„Hej, kočičko, pojď mi dát pusu!“ Jak se bránit sexuálnímu obtěžování?

Kdy jste za někým přišla a svěřila se, že vás někdo osahával, aniž byste pak dostala odpověď typu: „Však to je skvělé, že má o tebe zájem.“? Nehledě na tzv. victim blaiming, kdy jste osočen/a, že si za to vlastně můžete sám/a (protože světe div se, ale i muž může být obětí sexuálního obtěžování). Takže, když se mi něco takového přihodí, jak se bránit? 

Pokud jste se stali svědky sexuálního obtěžování, nebojte se zakročit. A to i pokud si nejste jistí. Protože to nejhorší, co se může stát, pokud zakročíte bude to, že se ztrapníte. To nejhorší, co se může stát, pokud nezakročíte, je to, že někdo pravděpodobně bude mít trauma po zbytek života. 

Jenže jak zakročit? Existuje metoda pěti D:

  •  Direct (přímo)
  •  Distract (rozptýlit)
  • Delay (se “zpožděním”)
  • Delegate (přesunout na jinou osobu)
  • Document (zdokumentovat)

Direct

Direct znamená, že budete konfrontovat přímo toho, kdo obtěžuje. Takže na příklad přijdete za dotyčnou osobou a řeknete, že si nemyslíte, že je v pořádku její chování. Tím, že útočníka rozptýlíte, dáte oběti čas na zmizení z dané situace.

Pokud nemáte odvahu říci přímo výše uvedené, můžete být i méně nápadní. Například se zeptat, kolik je hodin či kudy se dostat na místo x. Ideálně se snažte položit takovou otázku, která vyžaduje komplikovanou odpověď – kupujete tím oběti čas. 

Distract

Ovšem je tu také možnost, že agresor se s vámi vůbec nebude chtít bavit. Proto i další metoda – Distract, v češtině rozptýlení – znamená, že se do situace mezi obětí a jejím „nápadníkem“ vpadnete jako velká voda. Třeba s hláškou „Jé, tady jsi, už jsme tě hledali, pojď, rychle, zbytek party čeká venku.“ Tím dáte oběti prostor nepříjemnou situaci opustit a zároveň tím nepřímo pohrozíte agresorovi – „parta čeká venku“ – je nás tu víc. 

Delay

Ne každý má ale odvahu se vmísit do takové situace(což je úplně v pořádku). Delay znamená, že situaci sledujete z povzdálí a když vidíte, že se oběti podařilo úspěšně uniknout, přijdete za ní/ním, ujistíte se, že je v pořádku, popřípadě nabídnete, že zavoláte policii či že je doprovodíte domů či na hotel (pochopitelně s čistými úmysly). 

Delegate

Při metodě Delegate starost o situaci „přesunete“ na někoho jiného. Pokud se tedy incident odehrává v restauraci, dojdete za obsluhou a obeznámíte ji se situací. Pochopitelně se může stát, že obsluha nebude ochotna pomoci – v tom případě můžete využít některou z výše uvedených metod. 

Document

Document je poslední metoda, spočívá v dokumentování situace. Jednoduše vezměte telefon a na video natočte scénu před vámi, tento materiál může později posloužit např. jako důkaz pro policii. 

Co když jsem to já?

Pokud jste ovšem obětí vy sami, nebojte se říct si o pomoc. Rozhlédněte se, zjistěte, jestli jsou kolem vás nějací lidé. Pokud se budete cítit hodně ohrožení, přijďte za nimi a požádejte je, zda byste spolu nemohli chvíli vést konverzaci. 

Lektorka sebeobrany Jasmína Houdek radí: „Pozdravte, řekněte, co potřebujete. Například: Mám divný pocit, ten člověk se mi nezdá. Prosím, můžete se mnou chvilku mluvit? A nebojte se projevit pocity: Mám strach, bojím se, nejsem si jistá, je to divné. Nestyďte se, protože lidé mají většinou dobré srdce a chtějí pomáhat. Možná budou trošku paf, ale neodmítnou.” 

Pokud ovšem kolem sebe nemáte nikoho, kdo by vám mohl pomoci a je to na vás – nebojte se bránit. Máte u sebe pepřový sprej? Klíče, které byste mohla využít jako boxer? Kabelku či batoh, použitelné jako štít? Improvizujte. Nebojte se ozvat. Křičte. Dejte všem vědět, že se zde nacházíte a že se vám děje něco, co vám není příjemné. 

A co vše se do sexuálního obtěžování počítá? A jak ho poznat?

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *