Digitální intimita. Jak se sblížit skrze telefony a počítače?

S telefonem v ruce se probouzíme i usínáme, bereme si ho na záchod, k jídlu i ke sportu. Vztahy z velké části udržujeme online, protože na osobní setkání nezbývá dostatek času. Je ale možné budovat kvalitní vztahy pouze přes obrazovku telefonu nebo počítače? A jak si být digitálně blízký třeba s někým, s kým sdílíte lože i domácnost?

Pojďme si nejprve ujasnit, co že to ta digitální intimita vlastně je. Neoznačuje totiž pouze vytváření vztahů online, ale spíše schopnost budovat opravdovou spojitost a důvěru a to právě prostřednictvím online médií a digitálních technologií. Podstatou digitální intimity je schopnost sdílet své myšlenky, pocity a zkušenosti s ostatními online a mít při tom nejen pocit bezpečí, ale i porozumění.

Podle Jacqueline Nesi, psycholožky zaměřující se na výzkum digitálního chování, digitální intimita „vyžaduje komplexní porozumění tomu, jak lidé používají digitální média k budování a udržování vztahů, a jaké jsou důsledky tohoto používání na jejich duševní zdraví a blaho.”

Podle odborníka na digitální etiku a psychoterapeuta Alexandera Luise je digitální intimita cenným nástrojem pro udržení sociálních vztahů v digitálním světě. „Je však také důležité najít rovnováhu mezi digitálními interakcemi a časem stráveným offline,“ dodává.

Myslet si, že v dnešní době zvládneme vztahy budovat a pečovat o ně bez telefonů a počítačů je čiré bláznovství. Teď musíme jen přijít na to, jak to udělat, aby nám komunikační technologie komunikaci naopak nežtížili.

Jak udržovat vztahy v digitální době?

V dnešní době je digitální intimita důležitým aspektem našeho sociálního života. A pokud budeme používat online média a technologie s uvážením a respektem, mohou nám pomoci budovat pevné a zdravé vztahy a posílit naše duševní zdraví.

Jenže, není všechno zlato, co se třpytí, že? Je jasné, že jen online žít nemůžeme. Jak ale najít onen balanc? Jak udržovat vztahy, když na přátele nebo partnera nemáme tolik času, kolik bychom chtěli, ale zato máme neustále po ruce telefon, který nám kontakt s ostatními umožní během vteřiny?

@estherperel_official

In our modern world, we live under a guise of hyperconnectivity, digitally linked to one another and an endless sea of information through our devices. We can access answers to our questions in the blink of eye, share our thoughts with thousands of people in an instant, and speak to family across oceans face-to-face with the touch of a button. But there’s no denying that we live in an epidemic of loneliness. And this loneliness and disconnect permeates even our most intimate relationships, even and especially those with our partners. We’re distracted, constantly multi-tasking, often more devoted to our devices than we are to each other on a daily basis. So how do we break this habituated disconnect? What would it take to shift the pattern? At SXSW this year, I offered this solution—and I’m curious how it lands for you? Does it feel risky? Exciting? Daunting? Overdue? Share your thoughts in the comments below, and watch my full talk, “The Other AI: Artificial Intimacy” on @SXSW’s YouTube channel. #estherperel #relationships #sxsw2023 #sxsw #artificalintimacy #ai #letstalk #intimacy

♬ original sound – Esther Perel

Udržování vztahů v digitální době vyžaduje zvláštní pozornost a péči. S rozvojem technologií se náš způsob komunikace a interakce s ostatními výrazně změnil, což ovlivňuje i dynamiku našich vztahů. Aby vám z toho za chvíli nehráblo a necítili jste ve finále víc odpojení než spojení, budete muset dodržovat pár základních pravidel.

Zdravý přístup k digitálním technologiím totiž zahrnuje i fakt, že si vytvoříte jasné hranice pro jejich používání.

Udržujte otevřenou a pravidelnou komunikaci

I když jste fyzicky spolu, je důležité pravidelně mluvit o vašich pocitech, potřebách a zážitcích. Sdílejte s partnerem své myšlenky, pocity a zkušenosti.

Využívejte různé komunikační kanály

Kromě klasických zpráv zkuste občas změnu. Můžete využít videohovory, hlasové zprávy nebo sdílení obrázků a videí. Vyberte si komunikační kanál, který vám oběma vyhovuje a umožní lépe porozumět vašim emocím.

Sdílejte své zájmy a zážitky

Ano, my víme, posílat si denně desítky tiktoků je sice super, ale vztah na tom asi nepostavíte. Naopak sdílení vašich zájmů, aktivit a zážitků může posílit vaše spojení. Tak si občas pošlete i něco jiného.

Vytvořte si společné rituály

Nemůžete trávit čas společně? Navrhněte si společné rituály, jako je například pravidelný videohovor každý večer nebo společné sledování oblíbeného seriálu online. Tyto rituály mohou posílit váš pocit spojitosti a intimitu.

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *