Filmové a seriálové tipy od Honzy: manželka Elvise, česká detektivka a příběh Amy Winehouse

Začátkem léta mě provedly filmové novinky (nejen na festivalu ve Varech), ale i české klasiky. Co stojí za váš čas?

The Watchers (2024) – film, kino

Dakota Fanning se ztratí v lese plném divných lidí a ještě divnějších bytostí ve filmovém debutu od Ishany Shyamalan, dcery slavného režiséra M. Night Shyamalana. A je třeba říct, že se Ishana potatila, protože její film trpí stejnou kletbou jako filmy jejího otce – vystaví skvělou záhadu, ale když má odhalit karty, tak se celý koncept sesype jako domeček z karet.

Hodnocení: 5/10

House of the Dragon, 2. série (2024) – TV seriál, Max

Pro fanoušky Game of Thrones je svátek, protože Targaeryeni jsou zpátky a napravují chuť po skončení hlavního seriálu. Druhá série navazuje přesně tam, kde končila první, a drží stejně vysokou laťku kvality a napětí, které se začíná navyšovat s blížící se válkou.

Hodnocení: 9/10

Priscilla (2023) – film, kino

Sofia Coppola přinesla do kin příběh manželky Elvise Presleyho. A je nečekaně dobrý a potřebný vyprávět. Sleduje totiž jejich vztah z méně známého pohledu a ukazuje osamění, které přichází s tím, pokud jste manželkou někoho, kdo je profesně na vrcholu. Cailee Spaeny je tu geniální a je to doslova film for the girlies.

Hodnocení: 7/10

Back to Black (2024) – film, kino

Amy Winehouse si rozhodně zasloužila dobrý film. A tenhle od režisérky Sam Taylor-Johnson to 100% není. Ano, je sice dobře natočený, ale Amyinu památku zbytečně neuctivě podkopává focusem na její přešlapy a problémy s drogami. Což je k nečekaně dobrému výkonu Marisy Abel o to větší škoda.

Hodnocení: 5/10

The Dead Don’t Hurt (2023) – film, kino

Viggo Mortensen tenhle film uvedl ve Varech a přestože je to western, je i pro moderní a ne tak náročné diváky. Pro western je jeho novinka totiž atypicky vztahová – centrem filmu je vztah Vigga a herečky Vicky Krieps, který z toho dělá pořádnou emoční bombu.

Hodnocení: 7/10

Hacks, 3. série (2024) – TV seriál, Max

Můj oblíbený HBO komediální seriál je zpět. Hannah Einbinder a Jean Smart jako duo komičky za zenitem a scenáristiky si berou na ránu svůj vztah a mnohé další překážky ve třetí sérii, která silně drží laťku z předchozích dvou (alespoň zatím).

Hodnocení: 7/10

Turtles All The Way Down (2024) – film, Max

Pamatujete, když byl hype kolem všeho, co na sobě mělo nálepku John Green? Tak přesně takový hype se jeho nové filmové adaptaci nepovedl, ale pro young adult cílovku je asi pořád fajn, jen se nějak neumí vymotat z klišé a průměru, a to i přes nekoukané tváře v obsazení.

Hodnocení: 6/10

Devadesátky (2022) – TV seriál, iVysílání

A ze svých restů jsem si odškrtl ČT spin-off Případů 1. oddělení, který sleduje divoká 90. léta v Česku. Skvělá výpravná i herecká práce, a to jak realisticky se to staví k policejním případům a policejní práci, ze seriálu dělá jednu z nejlepších lokálních detektivek.

Hodnocení: 9/10

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *