mi M. A bohužel to nevypadalo stylově oversized, ale jednoduše špatně. Když jsem se na to prodávající ptala, odepsala mi, že už jí byl malý, a tak odhadla, že velikost tak bude menší než na cedulce.

Vinted jako full-time job

Prodat pár kousků na Vintedu může být nejen ekologická cesta, jak se zbavit kousků, které už nenosíme, ale i milý přivýdělek. Ale sakra – není to práce na plný úvazek! Praxe mi však ukázala, že ne všichni tomu rozumí.

Klasicky přichází storytime. Slečna potřebovala přeměřit délku šatů. Přeměřila jsem délku šatů. Pak chtěla fotografii na postavě. Vyfotila jsem šaty na postavě. Následoval však i dotaz na míru přes prsa, pas, prosba o fotku na postavě s podpatky, fotografii šatů na postavě za denního světla záběr detailu zdobení, dotaz na moji výšku a otázka na moji klasickou velikost v Zaře. To všechno v oddělených zprávách. Pokud jsem neodpověděla do tří hodin, chodily mi pasivně-agresivní zprávy typu: „????????“

Já mám svatou trpělivost, ale když tahle konverzace po týdnu skončila, litovala jsem, že jsem ty šaty radši nerozstříhala na hadříky k utírání prachu. Mám práci, školu, povinnosti, život. Říkala jsem si, že tu přece nejsem od toho, abych 24/7 odpovídala, přeměřovala a fotila.

PS: Slečna si šaty nakonec nekoupila, rozhodla se pro jiné. Vtipné je, že mě to ani nenaštvalo, pouze jsem litovala tu druhou, která tímhle očistcem musela projít taky.

„Krásné šaty“

Já osobně na Vintedu vyhledávám podle klíčových slov – typ límečku, materiál, řasení, zavazování za krkem, balónové rukávy, různé styly. Čím víc jsem specifická, tím spíš najdu to, co hledám. O to víc mě zarazí, když naprostou náhodou narazím na předmět, který má v nadpisu pouze: „Krásné šaty,“ a v popisku pak prosté: „Neměním.“

Tak zaprvé, posuzování toho, co je krásné, bychom měli nechat na kupujících – logicky, ale co je doopravdy důležité, je ten nenaplněný potenciál. Jak má být produkt objeven, když o něm v nadpisu nepadne nic relevantního? Jaký je materiál? Má předmět nějaký specifický detail? Má vady? Nemusí to být eposy, ale pár slov si každý produkt zaslouží.

Naše další zkušenosti s Vintedem zde.

Zn. rychle

Docela se mi líbí, že nový Vinted dává prodávajícím na odeslání pouze asi pět dnů. Kupující tak ví, kdy zhruba může položku čekat, prodávajícím to zároveň i tak poskytuje dostatek času.

Zrovna nedávno si ode mě slečna koupila šaty. Byla to neděle. Připravila jsem si balíček, v úterý jsem jej plánovala odeslat. V pondělí mi přišla zpráva: „Potřebuju je rychle, můžete zaslat ihned?“ Informativně jsem odpověděla, že se na Zásilkovnu dostanu v úterý. Záhy mi přišla odpověď: „Já je ale nutně potřebuju v pátek.“ Se stoickým klidem jsem jí odepsala, že neovlivním, kdy zásilka přijde, ale já ji odešlu v úterý.

Konec dobrý, všechno dobrý. Šaty dorazily včas. Každopádně mi přijde normální zeptat se předem, pokud je to tedy takový spěch. Honit někoho jak nadmutou kozu až po koupi bez předchozího komunikování představ určitě není férový východisko.

Smlouvání – ano, ale

Vinted je taková tržnice s hezkou mašličkou, navrhování lepších cen k tomu zkrátka patří. Za mě by ale navrhovaná cena měla být rozumná.

Stalo se mi například, že za kabát, který jsem nabízela za zhruba osm set korun, mi slečna navrhla tři stovky. To už je vtip. Dokonce to musela napsat do zprávy, protože tlačítko na navržení ceny v aplikaci nedovoluje jít pod 40 % – a už i to je často hraniční.

Daniela Wojnarová

Studuju Mediální studia na Univerzitě Karlově a pracuju v televizi. Ve volném času sleduju dění u nás i ve světě, cestuju, čtu detektivky, koukám na filmy ze 40. let, listuju starými módními časopisy a ilustruju knížky. Učím se italsky, abych se na stará kolena mohla přestěhovat se svým budoucím dědouškem na Sicílii.

Doporučené články

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *