Konspirační teorie včera a dnes: Jak to bylo s ponorkou Titan a žije dodnes král popu?

Kdo by se sem tam rád nenechal unést vlnou šílených teroií o možném i nemožném? Konspirační teorie mezi námi byly, jsou a budou a my přinášíme seznam našich nejoblíbenějších.

4 letadla, jedna pravda

Asi nejznámější konspirační teorie se váže k 11. září a teroristickým útokům na mrakodrapy v New Yorku. Někteří konspirátoři tvrdí, že letadla, která do Twin Towers narazila, byla ve skutečnosti hologramy, zatímco skutečná letadla byla odvedena jinam. Další teorie tvrdí, že budovy byly zničeny řízenými demolicemi.

Potom jsou tu samozřejmi ti, kdo tvrdí, že útoky byly pouhou krycí operací vlády, aby ospravedlnila válku proti terorismu. A nezapomínejme, že spousta lidí se přiklání i k teorii, že třetí unesené letadlo, které údajně mělo narazit do Pentagonu, nikdy neexistovalo.

Area 51

Toto vojenské zařízení v americké Nevadě je zahaleno tajemstvím, a proto dokonalým magnetem pro spekulace. Někteří tvrdí, že se v Aree 51 ukrývají mimozemská letadla nebo dokonce mrtví mimozemšťané, zatímco jiní věří, že tam vláda provádí tajné experimenty s technologiemi nebo dokonce manipuluje s lidskou populací. Dost možná je to ale prostě obyčejná vojenská základna.

Tajemstvím opředená oblast ale láká natolik, že byla v roce 2019 uspořádána akce „Storm Area 51, They Can’t Stop All of Us„, legendární projekt moderního internetu. Co začalo jako vtip na Facebooku se rychle proměnilo do organizovaného plánu tisíců lidí, jak do tajemné vojenské základny Area 51 proniknout. A několik stovek lidí se na místo v září 2019 doopravdy vypravilo!

Titanic a Titan

Asi jen Amiše v horách minulo šílenství spojené se zmizením ponorky Titan v létě 2023. Tři miliardáři a dva členové týmu OceanGate se 18. června vypravili v malinké ponorce řízené ovladačem k videohrám k oceánskému dnu. Cílem byl vrak Titaniku v hloubce téměř čtyř kilometrů.

Krátce po ponoru se však ponorka ztratila z radarů a po pár dnech byli všichni prohlášeni za mrtvé. Takový nesmyslný výlet ale konspirátorům nedal spát, a tak se začali ptát: „Opravdu umřeli?“ „A něchtěli zkrátka jen zmizet?“ „Honil je někdo?“ „Jde o daňové úniky?“

Plochá země a Antarktická zeď

Jedna z nejzábavnějších konspiračních teorií vůbec (všichni, kdo viděli dokument Behind The Curve na Netflixu potvrdí). A proč by proboha vědci, kosmonauti nebo cestující v Concordu, kteří zakřivení země mohli vidět z první ruky, o našem Geoidu lhali? Podle flatearthers lžou, aby si udrželi kontrolu nad populací!

Mezi nejznámější zastánce teorie ploché země patří Mark Sargent nebo Eric Dubay, kteří tvrdí, že Země je plochý disk a všechny důkazy o její kulatosti jsou zmanipulované. Někteří také věří, že takzvaná antarktická zeď, která obklopuje plochou Zemi, je střežená vládními organizacemi, aby zabránila lidem v objevení pravdy. Další zastánci této teorie se domnívají, že vesmír je jen obrovský projekt, který nám zprostředkovávají média, a že NASA je součástí celosvětového spiknutí, které tuto iluzi udržuje.

Přistání na Měsíci (nebo na poušti?)

Přistání na Měsíci v roce 1969 bylo jedním z nejvýznamnějších momentů v historii. Tak není divu, že se zároveň stalo terčem mnoha konspiračních teorií. Vždyť přistání na Měsíci přece bylo falešné a mise Apollo byla celá inscenována v hollywoodských studiích za účelem propagandy Studené války!

Konspirátoři zpochybňují autentičnost fotografií a videí z Měsíce („Vítr tam přece nefouká!“ „A kdo to vůbec fotil?!“), uvádějí technické nedostatky a zdůrazňují nejasnosti v oficiálních záznamech mise. Jsou i tvrzení, že mise byla zinscenována čistě za účelem vyhrát nad Sovětským svazem, nebo dokonce, že se celá mise konala na filmovém placu uprostřed pouště.

Naživu nebo ne? To je oč tu běží

Smrt v očích konspirátorů zkrátka neexsituje. Není proto divu, že věří tomu, že Marilyn Monroe, Adolf Hitler či Michael Jackson rozhodně nezemřeli tak časně, jak nám média tvrdí. Co se týče Marilyn, oficiální zpráva v roce 1962 označila její smrt za sebevraždu, konspi-teoretici ale tvrdí, že byla zavražděna kvůli své blízkosti k politikům a prominentním osobnostem té doby.

Existují spekulace o tom, že byla Monroe zapojena do milostné aféry s prominentními politiky (hello Kennedy). Další teorie naznačují, že mohla být zavražděna kvůli svým znalostem o tajných vládních operacích nebo dokonce o mimozemských technologiích (v Aree 51?!).

No a co, že oficiální zdroje uvádí, že Hitler spáchal sebevraždu v bunkru v Berlíně v dubnu 1945? Konspirátoři věří, že Hitler nezemřel v bunkru, ale úspěšně unikl z Německa a žil tajně pod jinou identitou v Jižní Americe nebo na Antarktidě. Další teorie se zaměřují na možnost, že byl Hitler vytvořen jako nástroj vládnoucích elit k dosažení jejich cílů, a že jeho smrt byla pouhou fikcí, aby skryla jeho skutečný osud.

A co se týče Krále popu, ten vlastně nezemřel v roce 2009 na předávkování léky, ale svou smrt pouze předstíral, aby unikl mediálnímu tlaku a dluhům. Někteří příznivci Michaela Jacksona tvrdí, že existují důkazy, že je dokonce naživu dodnes. Jiné teorie se zase zaměřují na možnost, že Jackson byl obětí spiknutí nebo dokonce, že se stal rituální obětí hollywoodských elit.

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *