Nepít je normální. Ale musíme to slyšet 15x za den?

Trendy v lifestylu se mění skoro stejně rychle jako ty v módě. Chvíli platí, že kdo nepaří do pěti do rána, jako by nebyl, načež se záhy může jít zahrabat každý, kdo netrénuje na maraton nebo nemá na prsteníčku levé ruky prstýnek (případně se alepsoň nechlubí fotkou z ultrazvuku). A co je trendy teď? Očividně nepít.

Nepochopte nás špatně, nepít alkohol je určitě lepší možnost, než alkohol pít a kudos všem, kdo se této společensky uznávané drogy rozhodli vzdát. Problém ale nastává, když se setkáte s „trendařem“ – pracovní označení přesně pro ty lidi, co jedou na vlně trendu, ať už je jakákoliv. Trendař totiž nezakládá svá rozhodnutí na vlastním popudu, motivaci či touze, trendař jde čistě s davem.

A tak když takového člověka potkáte, nejen, že často nemá jiné téma než onu vlnu, nezapomene vás ale taky přibližně čtyřikrát do minuty odsoudit za to, že vy po ní zrovna nejedete. A co, že jednou si vysloužíte odsouzení za to, že pijete málo („No tak šup, jeden panák tě nezabije!“) a měsíc na to se přes prsty kouká na vaši dvojku Primitiva. A co, že pro vás je možná mnohem udržitelnější jet si po vlastní ose a ne ode zdi ke zdi.

Problém nastává ve chvíli, kdy se vy kvůli jeho plachtění na trendy vlně začnete cítit špatně a nepatřičně, v horším případě jako kus h*vna. A získáte pocit, že když vy děláte opak toho, co on, jste prostě absolutní looseři, kteří nemají pevnou vůli, vůbec nevědí nic o zdraví a jsou vlastně dávno za zenitem, protože pití je prostě out.

Jen si vzpomeňte jak tohle před pár lety potkalo kuřáky. Nadzvednuté obočí a otázky typu: „Ty pořád kouříš?“ od kámoše, kterého jste dlouho neviděli, byly několik let na denním pořádku. Pak je to naštěstí přestalo bavit.

Dnes hlášky o kuřácích vystřídaly hlášky o alkoholu a komentáře typu: dneska jdu brzy spát, asi si dám jen jednu skleničku. Když tohle slyšíte ráno v kanclu, je to v pohodě. Když tyhle poznámky doprovázejí každé víno či pivo po práci, je to spíš otravné.

A to se tímto článkem snažíme říct. Dělejte si proboha co chcete! Samozřejmě. Ale pane bože, fakt nemusíte o vašem novém já mluvit od rána do večera a zmínit vaši životní změnu při každé více či méně se hodící příležitosti. Lepšího člověka to z váš totiž dělá možná jen ve vašich očích…

Na aktuálním trendu sobriety nic špatného není, naopak. Co ale špatné je, když o něm slyšíte 15x za den a zejména od lidí, u kterých zkrátka a dobře víte, že za půl roku budou objednávat zelenou v Lokále. Zkrátka a dobře, nenechte se unést trendy – ani v módě, ani nikde jinde – a pokud už na nějakou vám vyhovující vlnu naskočíte, vězte, že o ní nikdo jiný nepotřebuje slyšet víckrát než jednou za den. Žij a nech žít.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *