Týden před volbami ve znamení prezidentských debat. Kdy a kde je sledovat?

Kdo bude příští český prezident? O tom dost možná rozhodnou televizní debaty vysílané v tomto týdnu. Které nevynechat, kdo se představí v roli moderátorů a kde nebude chybět ani Andrej Babiš?

Analytici dávají televizním debatám kandidátů na českého prezidenta velké šance na to, že ještě zamíchají s kartami. Uchazeči o nejvyšší politickou funkci budou čelit zákeřným otázkám moderátorů, ale i argumentům svých soupeřů. Přímé televizní přenosy pravidelně patří mezi nejsledovanější pořady roku a pokud u nich nechcete chybět, víme, co a kdy sledovat.

Jedna debata pro všechny?

Česká televize přišla s novým nápadem, uspořádat Národní prezidentskou debatu společně s komerčními televizemi Nova a Prima. Nabídla společné vysílání, dramaturgii, zastoupení moderátorů všech tří médií, ale i reprezentativní prostory Národního muzea.

„Po zralé úvaze jsme se rozhodli, že nebudeme kooperovat na společné Národní prezidentské debatě. Vzhledem k našemu rozdílnému pojetí velkých politických debat nadále budeme pokračovat v rozvoji vlastních formátů,“ uvedla například televize Prima a podobné důvody zmínila i televize Nova. Společná debata se tak konat nebude, za to tři samostatné – rozhodně!

Martin Řezníček

Česká televize: neděle 8.1.2023 od 20:00

Politické debaty na veřejnoprávní televizi patří pravidelně mezi ty nejsledovanější. Před pěti lety se prezidentský duel uváděný Světlanou Witowskou stal nejsledovanějším pořadem roku na celém televizním trhu a zároveň nejsledovanější politickou debatou v historii měření sledovanosti. Na televizi se v tu chvíli dívalo 2,7 milionu diváků.

Letos však Česká televize posunula svou předvolební debatu všech prezidentských kandidátů ze čtvrtka 12. ledna už na neděli 8. ledna. Důvodem je kolize původního termínu s debatou na komerční Nově. Moderovat ji bude Martin Řezníček v prostorách Národního muzea.

„V České televizi si velmi dobře uvědomujeme celospolečenský význam a závažnost prezidentské volby, proto odmítáme z předvolebních debat dělat souboj vysílatelů,“ okomentoval generální ředitel televize Petr Dvořák. Kromě Andreje Babiše potvrdili účast všichni kandidáti na prezidenta. „Do ČT nechodím proto, že vás zkrátka nenechají domluvit,“ uvedl na svých sociálních sítích.

Terezie Tománková a Petr Suchoň

Prima: středa 11.1.2023 od 20:00

Superdebata televize Prima se bude vysílat nejen na hlavním kanálu Primy, ale zároveň na zpravodajské stanici CNN Prima News. Moderovat ji budou Terezie Tománková a Petr Suchoň. Dvojice má již jednu debatu za sebou, zúčastnilo se jí šest kandidátů s nižšími preferencemi.

V té středeční, která se bude konat v televizním studiu s diváky, se můžete těšit na kandidáty, které průzkumy favorizují. Avšak i zde, bez Andreje Babiše. Svou neúčast tentokrát zdůvodnil tím, že média chtějí dělat z prezidentské volby show.

Bára Divišová, Rey Koranteng

Nova: čtvrtek 12.1.2023 od 20:00 aneb Možná přijde i Babiš

A máme tu první debatu, do které svou účast přislíbil i tolikrát zmiňovaný Andrej Babiš. V hlavním vysílacím čase se v televizním studiu TV Nova kromě něj utkají Danuše Nerudová a generál Petr Pavel.

Moderátorem této hodinu a půl dlouhé debaty bude Rey Koranteng, který na Nově pracuje již třicet let. Od 17:00 v ten samý den mohou diváci sledovat i debatu kandidátů s nižšími volebními preferencemi, kterou uvede moderátorka pořadu Střepiny Bára Divišová.

Daniela Drtinová, Michael Rozsypal, Daniela Písařovicová, Martin Veselovský

A kde najdete ty nejlepší rozhovory?

Pro ty z vás, kteří nemají televizi nebo je víc baví tzv. rozhovory jeden na jednoho, doporučujeme prezidentské speciály internetových televizí, jako je například DVTV nebo Aktuálně.cz, kde nově moderuje Linda Bartošová. Zájemce o Pražský Hrad si do svého podcastu pozval například i Čestmír Strakatý.

Pokud máte dostatek informací a jste rozhodnutí koho volit, nezapomeňte, že první kolo voleb probíhá v pátek 13.1.2023 od 14:00 do 22:00 a v sobotu 14.1.2023 od 8:00 do 14:00. Druhé kolo nás čeká 27. a 28. ledna 2023.

Klára Dedková

Od malička jsem si přála pracovat v módním časopise, ale když se můj sen splnil, zjistila jsem, že chci ještě něco víc – sedět v kavárně a pracovat na něčem vlastním. Miluju všechny ty holčičí věci, jako jsou kabelky, rtěnky nebo podpatky, ale dokážu ocenit také klasickou hudbu, kvalitní filmy, víno, architekturu nebo svíčkovou od babičky. Jsem posedlá parfémy, svíčkami a vším, co voní. Mužů nevyjímaje.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *