Zranitelnost je v módě. Kdo je ten pravý alfa samec? A na čo je mačo?

Nebreč, buď tvrdej, jez maso, pij kořalu, koukej na fotbal, poslouchej Kabáty a neukazuj slabost — nejsi přece buk! Pomyslných a samozvaných samců chodí po světe mnoho a určitě se s nimi jednou za čas potkáte. Naučte se proto, jak v říši mužů rozeznat tu pravou zranitelnou alfu a nenaletět arogantím betám. Přinášíme analogii mužského ega ve světě filmu!

Alfa či Beta? Aneb historie mužů podle řecké abecedy

Stereotypní pojetí maskulinity vnímá Alfa samce jakožto dominantního, mocného, autoritativního mača, jehož emoce (a nejspíš i mozek) byly nahrazeny muskulaturou. Oproti tomu je paradoxně Beta samec vnímán jako fyzicky slabší, vnímavější a submisivní jedinec, který čeká, kterou samici mu alfa přenechá až ho dotyčná přestane bavit. A i z toho důvodu se mnoho mužů snaží situovat do role pána zeměkoule, místo aby objevili skrytou sílu zranitelnosti.

Pojďme se na to blíže podívat. Odkdy je bouchání se do prsou jako Kerčak výherní pářící strategie? Jste snad ta nejmocnější opice, král džungle? Možná tak král Jelimán. Přitahuje vás snad chování východoevropských diktátorů? Co si asi kompenzují tou obří raketou?

Ve skutečnosti tihle chlapci prostě jen potřebují trochu lásky. Nikdo je totiž v dětství neobjímal a neříkal, že mají hodnotu, aniž by se chovali jako egoistická centrifuga. Je to vlastně docela smutné a bylo by o to víc kdyby se tahle horkovzdušná ega nechovala nadřazeně vůči zbytku společnosti.

Hledat v nich zranitelnost je jako snažit se za pomocí párátka prokopat do atomového krytu, v němž je uvězněný gumový medvídek.

Alfa v takovéto podobě namistrovaného mačisty je přežitý mýtus. V 21. století z vás tato rádoby maskulinní strategie kdesi z pralesa udělá v samčí hierarchii právě onu pomyslnou Betu. Dneska totiž letí jiný trend — zranitelnost! A tím nemyslím, že máte na kole jezdit bez helmy. Mám na mysli zranitelnost citovou. A tou skutečná alfa disponuje.

Ještě tápete, kdo je a není pravá Alfa? Pojďme si rozebrat pár oblíbených štramáků ze světa filmu.

Spolek Beta

Anakin Skykontroler (Star Wars)

Antihrdina Star Wars aneb chodící reklama na “I muži mají své dny.”

Majetnický, kontrolou posedlý, svět zachraňující labil. Co je sympatického na tom, že dospělý chlap je tak posedlý kontrolou, že potřebuje vlastnit galaxii? Nezapomeňte, že v té jím kontrolované galaxii nakonec existujete i vy. Co když vám třeba jakýsi nóbl Obi-wan dovolí potěžkat svůj světelný meč? Taková zrada jeho emočních bebí!

Pokud neznáte nahraďte jedním z dalších kontrolorů: Lordi Voldemort & Farquad, Michael Corleone, libovolný východoevropský diktátor

Tonda Stárků (Avengers)

Tonda sice zachránil planetu před mimozemšťany, ale na emočním poli je to trochu netykavka. Před zranitelností se doslova obrnil. Bydlí v mrakodrapu jak Zlatovláska ve věži a nejintimnější vztah tvoří s AI hlasem zabudovaném do své vily. K emocím má daleko, a fakt že je to raketa sama o sobě, tuhle vzdálenost nekrátí. Trochu smutné, že? Vím, že Tondu máte rádi. Ale měl by zchladit motorek, uzemnit se a začít objímat stromy.

Výčet dalších obránců zranitelnosti v lidové slovesnosti: Batman, Dan Bilzerian, James Bond, Sherlock Holmes (často Downey Jr. zdá se)

Buď Raději Alfa

Buď Kapitán Amerika

Charismatický, rozhodný, citlivý, zodpovědný, pokorný a emočně stabilní altruista? Yes please. 

Kapitána Ameriku totiž nedělá mužem jeho naleštěný sixpack, nýbrž osobnost. Byl to chlap už v době, kdy vážil 40 kilo i s postelí. Pravá autorita alfy totiž nepochází z agresivity, realitou je spíše klidná sebejistota, nadhled, schopnost naslouchat, zodpovědnost a respekt.

Další filmový alfasamci: Limonádový Joe, Aragorn, Zaklínač, Obi-wan Kenobi

Moudro na závěr

Čím to, že se mnohdy ve filmech setkáváme spíše s betami? Vyrovnaný muž, co nemá issues a o jehož lásku nemusíme bojovat v nás na první dobrou totiž nevzbuzuje tu bolavou chemii. Bohužel pro někoho – bez pořádného slunce, sena a pár facek zkrátka není vzrůšo!

Ocenit hodnotu alfy chce zkušenosti a vyzrálost. Takže dámy, pokud vaše srdce stále tíhne k temné straně síly, procvičujte si následující mantru: 

Bezpečí je sexy.
Zranitelnost je sexy.
Emoční stabilita je sexy.
Empatie je sexy.
Zodpovědnost je sexy.
Komunikace je sexy.
Respekt je sexy.

A pánové, vy nenásledujte slepě jakýsi vzor silného muže z doby kamenné. Dlouholetá misinterpretace rodu alfa v podobě emočně nedostupného mača v moderním světě neobstojí. Zabarikádovat se ve své nedobytné jeskyni zvládne každá opice s trochou dřeva.

Namísto toho kultivujte dovednosti zranitelného alfasamce. Jen takový muž je úspěšný dobyvatel dívčích srdcí! Umět projevit své city – to je totiž opravdová superschopnost!

Chcete dále problubovat své znalosti o skutečných Alfa samcích? Podívejte se na seriál Alfa samci.

Co nás láká na bad boys a proč hodné kluky nikdo nechce?

Sledujte Karla na Instagramu!

Karel Procházka

Kouč, milovník osobního rozvoje a reality shows.

Osobnostně je něco jako kombinace Obi-wana Kenobiho & Hana Sola.

Sledovat ho můžete na Instagramu @karlitoprochazka.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *