Mnoho tváří Grety Gerwig. Tahle Barbie je režisérka, scenáristka i herečka

Snímek Barbie s Margot Robbie a Ryanem Goslingem je v tuto chvíli nejvýdělečnějším filmem roku 2023. A nejen to! Získal také post filmu s nejvyšším profitem, který je režírovaný ženou. Režisérka Greta Gerwig má ale za sebou mnohem víc. Seznamte se!

Greta umí nejenom skvěle režírovat, hrát a psát. Její talent spočívá i v tom, že umí skvěle vystihnout citlivost ženské duše. Všechny filmy, které natočila, jsou toho důkazem. Ať už se jedná o snímek Frances Ha, Lady Bird, adaptaci knihy Malé ženy nebo nyní už ikonický monolog Americy Ferrery. 

Greta před kamerou

Jejím snem bylo stát se dramatičkou. Osud tomu ale chtěl jinak a Greta se nejprve vydala cestou herectví. Svou první opravdovou příležitost dostala ve filmu LOL. V příštích letech si zahrála i v několika dalších snímcích jako například Hannah Takes the Stairs nebo Nights and Weekends. Ačkoli se potom vydala jinou cestou, herectví se úplně nevzdala a v  roce 2022 se objevila po boku Adama Drivera ve filmu White Noise. 

Greta za kamerou

Jako režisérka se představila poprvé v roce 2018 s filmem Lady Bird, jehož scénář Greta zároveň sama napsala. Tento coming-of-age příběh se odehrává v rodném městě režisérky, v Sacramentu. Nosnou linií snímku je silný vztah mezi matkou a dcerou, které ve filmu ztvárnily Saoirse Ronan a Laurie Metcalf. 

Chtěla jsem natočit film hlavně o vztahu matky a dcery, ve kterém v každém momentě cítíte pochopení pro obě postavy. Nechtěla jsem, aby jedna byla „ta správná“ a druhá „ta špatná“. Chtěla jsem, aby obě bolestně selhávaly ve snaze přiblížit se té druhé, ale zároveň na konci jejich velkou lásku odměnit,“ řekla Greta Gerwig pro Female.

O přechodu od herectví k režii Greta snila už dlouhá léta. S filmem Lady Bird se ovšem poprvé odvážila dát svým snům zelenou a zrealizovat je. „Psaní scénářů mi zabere hodně času, ani nevím kolik. Možná roky, protože nepracuji konstantně. Někdy napíšu jednu scénu, jindy zas charakterizuji postavu. Často vytvořím stovky stránek, které nestojí za nic,” prohlásila. 

Když však píšu, zdá se nemožné, že by z toho někdy mohl být film, takže představa, že bych mohla režírovat, nebyla něco, co bych ze začátku zvažovala. Přesto, když jsem scénář k filmu Lady Bird dokončila, věděla jsem, že to režírovat budu. Uvědomila jsem si, že to ve mně bylo celou tu dobu, ale nechtěla jsem si to připustit, protože by mě to vyděsilo. Vždycky jsem chtěla být režisérkou, ale odvaha nepřijde přes noc.“ 

Žena na správném místě

Díky svým hereckým začátkům si je Greta plně vědoma toho, co všechno obnáší být hercem a jak obtížná je jejich cesta k úspěchu. „Nemohu obsadit každého skvělého herce, kterého potkám na castingu. Co ale můžu, je přistupovat k nim s respektem a vážit si toho, že se mnou sdílí své nadání. Je nesmírně důležité chránit kreativní lidi – spisovatele, režiséry, herce – protože to, co dělají, se nedá opakovat,“ uvedla pro magazín Rolling Stones.

Její kolegové se proto o ní jako o režisérce vyjadřují jen pozitivně. Saoirse Ronan, která ztvárnila hlavní roli ve filmu Lady Bird se o práci s ní vyjádřila v Hollywood Reporter: „Žádný jiný pracovní vztah není takový, jako ten s Gretou. Myslím, že pro tohle byla stvořena. To jsem poznala už u natáčení filmu Lady Bird. Má velké pochopení pro ostatní lidi.“ 

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *