Testujeme: Hostely. Jak fungují a proč se jich nemusíte bát?

Cestujete rádi sami? Pak asi víte, že se zejména ubytování pro jednoho dost prodraží (stojí totiž zpravidla stejně jako pokoj pro dva). Řešením jsou hostely, i když většině už jen z představy spaní na pokoji s pěti cizími lidmi naskakuje husí kůže. Jak to v hostelech doopravdy vypadá a proč není potřeba se jich bát?

Jak hostely fungují?

Hostely jsou levnější a komunitnější alternativou hotelů nebo Airbnb. Nabízejí interaktivní prostředí pro mladé cestovatele, díky čemuž mohou jednoduše navazovat nová přátelství a setkávat se s lidmi z různých koutů světa. Hlavně jsou ale mnohem cenově dostupnější, a to díky tomu, že nabízejí ubytování ve společných pokojích.

Výběr

U hostelů obecně platí pravidlo, že fungují skvěle v „uvolněných“ lokalitách – v plážových městech či během letních měsíců. Neříkáme, že v Norsku nemůžete najít krásný hostel, ale cestujete-li v mrazivém únoru do centra Paříže, asi bychom volili spíše levný hotel.

Před cestou si určitě velmi pozorně přečtěte recenze (není od věci zabrousit i na TikTok a vyslechnout si zkušenosti z první ruky). Pokud je v hostelu nějaký velký problém, určitě vás o něm ostatní solo-travellers informují. Určitě si také zkontrolujte, zda má hotel klimatizaci, případně vytápění, zda máte u postele uzamykatelný prostor na osobní věci a zásuvku. Pakliže ale všechno vypadá slibně, fotky se vám líbí a hodnocení se vyhoupne nad 9 hvězdiček z 10, není třeba se ničeho bát a můžete bookovat.

Good Feeling Hostel

Pokoje

Většinou máte na výběr z několika druhů pokojů, od čtyřlůžkových až po osmilůžkové, vybrat si můžete i mixed-room nebo pokoj určený pouze ženám. Pokud cestujete sama, jste žena a s hostely teprve začínáte, doporučujeme zvolit právě variantu female-dorm. Uvidíte, že se tam budete cítit bezpečně.

I pokud cestujete s kamarádkou nebo kamarádem, není záruka, že vás umístí do stejného pokoje, stejně jako málokdy se dozvíte, jak to vypadá s koupelnou – zda je přímo v pokoji, sdílená v buňce či s celým patrem. Pokud máte tedy konkrétní požadavky, nebojte se do hostelu přímo zavolat.

+ úvodní: Seville Backpackesr Oasis Hostel

Povinná výbava

S sebou si určitě zabalte zámek, díky kterému se nebudete bát nechat si ve skříňce u postele osobní věci. Není od věci přibalit si i vlastní povlečení, minimálně povlak na polštář a určitě nezapomeňte na boty do sprchy. Nezapomeňte masku na spaní, špunty do uší nebo hluk tlumící sluchátka! Ručníky bývají na hostelu k dispozici buď zdarma či za malý poplatek.

Buďte respektující k vašim spolubydlícím a před odchodem na večerní program si připravte všechny věci, co budete potřebovat po návratu na pokoj – nabíječku, pyžamo, kartáček – ať nemusíte uprostřed noci štrachat v batohu.

Na druhou stranu se neostýchejte žít podle sebe. Pokud například musíte mít budík na šestou ráno, abyste stihli letadlo, prostě to tak je. Všichni obyvatelé sdíleného pokoje vědí, do čeho šli, a pokud neděláte vyloženě blbiny, nikdo se na vás zlobit nebude.

Lisbon Destination Hostel

Pobyt

A teď už k nejlepší části, samotnému výletu. Po check-inu na recepci (která je zpravidla 24/7 a poradí vám s čímkoliv a kdykoliv) si můžete jít užívat všech výhod, které pobyt v hostelu nabízí. Často je to například společenská místnost, místo pro práci s wi-fi či terasa s bazénem a barem, kde najdete drinky už od 1 eura (a to se vyplatí!)

Good Feeling Hostel

Nejlepší ale je, že se hostely přímo hemží mladými lidmi, kteří jsou dost možná ve stejné pozici jako vy – chtějí cestovat, poznávat svět, nové lidi a bavit se. Nebojte se s někým zapovídat, oslovit je přímo na pokoji, přidat se k nim večer na párty nebo na ranní brunch. Samotné hostely často pořádají různé game-nights, tour de bar nebo jiné společné aktivity. Je to zkrátka takový malý tábor pro dospělé!

Tak buďte open-minded a uvidíte, že pobyt v hostelu vám dá zážitky, a třeba i přátele, na celý život!

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

1 komentář

  1. […] Jak fungují hostely a proč se jich nemusíte bát? […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *