Tmavý byt? Nevadí. Když víte, jak ho prosvětlit!

V centru většího města se jen málokomu poštěstí žít v prosvětleném apartmá, kde ho budí sluneční paprsky na tváři a kde se místnosti zabarví do zlatava každý den při západu slunce. Většina z nás bydlí v temné noře a je ráda, že je ráda. Naštěstí ale existuje mnoho způsobů, jak přinést do domova více světla a celkově jej prosvětlit i bez probourání stěny sousedům.

Využijte světlé barvy

Světlé barvy mají schopnost odrážet více světla, díky čemu prostor působí světlejším a vzdušnějším dojmem. Pokud je váš byt tmavý, vsaďte při dalším malování na světlé odstíny, jako je bílá, krémová nebo světlé pastelové barvy. Totéž platí pro nábytek a doplňky – vybírejte světlé kousky, které pomohou místnosti rozjasnit.

Zázrak jménem zrcadlo

Strategicky umístěná zrcadla pomohou odrážet přirozené světlo a šířit ho po celém prostoru. Zkuste proto velké zrcadlo umístit naproti oknu nebo na stěnu, kam dopadá nejvíce světla.

Zamávejte záclonám

Těžké a tmavé záclony a závěsy blokují přirozené světlo. Vyměňte je proto za lehké, průsvitné materiály, které propouštějí světlo, ale zároveň poskytují soukromí (nikdo nechce dělat show hodnou OnlyFans sousedům). Alternativně můžete použít i žaluzie, které vám umožní regulovat množství světla, které do místnosti proudí.

Nepodceňujte osvětlení

Správné osvětlení je samo sebou klíčem k prosvětlení bytu. Zkuste zkombinovat různé zdroje světla: stropní svítidla, nástěnné lampy, stolní lampy a podlahové lampy, abyste vytvořili vícevrstvý světelný efekt. LED žárovky s vyšší barevnou teplotou (cca 5000K) mohou dokonce napodobit přirozené denní světlo.

Sklo a lesklé povrchy

Použití skleněných a lesklých povrchů pomůže světlo odrážet a prostor rozjasnit. Vsaďte na skleněné stoly, lesklé kuchyňské desky nebo dokonce skleněné dveře, které umožní světlu volně proudit mezi místnostmi.

Pořádek a čistota

Tohle je no-brainer, ale opakování je matka moudrosti: přeplněný a neorganizovaný prostor zkrátka působí tmavě a stísněně. Udržujte svůj byt čistý a minimalizujte nepořádek, aby světlo mohlo volně proudit. Méně nábytku a dekorací umožní světlu lépe se šířit.

Rostliny a květiny

Rostliny interiér osvěží, jejich správné umístění na dobře osvětlená místa navíc světlo rozptýlí. Stejně tak byt provdušní krásná řezaná květina v interiéru. Tip: Nezapomeňte vybírat rostliny, které dobře prospívají i při nižší úrovni osvětlení.

Otevřete prostor

Pokud máte možnost, zvažte otevření prostoru odstraněním nepotřebných příček, velkých polic a skříní nebo dveří. Otevřený prostor umožňuje lepší proudění světla a může celkově působit světlejším dojmem.

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *