Horko a prázdninový mód? Víme, jak zůstat v práci produktivní i v létě

Vyčerpávající teploty kolem třicítky, nekvalitní spánek, protože teploty kolem pětadvacítky, polovina kanclu na dovolené a vy máte tvořit hodnoty? Se správným přístupem a zaručenými tipy a triky léto přežijete, i když musíte makat.

Léto má jednu nespornou výhodu: až na výjimky se všichni hodí do režimu prázdniny a konečně trochu zpomalí, náročné projekty odloží na podzim, spousta pravidelných schůzek se zruší, home office se rozjede naplno a celkově se tak nějak všichni uklidní.

I přesto ale určitě potřebujete nějakou práci udělat, jít si třeba občas zacvičit, přečíst si knížku a naučit se pár italských frází, protože dovča na Sicílii se blíží. V tom horku to fakt bolí, proto jsme pro vás sepsali pár tipů, díky kterým budete produktivní i s kapkami potu na čele.

1. Ranní ptáče dál doskáče (a méně se zapotí)

Ano, vstávání v pět ráno zní jako noční můra, ale horké počasí si žádá radikální řešení. Využijte chladnější ranní hodiny na nejtěžší úkoly dne. Mozek bude svěží, tělo nebude přehřáté a vy si odškrtnete ty největší položky ze seznamu, zatímco ostatní teprve začínají hledat kávovar.

2. Udělejte si siestu

Pokud uprostřed dne zjistíte, že se váš mozek se mění v roztavený sýr, dejte si pauzu. Siesta není jen pro líné kočky. Krátký odpočinek po obědě může zázračně obnovit vaši energii. A pokud nejste zrovna na spaní, zkuste meditaci nebo krátkou relaxaci někde v klidu pryč od lidí.

3. Ledové osvěžení

Když je venku na padnutí, ledové nápoje a lehké svačiny jsou vaši nejlepší přátelé. Zapomeňte na těžké jídlo, které vás uspí víc než pohádka na dobrou noc. Místo toho si dopřejte čerstvé ovoce, saláty a dostatek vody. A proč nezkusit i osvěžující ledový čaj nebo smoothie?

4. Kancelář v letním režimu

Pokud pracujete z domova, máte tu výhodu, že tomu můžete přizpůsobit svoje prostředí. Investujte do dobré klimatizace a pokud to nejde, zkuste strategicky rozmístit větráky. Držte záclony nebo žaluzie zatažené, aby slunce nevyhřívalo místnost. Malé triky mohou znamenat velký rozdíl. A nohy si klidně ponořte do lavóru s ledovou vodou.

5. Oblečte se pro úspěch (a pohodlí)

Zapomeňte na těsné oblečení a syntetické materiály. Léto je čas na lehké, prodyšné tkaniny, které umožňují vaší pokožce dýchat. Pokud máte důležitou videokonferenci, zkuste business nahoře, party dole přístup – formální košile nahoře a pohodlné kraťasy (nebo nic) dole.

6. Plánujte a rozdělujte úkoly

Rozdělte si práci na menší úkoly, které můžete plnit průběžně během dne. Tím se vyhnete pocitu přetížení a lépe si rozvrhnete čas. Použijte aplikace na plánování, jako je Trello nebo Asana, které vám pomohou udržet přehled o tom, co je třeba udělat. Nebo starý dobrý papírový To do list. Ten nikdy nezklame! Co třeba tento červený? Prodává Bobo.

7. Nebojte se říct si o pomoc

Pokud cítíte, že toho máte příliš, nebojte se požádat o pomoc. Delegujte úkoly, pokud je to možné, případně si domluvte flexibilní pracovní dobu se svým nadřízeným. Důležité je, abyste se necítili přetížení a mohli se soustředit na kvalitu své práce.

8. Hydratace, hydratace, hydratace

Je to stará písnička, ale opravdu důležitá. Dehydratace může výrazně snížit vaši schopnost soustředit se a být produktivní. Mějte stále po ruce láhev vody a pijte průběžně během celého dne. A pokud vás obyčejná voda nebaví, přidejte do ní plátky citronu, okurky nebo lístky máty.

9. Vyhýbejte se kofeinu a alkoholu

Kofein a alkohol vás mohou dehydratovat, což je poslední věc, kterou v horkém počasí potřebujete. Pokud si opravdu nemůžete odříct ranní kávu, zkuste alespoň pít více vody během dne. A odpoledne (čti celý den) se raději držte dál od alkoholických nápojů.

10. Udržujte pozitivní myšlení

Horko může být stresující, ale pokuste se udržet pozitivní myšlení a nedělat si to ještě horší. Užívejte si léto a vše, co k němu patří. Relaxujte, když to jde, a buďte k sobě shovívaví. Každý má právo na menší pauzu, ať už kvůli vedru nebo jen tak. Jsou přece prázdniny!

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *