„Rum je neuvěřitelně variabilní. Mám spotřebu dvě lahve týdně,” říká rumový ambasador

Prémiový kvalitní rum patří do každého skvělého baru, ale v poslední době díky své oblibě i téměř do každé rodiny. Co je na rumech zajímavé, jak se vlastně vyrábí a jak vypadá práce rum ambasadora? Zeptali jsme se toho nejpovolanějšího – Ron Abuelo Global Brand ambasadora Cristobala Srokowskiho, který do Česka přiletěl přímo z Panamy.

Jak se rum vyrábí?              

Pravý rum se vyrábí pouze z cukrové třtiny, konkrétně z melasy, což je produkt, který vzniká při výrobě cukru. Setkat se však můžeme i s pojmy, jako je šťáva z cukrové třtiny, nebo s medem. Ten vzniká smícháním dvou zmíněných částí cukrové třtiny. Poté se k základu přidají kvasnice a voda a produkt se destiluje. Před filtrací a lahvováním přichází dle mého jedna z nejzásadnějších fází, a tou je zrání. Ze sudů po sherry, portském, whisky, nebo koňaku získává rum specifické a jedinečné tóny.

Čím je značka Abuelo, které jste ambasadorem, podle vás výjimečná?

V současnosti neexistuje tolik tradičních rumových značek, které jsou ze 100% vlastněné jednou rodinou, to je velmi důležité si uvědomit, protože to už trvá přes tři generace. A to je určující pro to, aby byla zachována filozofie, postupy, hodnoty, mentalita.

Rodina též vlastní cukrové plantáže, což jí zaručuje, že má nad celým procesem absolutní kontrolu a sleduje vše od třtiny po láhev. Nekupují lahve od nikoho, ani melasu, všechno je z jedné oblasti, proto rumu můžeme říkat single state rum. Panamské klima je také velmi speciální, kromě kvalitní vody je zde příjemné klima, jemný vítr a plantáže cukrové třtiny jsou nejvýše položené na světě.

Jste globální ambasador rumové značky, to může pro mnohé vypadat jako vysněná práce. Co přesně si pod tím můžeme představit?

Každá značka vnímá osobnost ambasadora jinak, já to dělám už přes 11 let, kdy toto slovo ještě moc lidí nepoužívalo. Ambasador značce samozřejmě pomáhá s prodejem, nejde opomenout tento komerční aspekt, takže musím znát všechna fakta, čísla a prodeje.

Pomáhám lidem, kteří prodávají, prodávat. Kromě toho se zapojuji do marketingu, společně s marketingovým týmem pracujeme na kampaních a eventech. A má nejoblíbenější část je samozřejmě prezentace a cestování s ním spojené. Po celém světě jezdím představovat naše novinky, pořádám například master classes. Jsem docela rád, že jsem extrovert a nevadí mi mluvit před lidmi.

Jak je to s párováním rumu s jídlem?

Donedávna si lidé pod párováním alkoholu s jídlem představili především víno. Baví mě být součástí kreativního týmu značky, ve kterém jsme přišli s konceptem párování rumu a jídla a nyní s vytvořenou degustací objíždíme svět. Každý rum je jiný, jinak voní a hodí se tak k jiným pokrmům. Chci, aby byl rum vnímaný jako skvělý doplněk těch nejlepších večeří, momentů a vzpomínek. Ne pouze jako panák alkoholu, který si dávají pánové spolu s doutníkem po těžkém dni.

Jak správně degustovat, či pít rum?

V tom je ta krása rumu, je natolik variabilní, že se dá pít téměř s čímkoliv a v čemkoliv. Pokud se mě však ptáte na techničtější část věci, tak já osobně mám rád skleničku na stopce a s širším baňatým průměrem. Vůně se v tomto skle daleko víc rozplynou.

Mým trikem v degustaci rumu je fouknutí do skleničky předtím, než přičichnete. Odvanete tím alkohol a lépe ucítíte tóny rumu. Čicháme k horní polovině průměru skleničky, nikoliv do té spodní, tak to děláme jen u vína. A první lok vždy necháme poválet na jazyku o něco déle, aby se chuť dostala po celé puse a další lok už degustujeme. Je to trochu alchymie, co? Ale výsledek stojí rozhodně za to.

Rum je taky spjatý s mixologií a dělají se z něj míchané drinky. Jaký je váš nejoblíbenější?

Jsem velmi jednoduchý muž. (smích) Vystačím si s Abuelo 7 a 12 koktejly, například zbožňuji Daiquri nebo Old Cuban. Abuelo 12 se velmi hodí také do Rum Old Fashioned, což bych mohl pít prostě pořád.

Když už jsme u toho, tak by mě zajímalo, kolik vypijete rumu za měsíc?

Piju hodně a asi to k mé práci patří, ale chtěl bych to omezit, přece jen už nejsem nejmladší. (smích) Ještě před pár lety jsem pil jednu láhev za den, nyní je to přibližně jedna až dvě láhve rumu za týden.

Je nějaký překvapivý fakt, který lidé moc o rumu nevědí?

Je více než 600 druhů cukrové třtiny, ale na výrobu rumu se používá především šťáva a melasa, což jsou vedlejší produkty při výrobě cukru z cukrové třtiny. Máme tři typy a systémy fermentace, více než 18 způsobu, jak ji následně zpracovat, existují tři způsoby, jak by měl rum zrát v sudech, stovky druhů sudů.. no je toho hodně, ale to je na rumu to magické. Každý druh chutná úplně jinak a ani mě samotného nepřestává každý den překvapovat.

Klára Dedková

Od malička jsem si přála pracovat v módním časopise, ale když se můj sen splnil, zjistila jsem, že chci ještě něco víc – sedět v kavárně a pracovat na něčem vlastním. Miluju všechny ty holčičí věci, jako jsou kabelky, rtěnky nebo podpatky, ale dokážu ocenit také klasickou hudbu, kvalitní filmy, víno, architekturu nebo svíčkovou od babičky. Jsem posedlá parfémy, svíčkami a vším, co voní. Mužů nevyjímaje.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *