Book club: 8 knížek, které si letos bereme na dovolenou

Léto je ideální čas na přečtení všech knižních novinek, na které během roku nebyl čas. Tak se uvelebte na deku, namažte se opalovacím krémem, nasaďte sluneční brýle a dejte se do čtení. Tohle jsou naše tipy pro letošní léto.

Jo Nesbø – Zatmění

Harry se vrací domů z Los Angeles, kde se marně snažil upít se k smrti. V patách má vymahače dluhů a před sebou vraždu dvou mladých žen. Ze zločinu je obviněn známý realitní magnát. Pokud Harry do deseti dnů najde skutečného vraha, zachrání několik lidí najednou.

Jako soukromý vyšetřovatel dá dohromady tým odpadlíků: zkorumpovaného policistu, psychologa umírajícího na rakovinu a bývalého taxikáře prodávajícího kokain. Čas letí jako splašený, vrah je vždy o krok napřed a krvavé zatmění se neúprosně blíží.

Jakub Stanjura – Srpny

Daniela vyrůstá v rodině, kde ji místo lidí objímají úzkosti. Ty přicházejí s podivnou pravidelností — každý srpen. Slunečné dny pro ni nejsou příjemné, nýbrž bolestivé. Když pak na univerzitě potká Štěpána, myslí si, že svým nepříjemným létům konečně unikne. Netuší však, že téhle minulosti se utéct nedá. 

Tereza Nováková – Co se stalo Veronice

Labilní, hysterická, sebestředná, vztahovačná, netrpělivá, úzkostlivá, trochu rozmazlená a náladová, to všechno by se dalo o Veronice říct. Jenže co se stalo, že je právě tady a teď, v posteli s cizím klukem, a jen doufá, že tenhle sex brzy skončí?

Veronice se vinou hlavou myšlenky, splétají se do obrovského klubka a Veronika se je snaží rozmotat, aby nemusela vnímat přítomnost. Ze zdánlivě zábavné hry a neškodného vzpomínání sestavujeme Veroničin osud, dozvídáme se o jejích láskách, vztazích i bolestech a zjišťujeme, co se jí vlastně stalo.

Lars Kepler – Pavouk

Joona Linna a Saga Bauerová společně usilují o vyřešení zapeklitého případu a o záchranu vyhlédnutých obětí — dřív než bude pozdě. Ve svém pronásledování jsou však čím dál zoufalejší. Co když se tento sériový vrah nedá zastavit? A co když už jsou sami lapeni v jeho síti? 

Édouard Louis – Jak se stát jiným

Může se člověk neustále měnit, aniž by ztratil sám sebe? Ještě mu nebylo třicet, přesto za sebou má několik životů. Zažil dětství v extrémní chudobě, stud za vlastní původ i za sexuální orientaci. Utekl z vesnice do města, kde se už jako náctiletý na gymnáziu snaží co nejvíc vzdálit svým kořenům. Novou identitu touží najít i později na univerzitách v Amiensu a Paříži.

Jako spisovatel zažívá nevídaný úspěch, těší se zájmu médií, neustále cestuje a vypráví o svém životě. Pozornost a uznání jsou zpočátku návykové, vždyť přesně o tomhle snil. Jenže postupně se dostavuje únava a znechucení vlastním životem, nejraději by od všeho znovu utekl a pokračoval v nekonečném přetváření sebe sama.

Které knížky bych si přečetla znovu? Moje tipy zde

Clara Törnvallová – Autistky

Dospělá žena s vysokofunkčním autismem je pro nás prakticky neznámým fenoménem — pokud se objeví ve filmu či literatuře, pak pravděpodobně jako ženská verze mužského nerda se zájmem o počítačové hry, matematiku, Rubikovu kostku nebo vlakové jízdní řády. Švédská spisovatelka Clara Törnvallová, jíž byl autismus diagnostikován ve dvaačtyřiceti letech, zjistila, že její prožívání a chápání se od běžných představ o autismu velmi liší.

Proto vykresluje jiný obraz. Ve svém osobním vyprávění mísí prvky literatury faktu s rozhovory s autistkami a zpochybňuje náš pohled na normalitu a odchylky od ní. Zaměřuje se na skupinu žen, které byly ve společnosti dosud neviditelné. 

David James Poissant – U jezera

Rodina Starlingových se pravidelně sjíždí z různých koutů Spojených států do prázdninového domku u jezera v Severní Karolíně. Dvakrát do roka se tu setkávají rodiče Richard a Lisa, akademikové z Cornellovy univerzity, se syny Michaelem a Thadem a jejich partnery Diane a Jakem.

Tato tradice bude ovšem brzy minulostí – rodiče se dům nečekaně rozhodli prodat a strávit penzi na Floridě. Všechny tak čeká poslední víkend u jezera. Poklidné setkání však naruší tragická událost, jíž se Starlingovi stanou svědky, a na povrch vyplaví tajemství, která před sebou jednotliví členové rodiny dlouho skrývali.

Kateřina Kang – Kateřina v říši kimči

Co si představíte, když se řekne Jižní Korea? Pro většinu lidí je známá hlavně díky k-popu nebo kimči. Víte ale, kdy v Koreji nesmějí přistávat letadla? Kolik druhů sójovky existuje? Proč Korejci chodí na pláž v oblečení? A proč se všichni jmenují Kim, Park nebo Lee?

Kateřina v říši kimči je sbírka obrázků a krátkých komiksů, které pojednávají o zvláštnostech a zajímavostech života v Jižní Koreji očima Češky, která měla možnost v této fascinující zemi strávit několik let po boku své korejské rodiny. Prostřednictvím jednoduchých obrázků seznamuje čtenáře s korejskou společností, vzděláváním a mimo jiné také s radostmi a strastmi života s korejským manželem.

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *