Šaty z vlasů, jezdecká kolekce a stres: jaký byl zářijový Fashion Week?

Za necelý měsíc náš čeká další sezona pražského týdne módy. Předtím, než se na ni začneme těšit, se ale pojďme ohlédnout za zářijovou edicí. Co nás zaujalo nejvíc?

Lokace se ani letos nemění a zůstává stejná jako minulé dvě sezóny. V září jsme se však v pražských Holešovicích konečně setkali s návrháři osobně a ne jen skrze okna našich automobilů (květnová edice probíhala v podobě autokina).

Pro mě byl sice fashion week ekvivalentem stresu, jelikož jsem 5 sezón byla součástí organizačního týmu. Tentokrát mi ho ale velmi zpříjemňovala Daniela Kociánová: s tou jsme totiž ještě společně dělaly zpravodajství pro Vogue. I tak jsem si ale zářijovou oslavu lokální módy užila – slovy Rona Weasleyho: Trpěla jsem, ale náramně jsem si to užila!

Den 1.

Sobota patřila studentům. Svou tvorbu představili mimo jiné talenti z pražské UMPRUM. Modely Valérie Jurčíkové mám v hlavě doteď: fascinaci střídala fobie z cucků vlasů, které za sebou vždycky nechám ve sprchovém koutě… ale to už je možná moc TMI.. Bylo to zkrátka intenzivní a o to přece na oslavě módy jde, nebo ne?!

První den uzavřela nádherná přehlídka Zoltána Tótha (jež byla zároveň jeho diplomovou prací, Zoltán je totiž také odchovanec pražské UMPRUM) a Petry Kubíkové. Oba jsou moji oblíbenci a tak jsem rozhodně neodcházela zklamaná. Unavená? Ano. Zklamaná? Ani náhodou.

Valérie Jurčíková, @mbpfw

Den 2.

Highlightem pro mě rozhodně byla jezdectvím inspirovaná přehlídka dua Laformela, která ukázala, že pohodlné kousky, na které jsme si během pandemie zvykli, nemusíme odkládat na dno skříně, nýbrž ho jen správnými doplňky pozvednout a hrdě nosit do opět přecpaných barů!

Následující přehlídka slovenského návrháře Pavola Dendise byla přesně podle mého gusta – volné pánské střihy, rafinovanost a černá! A na vyvážení přehlídka NANICHE by Natálie Dufková, která mě rázem přenesla do kouzelného světa pohádek.

Ten večer, taktéž proběhla již tradičně originální prezentace tvorby Jana Černého, tentokrát v DSC Gallery. Vzpomínky na jeho krásné kousky mám ale trošku rozmazané… může za to snad celovečerní zásoba (s fashion weekem tak neodmyslitelně spojeným) šampaňským Mumm?!

Laformela, @mbpfw

Den 3.

A pondělí? Kromě nedostatku spánku a nadměrného dostatku kofeinu (a prosecca) se mi okamžitě vybaví jedno jméno: Zdenek Marek – vycházející hvězda lokální módní scény. Jeho kolekce Hometown Heroes, která (jeho slovy) prozkoumávala a oslavovala pocity člověka, který se vrací do svého rodného města s novou identitou, novými zkušenostmi a pohledem na svět? Ano, prosím!

Za zmínku ale stojí i Valery Nikolov, jehož přehlídka byla lehce zmatená, přesto nápaditá, jiná a zatraceně hot!

Valery Nikolov, @mbpfw

Kromě krásných přehlídek a uměleckého vybití ale fashion week lemuje zajímavý doprovodný program, který probíhá (na rozdíl od přehlídek, bohužel) celý týden.

A hlavně – streetstyle! Stejně inspirujcící jako sledovat modely na catwalku je pokaždé sledování příchozích hostů, na fashion weeku se totiž fantazii meze OPRAVDU nekladou.

Foto: Petr Vágner

Tak co? Potkáme se letos?

Sídlem módních nadšenců se od 9. dubna do 11. dubna 2022 stane hala 13 v holešovické tržnici v Praze 7. Holešovická hala bude vedle samostatných autorských přehlídek Michaela Kováčika, Pavola Dendise, LAFORMELY a Vandy Jandy hostit také studenty dvou školních ateliérů oděvního designu. Tradičně se můžeme těšit na přehlídky studentů Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně: Ateliér design oděvu a Technické univerzity v Liberci. 

Ve společném bloku budou své kolekce prezentovat také čtyři finalisté soutěže pro mladé návrhářské talenty VAN GRAAF Junior Talent 2022, které vybrala odborná porota na základě zaslaných portfolií. 

Prezentace profesorky Liběny Rochové a studentů Ateliéru designu oděvu a obuvi UMPRUM se uskuteční v rámci přehlídkových dní v hotelu Andaz Prague na Senovážném náměstí v Praze 1.

Daniela Kociánová, @mbpfw
úvodní foto: Tomáš Fiala

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *