Perla v Indickém oceánu. Co vědět o Srí Lance a jaká místa navštívit?

Ostrov v Indickém oceánu se stává čím dál tím populárnějším cestovatelským cílem. Ať už pro rodiny, mladé páry či solo-travellers. Co byste o něm měli vědět a jaká místa byste na Srí Lance rozhodně neměli vynechat?

O Srí Lance

Srí Lanka, oficiálně známá jako Demokratická socialistická republika Srí Lanka, se nachází jihovýchodně od Indie a je domovem přibližně 21 milionů obyvatel. Hlavním městem je Kolombo, které je zároveň největším městem a ekonomickým centrem země. Administrativním hlavním městem je však Šrí Džajavardanapura Kotte. Srí Lanka je rozmanitá nejen kulturně, ale i jazykově, s třemi oficiálními jazyky: sinhálštinou, tamilštinou a angličtinou.

Ostrov byl dříve známý pod různými názvy, přičemž nejznámější je jméno Cejlon, a byl významným obchodním centrem díky své strategické poloze na námořních trasách mezi východem a západem. Historie Srí Lanky je úzce spjata s buddhismem, který je dodnes většinovým náboženským vyznáním většiny obyvatel. Cejlon prošel různými obdobími koloniální nadvlády, nejprve portugalskou, poté nizozemskou a nakonec britskou, než získal nezávislost v roce 1948.

Užitečné informace

Hlavním městem je Kolombo, které leží hned vedle Negomba, kde se nachází mezinárodní letiště. Tam si určitě vyberte místní měnu, kterou lze získat pouze na ostrově – srílanské rupie. Většina bankomatů si za výběr účtuje malý poplatek, takže si určitě vyberte větší obnos peněz najednou, uvidíte, že se vám bude hodit – mimo větší města se totiž platí výhradně hotově.

Na Srí Lance skvěle funguje Uber či místní aplikace Pick Me. Na obou platformách si můžete kromě klasického auta objednat také tuktuk a cena je mnohonásobně nižší, než jsme zvyklí z Evropy. I proto většina turistů cestuje výhradně objednanými vozidly, či si dokonce pronajme soukromého řidiče.

Pokud ale chcete zažít tu pravou Srí Lanku, zavítejte do místního autobusu, což je zážitek sám o sobě. Autobusy jsou barevné, hlasitě vyhrávají místní hudbu a řidiči si opravdu neberou servítky a klidně to na místních úzkých silnicích pálí v rychlosti 120 kilometrů v hodině. Jedna jízda se pohybuje okolo 10 korun a celý ostrov je autobusovými trasami protkán, stačí se jen zorientovat v místním systému – na což doporučujeme se prostě ptát, ptát a ptát místních a věřit, že vás ve správný čas pošlou na správné místo. Podobně fungují i vlaky.

A jaká místa nevynechat?

Města

Větší města jako je Negombo nebo Colombo opravdu nestojí za víc než jednodenní návštěvu. Negombo je pro ty, kteří nechtějí zůstavat zavření v pětihvězdičkovém resortu, opravdu nezajímavé a přilehlé pláže jsou s těmi na Jihu naprosto neporovnatelné. Colombo se pyšní několika památkami a atmosférou velkoměsta, přesto je stále – zejména pro solo-travellers – dost nebezpečné.

Vnitrozemí

Proto doporučujeme zamířit do vnitrozemí, konkrétně do městečka Sigiriya, kde si můžete udělat výšlap na východ slunce na Sigiriya Rock či jeho levnější alternativu Pidurangala Rock. Nedaleko (30 minut místním autobusem) se nachází také městečko Dambulla, kde vám bohatě stačí jeden den, ale určitě byste do něj měli zavítat. Právě tam se totiž nachází jeden z nejrozsáhlejších komplexů buddhistických jeskynních chrámů, které jsou součástí světového dědctví UNESCO.

Autobusem se poté můžete přesunout na jih do malebného městečka Kandy, kde můžete zhlédnout místní taneční představení, navštívit jedno z nejdůležitějších buddhistických míst Tooth Temple či chrám Bahirawakanda, odkud je nádherný výhled na celé město. Kromě toho se můžete osvěžit u jezera přímo v centru města, ochutnat místní pochutiny (například čerstvé mango s chilli a masala kořením!) či si vychutnat výběrovou kávu v kavárně Buono. Nedaleko Kandy je také věž Ambuluwawa, jejíž výstup vyžaduje notnou dávku odvahy a rozhodně není pro někoho, kdo má strach z výšek!

Z Kandy snad každý návštěvník Srí Lankdy chce jet prosluslým vlakem do města Ella. Z naší zkušenosti ale můžeme říct jen jedno – nestojí to za to! Vlak je narvaný a cesta trvá i o 8 hodin déle než byl předpoklad (tzn. až 12 hodin). Pokud cestu vlakem opravdu chcete zažít, doporučujeme jet trasu z Elly do Nuwara Eliyi, která je méně frekventovaná. Nuwara Eliya je krásným místem, zejména pro milovníky čaje – celé městečko je totiž obklopené čajovými plantážemi a po delším pobytu na Srí Lance vás určitě potěší i chladnější klima.

Návštěva Elly je ale rozhodně must-do a Ella se řadí mezi naše nejoblíbenější místa na ostrově, kde si kromě krásné přírody (doporučuje výšlap na Little Adams Peek a výlet na Ravana vodopád) můžete užít i spoustu příjemných barů a kaváren nebo jógových studií.

Jih

A posledních pár tipů máme z jižní části ostrova – milovníci surfu určitě musí zavítat do městečka Mirissa či Welligama, které je hned vedle. Galle je historické místo plné roztomilých obchůdků a kaváren, kterému kraluje výrazný maják. Hikkaduwa se pyšní nádhernými plážemi, nejvíce je ale známá pro Turtle Beach, kde můžete téměř každý den vidět mořské želvy.

Jízda na slonovi a krmení želv?

Což nás přivádí k poslednímu bodu, který bychom o Srí Lance chtěli zmínit. Ostrov po nedávné občanské válce žije zejména z turismu a kromě častých klasických turistických scamů (na které si opravdu dejte pozor!) láká i na spoustu „jedinečných“ atrakcí jako je právě krmení mořských želv, koupání nebo dokonce ježdění na slonech, pozorování velryb či výlety do safari nebo pozorování pracovníků na čajových plantážích.

Snažili jsme se zjistit, zda je na ostrově alespoň pár míst, kde by se dala zvířata pozorovat či navštívit eticky, ale bohužel je pro všechny, pro které je přednější wellbeing zvířat a lidí než cool fotka na Instagramu, nejlepším řešením takové atrakce úplně ignorovat.

Eticky to nejde

Sloni jsou i tak v podmínkách, kdy se nemohou volně pohybovat, žijí v malých skupinách a jsou neustále pod dozorem strážců z ostrými bodci, ze kterých mají strach. To vše zejména v oblasti Pinnawalla. (Tip: Slony ve volné přírodě můžete občas spatřit v okolí Sigiriyi.) Výlet na safari sice není úplně tím nejhorším, co Srí Lanka nabízí, přesto jsou výlet zpravidla předražené a na jedno zvíře se přijede podívat až 20 jeepů (a to pomíjíme fakt, že sedíte v Jeepu až 12 hodin v 35 stupních Celsia, uf!).

Na mořské želvy lidé sahají, drží je za krunýře či je krmí nevhodným krmivem a to i v tzv. turtle sanctuaries. Pozorování velryb probíhá tak, že jakmile jedna loď velryby spatří, spojí se s ostatními loděmi v okolí, které následně velryby pronásledují a často do nich i naráží. Návštěva plantáže zní krásně, přesto je potřeba se zamyslet nad tím, že vstup co vy platíte je ekvivalentem několikaměsíční práce místních, kteří pracují klidně i 7 dní v týdnu.

Takže i když najdete několik projektů, které tvrdí jak etické jsou, bohužel to v jejich podmínkách zatím není 100% možné, a tak je na uvážení každého, kam chce své peníze investovat, potažmo, co chce podporovat. Doporučujeme radši peníze dát místním prodejcům streetfoodu, bydlet u místních v takzvaných homestays nebo si zaplatit průvodce nebo řidiče tuktuku.

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *