Anička vydává knížku. Přečtěte si ukázku

Jedna z nás tří – Anička – napsala knížku. Vybrala na ni peníze, celé léto se knížka připravovala a konečně vychází. Koupit si ji můžete už teď (v předprodeji online), nebo počkat na 11. 10., kdy se objeví ve všech dobrých knihkupectví. Exkluzivně pro vás odtajnila malou ukázku. Tak příjemné čtení.

zima 2015 Konečně skončilo to příšerný období. Ta doba, na kterou zatím nevzpomíná moc hezky, ale už brzy, možná za pár let, se tomu zasměje. Budou to její vzpomínky, součást jejího života a taky důvod, proč je tam, kde je dnes.

Zatím to tak ale nevidí. Teď pociťuje jen úlevu, že se status quo změnil. Našla domov. S holkama v Dejvicích, ten byt byl vymodlenej. Kolik měsíců ho sháněly, na kolik inzerátů odpověděly a s kolika makléři a majiteli mluvily. Zdálo se to nekonečný a beznadějný. Ona pořád bydlela v tom hnusným přízemním bytě na Smíchově, kde vůbec nechtěla bejt, a tak pořád jen chlastala a obcházela žižkovský pajzly.

Holky to naštěstí tolerovaly a častokrát chlastaly s ní. Mnohokrát taky vyrazila do hospody sama, s knížkou, kterou ale málokdy otevřela. Nebo jen tak naoko, aby se neřeklo, ale písmena splývaly v šedivou skvrnu. Nedokázala se soustředit, myšlenky jí stále poletovaly všude možně, najednou nevěděla, co se životem, co má dělat, kam má jít. Trvalo to celý léto a část podzimu. Ale prvního listopadu byl oficiálně tenhle byt jejich. Ta úleva. Ten pocit bezpečí a klidu.

Teď už to bude dobrý, strašně se těší.

V tuhle chvíli, pár týdnů po nastěhování, to ještě nevíš, ale nebude to tak jednoduchý. Budeš pořád hodně chlastat, koksovat s cizíma klukama a tahat si je domů. Ráno nebudeš ani vědět, jak se jmenujou, natož co jste spolu celou noc dělali. Bude to tvoje obrana, snaha zapomenout, začít znovu a jinak. Potřebuješ to. Vylejt si mozek, užívat si života, protože ve vážným vztahu, a navíc před svatbou se tohle moc dělat nedá. Ty sis uměla vždycky poradit a užívat si, ale jistá omezení to mělo vždycky.

Zabereš si ten zadní pokoj s oknem do vnitrobloku, chceš být trochu stranou toho všeho. A a M mají pokoje vedle sebe na druhé straně bytu. Mezi vámi je obývák, chodba a koupelna. A taky bariéra, nejsi zvyklá se holkám úplně svěřovat. Ale snadno se to naučíš a pochopíš, jak to může bejt fajn, sdílet s někým svoje myšlenky, strachy, dojmy, obavy a touhy. Hlavně M se ti stane suprovým parťákem.

Jako třeba dneska, protože vyrážíte na mejdan. Na Pavlač, kam jinam. Tam spolu pracujete, je to vaše zaměstnání, vaše rodina, kamarádi, váš domov. Tam se stejně kalí nejlíp. Šoupnete do sebe pár piv, hodně panáků a pak volným stylem. Akráč, Bukáč, XT, Nad Viktorkou a taky Voodoo. Prostě klasika. Necháte se pozvat na pivo od cizích kluků, taky co by ne, dneska vám to sluší. Tvoje kudrnatý vlasy a rudý rty dělaj dojem.

Poprvé po dlouhý době vypadáš spokojeně. Doopravdy. Ne tak, že by ses o to musela snažit. Prostě z tebe konečně vyzařuje to, co v tvých očích dlouho nebylo vidět. Byly prázdné. Ale teď se ta jiskřička pomalu vrací, usmíváš se, jsi veselá, vtipná a divoká.

Dny tráví tak, že si jde ráno zaběhat do Stromovky. Tam si dá svoje dvě kolečka a prchá zpátky domů. Udělá si velkou snídani a vezme si ji do postele. Podívá se na pár dílů Přátel a pak se přesune do obýváku, kde si čte. Konečně se dokáže soustředit, a dokonce čte něco chytřejšího než jenom beletrii. Zase se o spoustu věcí zajímá, přemýšlí a hledá informace. Čte si o filozofii a taky o čínský medicíně. Pak ještě něco vybaluje, uklízí, konečně zase maluje, prochází se po městě. V ostatní dny chodí do práce. Bere teď hodně směn, aby nějak zaplnila to prázdno ve svým životě. Večer pije, doma nebo venku. O víkendech si dělaj s holkama společný brunche v obýváku nebo chodí na procházky. Tenhle podzim je smutnej a zároveň krásnej a všechny na něj budou rády vzpomínat.

Pro všechny je to začátek něčeho novýho.

Rozhovor o knížce si můžete přečíst tady.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *