Berghain, Tresor nebo KitKat: Jak to chodí v epicentru berlínského techna a kam se vydat?

Půlnoc, dlouhé fronty, latex, temnota, anonymita, sex a beaty. Berlín nabídne vše, o čem jste si možná ani nedovolili snít. Ne nadarmo se považuje za epicentrum světové techno scény. Jeho naprostá otevřenost vás rázem přenese do jiné dimenze, ze které se budete dostávat po dávkách. Přinášíme přehled míst, které není radno minout. Anebo ano?

Tep se rozproudí po půlnoci. Než se vydáte objevovat krásy nočních klubů, je fajn vědět, z čeho můžete vybírat. U těch vyhlášených se standardně stojí několikahodinové fronty a jejich brány se zpravidla otevírají asi kolem jedné ráno. A to bez jistoty, že se dostanete dovnitř. Výhoda je, pokud jste maximálně tři a ideálně holky. Ty potřebují nahnat především. Z vlastní zkušenosti, kdy nás (partu holek) pustili dovnitř a před námi partu kluků, sice ne vhodně oblečených, vyhodili, můžeme potvrdit, že se to fakt děje.

Není to nic divného, místní jsou na to prostě zvyklí. Pokud mají štěstí, tak se dostanou dovnitř, i když mnohdy až uprostřed noci, a prostě tam zůstanou celý další den. Což je ale na víkendový trip docela na nic. YouTube návody na to, jak se dostat do vyhlášeného Berghainu v pátek nebo sobotu večer, hoďte za hlavu. Nevydáte-li se do Berlína na delší dobu než dva dny, pravděpodobně to nebude stát za to.

Zákaz focení i natáčení

Předtím než se vám otevřou brány klubu, zalepí vám telefon speciální páskou. Všude je zakázáno fotit nebo natáčet a má to svůj důvod. Pokud si říkáte, že to prostě odlepíte, tak to nedoporučujeme. Security i barmani vás jednou za čas požádají o kontrolu telefonu. Techno si chcete stoprocentně užít, navíc pokud se dostanete na kultovní místa, o kterých se tradují i ty nejbizarnější příběhy. A proto platí pravidlo „Co se stane v klubu, to tam taky zůstane.“.

Pokud to jde, kupte si lístek. Doporučujeme stránku ra.co. Tím si jednoduše pojistíte, že se dovnitř dostanete. Mezi vyhlášená místa patří už zmíněný Berghain, často přezdívaný „Mekkou techna“. V závěsu je třeba Sisyphos nebo KitKat. Naopak příjemným balancem mezi fetišem a opravdovým techno zážitkem může být Tresor. Skvělou volbou budou i kluby Watergate, Wilde Renate nebo About Blank.

Berghain si drží odstup, je diskrétní a tajemný. Cesta do něj připomíná fronty zvířat na jatka. O rezidentních DJs se příliš neví, protože klíčovým prvkem klubu je hudební zážitek a atmosféra, ne osobnosti jednotlivých umělců. To přispívá k jeho pověsti jako jednoho z nejuznávanějších klubů světové techno scény.

KitKat je taková fetišistická oáza

Uprostřed klubu se nachází bazén, po stranách jsou postele s řetězy nebo bývalá zubařská křesla. Bizár, kam oko dohlédne. Je to místo, kde toho na sobě moc nepotřebujete. Samotná nejméně dvouhodinová fronta už o tom vypoví své. Lidé jsou ale milí a hodní, agresivita se tady vůbec nenosí. Někteří stojí pouze v županu, který odhaluje latexová tanga nebo jen lepicí pásky. Občas vykoukne i něco, co čekající techno fanoušek rozhodně nechtěl, aby bylo ukryto.

Djs v kleci a beaty bořící kryt

Tresor je ikona devadesátkového techna a patří společně s Berghainem k opravdovým klasikám. Dominuje mu nezávislost a experimentování, a to nejen v hudbě. Při vchodu se budete cítit jako v protiatomovém krytu. Čím hlouběji se dostanete, tím intenzivnější to bude. Polonazí fanoušci sápající se ke kleci s vyhlášenými DJs i několik pater nabízející od tvrdých po jemnější beaty přinesou zážitek z prostředí, které je právem pilířem berlínského nočního života po desetiletí.

Železná brána do techno světa s provokujícími artefakty

Klub Sisyphos je klíčovým hráčem na berlínské klubové scéně, který se nachází v bývalé továrně ve čtvrti Lichtenberg. Jeho prostor zdobí bizarní instalace nacházející smysl pouze pro vyvolené. Jeho jedinečný koncept a vášeň pro hudbu a umění z něj dělají nezapomenutelné místo pro ty, kteří hledají autentický a nekonvenční zážitek. Bude super alternativou, pokud hledáte i jiné žánry, jako je elektronika, house a další.

Ať už se na své příští návštěvě rozhodnete pro kterýkoliv klub, tak věřte, že se není čeho obávat. Funguje tady vzájemná náklonnost, pomoc v nouzi i speciální vibrující atmosféra, která vás dostane na tajuplnou společnou loď, ze které rozhodně nebudete chtít vyskočit. Vytrvejte, stojí to za to!

úvodní foto – Berlin Nightlife Illustrated: Party Hard with Nicola Napoli

Doporučené články

2 komentář

  1. […] Kačka napsala průvodce berlínským technem. […]

  2. […] O tom, jaká je berlínská techno scéna si přečtěte tady! […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *