Tak jednoduché, ale přesto pořádná věda: spánek. Jak na něj vyzrát?

Děláme to všichni, dokonce každý den (většinou), stejně jen málokdo to umí, co to je? Ano, spánek. Pojďme se k příležitosti Světového dne spánku podívat na to, jak jsou na tom se spaním Češi, proč je pro nás tak důležitý a jak se naučit spát dobře?

Jak jsme na tom?

Podle výzkumu STADA Health Report hodnotí 32 % Čechů kvalitu svého spánku jako špatnou. U žen je tento pocit silnější, nekvalitní spaní uvádí až 36 % žen, nejpostiženějšími skupinami jsou ženy ve věku 25–34 a pak 55–69, kde tento problém uvádí 39 % žen. U mužské populace hodnotí kvalitu svého spánku nejhůře věková skupina 35–44, a to konkrétně 32 % mužů.

Co nás nenechává spát? Nejčastěji jsou to každodenní problémy (31 %), noční potřeba na toaletu a problémy močových cest (20 %) a rušivé zvuky z okolí (19 %). Svůj podíl ale nesou i čím dál častější úzkosti (18 %) a obavy o finanční zajištění (15 %). A nezapomínejme na chrápání partnera či partnerky (14 %)!

.

A komu spát jde? Nerušeně celou noc spí zhruba čtvrtina Čechů, naproti tomu 39 % Čechů by zvážilo přípravky na podporu spánku, nicméně 25 % populace má obavu z případné závislosti.

Jak to funguje?

Přechod mezi denním a nočním režimem je regulován mozkem pomocí hormonu melatoninu v krvi. Ten začne působit jakmile se začne stmívat a množství melatoninu v krvi se během noci zvyšuje. S příchodem rozbřesku a ranních hodin se produkce melatoninu pozastavuje a tělo dostává signál, že nastal čas bdít. Melatonin je proto jakýmsi vnitřním „dirigentem“, který organismu určuje dobu spánku a bdění.

Proč je spánek důležitý?

Spánek je pro člověka stejně důležitý jako zdravá výživa či pitný režim, vždyť spaním strávíme zhruba třetinu života! Zatímco spíme, jsou regulovány a obnovovány naše fyzické a psychické funkce. Během
kvalitního spánku jsou navíc harmonizovány emoce a člověk nachází vnitřní klid.

Spánek je důležitý také pro paměť: vše, co se přes den naučíme, mozek během spánku dále zpracovává. (Pamatujete na zlatou radu: Vyspi se na to? Fakt funguje!) Kvalitní spánek ale taky pozitivně ovlivňuje také imunitní systém a napomáhá nám třeba při zotavování se z nemoci.

Dostatek kvalitního spánku reguluje metabolismus a pocit sytosti a má tedy pozitivní vliv na to, abychom během dne nevyhledávali zdroje „rychlé energie“, takže nám vlastně pomáhá hubnout nebo udržovat si váhu. V neposlední řadě má pozitivní vliv i na kardiovaskulární systém. No možná by bylo jednodušší vyjmenovat na co pozitivní vliv NEmá!

.

Pro psychickou a fyzickou kondici je zásadní REM (rapid eye movement) fáze spánku, která by měla během jedné noci proběhnout až pětkrát. REM spánku také říkáme snový spánek a během této fáze se oči rychle pohybují všemi směry: náš mozek je totiž velmi aktivní a dochází k mnoha mentálním procesům.

Do dlouhodobé paměti se během něj ukládá spousta emocí, dat a dojmů a probíhá duševní regenerace. To zní dobře co? Pro tento efekt ale musíme spát 6,5 až 8 hodin denně!

Jak začít dobře spát?

Zkrátka a dobře: dodržovat pravidla spánkové hygieny. Dostatečnou dobu spánku, pravidelnou dobu uléhání, relaxaci před spánkem, správné podmínky pro usínání zahrnující vhodnou teplotu v ložnici, dostatečné vyvětrání, kvalitní matraci a tak dále a tak dále.

Pozor si dávejte i na modré světlo, tedy sledování mobilu, tabletu nebo tradiční televize před samotným spánkem.

Děkujeme za informace výzkumu společnosti STADA.

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *