Kapela Valdemar on the Run vydává debutové EP. Kdo za ním stojí?

Znáte kapelu Valdemar on the Run? A víte, že dnes vydávají svoje vůbec první EP? Přečtěte si rozhovor s frontmanem kapely, Valdemarem Shíbalem.

Kapela Valdemar on the Run působí na hudební scéně od roku 2020. Tvoří ji čtveřice muzikantů, kteří vyšli z řad Konzervatoře Jaroslava Ježka a JAMU: Valdemar Shíbal, Daniel Páleník, Daniel Bislimaj a Roman Šmahlík. V únoru tohoto roku vydali píseň Domovina, která je věnována lidem bojujícím za svobodu Ukrajiny a vyšla tématicky v den roku od začátku invaze. Dnes vydávají EP s názvem Už tam budem! a chystají jeho křest. Co nám nejen o tom prozradil jeden ze zakládajících členů kapely Valdemar Shíbal?

Kdo je Valdemar on the Run? 

Jsme nová kapela na české hudební scéně, která má velmi pestrý hudební styl. Ačkoliv se prezentujeme zejména jako folk-rockový band, náš žánrový záběr je mnohem obsáhlejší. V naší muzice najdete i znaky pop music, funku či bluesrocku. Důležitou úlohu v naší tvorbě hrají také texty s hlubší myšlenkou, ale umíme zahrát i na odlehčenou notu. 

Jak jste se dali dohromady?

Jsme parta kamarádů a muzikantů z Konzervatoře Jaroslava Ježka a JAMU. Začalo to mými písničkářskými ambicemi, které se mě drží už od mala. Nejprve jsem vystupoval sám jen s kytarou, ale pak přišel čas to posunout dál, tak jsem se svojí tvorbou oslovil kluky a společně jsme jí dali novou tvář.

Jak si kapela žánrově proplouvající mezi rockem, folkem a pop music hledá své místo na scéně, které momentálně, troufám si tvrdit, dominuje rap?

Držíme se motta: Dělej to nejlíp, jak dovedeš a úspěch se dostaví. Zároveň se tomu samozřejmě snažíme jít naproti a chceme, aby naše hudba byla pro posluchače srozumitelná a dokázali se v ní najít, ale nechceme to dělat prvoplánově. Snažíme to dělat poctivě, aby v tom byla hlavně radost a autentičnost a věříme, že to si správné posluchače vždycky najde. 

A kdo je vaším typickým posluchačem?

Myslím si, že naše hudba osloví každého, kdo hledá v hudbě barvitost a interprety, kteří umí nabídnout mnoho odstínů.

Na co všechno se můžeme těšit v rámci EP Už tam budem!, které dnes vychází?

Těšit se můžete celkem na šest písniček, z nichž dvě si už teď můžete poslechnout na Spotify. Jsou to písničky Mana a Souznění, které se dočkaly i videoklipu. Debutové EP posluchačům naši tvorbu více představí a ukáže ji v ucelenější podobě.

Proč jste se rozhodli pro vydání EP a ne alba?

Náš původní záměr byl natočit jen pár demo nahrávek. Výsledek nás ovšem překvapil a usoudili jsme, že by byla opravdu škoda si to schovat jen pro sebe do šuplíku. Některé písničky jsou staré i šest, sedm let a dlouho čekaly na to, až se odhodláme jít s nimi ven. Ale kdyby si člověk všechno, co tvoří, pořád jen piplal, nikdy by nic nevzniklo. Je to neustálý proces a to je i hlavní myšlenka EP Už tam budem!.

Jaký rozdíl mezi těmito formátem alba a EP vy osobně vnímáte?

Osobně mám hodně rád formát alba pro jeho rozsah a komplexnost. Člověk se v něm ponoří víc do hloubky, ale je to formát jen pro určitý typ posluchačů. Troufám si říct, že v dnešní rychlé době si celou desku pustí jen opravdu skalní fanoušek, kdežto EP může být díky kratšímu rozsahu přístupnější. Nicméně asi zdaleka nejlepší je v tomto ohledu strategie vydávání skladeb po singlech, ta je ovšem ochuzená o širší kontext.

Při tvorbě klipů ke zmíněným singlům Mana nebo Souznění jste se spojili s hercem Oskarem Hesem, který si v klipech nejen zahrál ale i je produkoval. Jak spolupráce vznikla?

S Oskarem jsme dlouholetí kamarádi. Známe se ještě z dob, kdy jsme spolu studovali na konzervatoři. Nápad natočit společně videoklip vznikl spontánně, když jsme jednou seděli v parku u piva. Námět k oběma klipům jsme dávali dohromady společně a Oskar pak oslovil kluky z Vertical Production a společně jsme to natočili.

Bude Oskar součástí i při tvorbě dalších videoklipů?

Pokud bude mít Oskar zájem s námi v budoucnu znovu spolupracovat jako režisér či producent, tak budeme určitě moc rádi. Co se týče hereckých rolí chceme do budoucna v klipech obsazovat spíš nové tváře, abychom se neopakovali.

Kde vás v nejbližší době můžeme slyšet naživo?

Už 19. září chystáme v Kaštanu křest debutového EP, kde vystoupíme v rozšířené sestavě s vokalisty a dorazí i speciální host, kterým bude Ondra Ládek alias Xindl X. Těšíme se na vás! 

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *