Nedokonalé tělo a zdravé sebevědomí? Takové novoty nám tu nezavádějte

Každý z nás minimálně jednou za život slyšel nevhodnou poznámku o svém těle. „Nepřibral jsi trochu?“ „Ty jsi zhubla, viď?“ „Ty jsi ale cvalík.“ „V těch šatech máš velký zadek.“ Nehledě na pohlaví tyto poznámky vždy zamrzí. Snad všichni si chceme připadat hezcí. A také si tak připadáme, dokud nepřijde někdo, kdo si do nás rýpne. A my o sobě začneme pochybovat.

Je úplně jedno, jestli jste muž či žena, jestli je vám třináct nebo třicet. Jakmile vám někdo nasadí do hlavy myšlenku, že nejste v nějakém ohledu dost dobří, začnete o tom přemýšlet. Nu a s kým jiným se poradit, než se starým dobrým strýčkem googlem. A tak jsem se zeptala. „Jak poznám, že jsem tlustá?“ 

Jako první se mi ukázal článek, kde se porovnávaly různé faktory, jako třeba jestli se zadýcháváte při chůzi. „Pokud vám pohyb nahrne červeň do tváří, je to v pořádku. Jestliže se ale zpotíte od hlavy až k patě a sotva popadáte dech, znamená to, že je třeba zbavit se nejen kil, ale především zapracovat na fyzičce.“ 

Jenže už se nebere ohled na konkrétní situaci. Když bude venku 25 stupňů a já půjdu svižnou chůzí, ještě k tomu v dlouhých kalhotech, protože ráno v televizi říkali, že teploty dnes dosáhnou maxima 20 stupňů, budu zpocená od hlavy k patě, ať vážím 40, 60 nebo 120 kilo. 

Dalším bodem, podle něhož poznáte, že jste “tlustí” je, že si opět kupujete větší kalhoty. Jako první je zde klíčové slovo „opět“. To znamená, že už jste to někdy udělal(a) a má za cíl to ve vás podvědomě vyvolat zahanbení. Protože už to děláte zas. OPĚT kupujete větší kalhoty. 

42 nebo 38? A není to jedno?

Ale pryč od slovíček a pojďme na velikosti. Teď vám prozradím malé tajemství – velikost je jen číslo na visačce. Po roce praxe prodavačky v textilu mám tunu zkušeností (převážně od maminek nakupujících pro svoje děti), kdy za mnou lidé přišli a ukazovali mi, že velikost 38 této značky je větší než velikost 42 jiné značky.

Dokonce už za mnou přišla i paní, která objevila, že velikost 42 jisté značky je větší než velikost 44 od téže značky. A to samé platí u dospělých. Velikost je jen nástroj, jakým říci, že tento kus oblečení je větší či menší než ten, který je pověšen za ním. Velikosti by vůbec neměly sloužit k jakémukoliv porovnávání.

Pohled do zrcadla vás netěší?

Ostatní body článku jsou plitké informace, souviset s vaší váhou mohou a nemusejí. Například pokud často trpíte migrénami, může to znamenat, že máte nadváhu. Může. Nemusí. Opět jsme u slovíčkaření. Migrény také mohou znamenat, že jste často ve stresu. Nebo že máte potíže s krční páteří. 

Nejsmutnějším bodem článku je ovšem tento: „Pohled do zrcadla vás netěší.“ Pokud vás netěší, že vaše postava není dokonalá, zamyslete se nad hlubším důvodem. Skutečně se prostě necítím dobře ve svém těle a pomůže tomu „jen“ to, že zhubnu? 

Nebo se za touhou „skvělé“ postavy skrývá něco víc? Nízké sebevědomí? Šikana ve škole? Nevhodné poznámky v rodině či práci? Pokud není problém v postavě, ale ve vnímání sebe sama, nebojte se vyhledat terapeuta. 

BMI neboli Budu se Mučit Intenzivně

Pro srovnání jsem tu samou otázku („Jsem tlustá?“) položila i v angličtině. Většina výsledků mě odkazovala na BMI kalkulačku. Jenže co znamená BMI? A proč se zdá být tak důležité?

BMI je zkratka anglického Body Mass Index. BMI kalkulačky tedy vypočítávají, kolik máte (pravděpodobně) na těle tuku a následně vám řeknou, jestli máte podváhu, „normální“ váhu, nadváhu nebo obezitu prvního, druhého či třetího stupně. Do kalkulačky zadáte své pohlaví, váhu a výšku a máte výsledek. 

Problém? BMI kalkulačka není doktor. Nevidí vás, neprohlédne vás. Pouze na základě údajů přiřadí štítek. BMI tedy nevypovídá nic o vašem zdraví ani fyzické kondici. Ani o vzhledu vašeho těla. 

Zhubněte do plavek. Nebo ne?

KetoDiet a KetoMix – v česku bezpochyby jedny z největších firem, které vám sestaví a dovezou dietní jídla. Reklamy na ně viděl snad každý – po Vánocích běžely televizí i internetem skoro nonstop a i před letní sezónou investovaly do propagace hodně. Pochybuji tedy, že je někdo, kdo by je ještě neznal. 

Na stránkách KetoMix jsem objevila návod, jak zhubnout. A musím říci, že když krátce po bodu „Nejezte cukr“ následoval bod „Zamlsejte si“, byla jsem mírně v rozpacích. Jak mlsat bez cukru? 

Ovšem i na to jsem našla odpověď. KetoMix neprodává pouze dietní plány, ale také dietní jídla. Tak proč jako „podmínku“ hubnutí nedat, že si u nich koupíte zdravou svačinku? Je libo mléčnou čokoládu? Sto gramů za 129 korun. Nebo snad proteinové tyčinky? 16 kusů za 565 korun. 

Šup s tím na Instagram

A co po tom všem? Rozhodně se nesmíme zapomenout pochlubit insta fotečkou, že na sobě makáme. Takže se vyfotit ráno u jógy a ovesné kaše, během dne ve fitku, u salátu k obědu, u večerního běhu a selfie se zeleninou k večeři. Protože nedej bože, abychom měli na Instagramu fotku bez filtru, na které by naše tělo pozbývalo dokonalých tvarů. 

To pak totiž mohou přijít komentáře typu “Jsi tlustá”, “Hnus!”, “Prospělo by ti, kdybys zhubnul/a”. A když to pak čteme, jsme zpět na začátku – pochybujeme, jestli jsme dost dobří. Dost štíhlí, dost vyrýsovaní, dost přitažliví, dost sexy. A co teprve léto, kdy jsme na pláži v plavkách? Naživo tělo upravit nejde. A co když nemám tělo do plavek?

Takže ještě jednou: Každé tělo je tělo do plavek. Ať vypadá jakkoliv. Strie, jizvičky, celulitida, vrásky, pihy, znaménka. Jakákoliv struktura vaší kůže je přirozená. Jakákoliv postava je svým způsobem krásná. Tak co se letos trochu rozmazlit a místo „těla do plavek“ si pořídit alespoň trochu toho zdravého sebevědomí? 

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *